mart. 04 2016
Plantarea arpagicului primavara in gradina si camp
Pentru infiintarea unei culturi de ceapa din arpagic in gradina/camp trebuiesc parcursi cativa pasi.
Cultura de ceapa din arpagic poate avea ca destinatie obtinerea de ceapa verde sau de ceapa uscata.
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – ceapa se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.
Ceapa (Allium cepa) prefera temperaturi in intervalul 12…25ºC. Temperatura minima suportata de partea aeriana este de 4ºC iar cea maxima 30ºC.
Pragul de minim de la care partea subterana (bulbul) bine inradacinata este afectata de inghet este de -8ºC.
Lumina: ceapa este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi lunga (>14 ore), pentru formarea bulbilor. In conditii de zi scurta (<12 ore/zi) planta dezvolta aparatul foliar, dar nu formeaza bulbul. Pentru ceapa verde este suficienta si recomandata o zi scurta. Ceapa este o specie cu temperament de lumina si semiumbra.
Umiditatea (apa):
Ceapa este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin aspersie este aproape obligatorie la cultura de ceapa.
Atentie !!! – umiditatea excesiva, mai ales in perioada premergatoare recoltarii conduce la aparitia bolilor de sol.
Solul – Ceapa este o leguma cu cerinte ridiate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, etc. Ceapa vegeteaza si pe solurile grele-compacte: argiloase, argilo-lutoase, dar rezultatele sunt adesea modeste.
Reactia solului: ceapa prefera un pH intre 6-7 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.6-8.
Pregatirea terenului pentru cultura de ceapa din arpagic
Mobilizarea adanca a solului se face inca din toamna, printr-o aratura (la 25-30 cm) sau sapat la cazma.
Primavara inainte de infiintarea culturii, solul se sapa la cazma sau se ara (25 cm), se marunteste si se niveleaza cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).
Fertilizarea de baza se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter cu 1-2 zile inainte de plantat. Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 30-40 g/mp.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Bulbii de ceapa (arpagic):
Diametrul bulbilor este foarte important, intrucat in functie de acesta poate sa apara tija florala (fusti) care impiedica formarea capatanii.
Astfel pentru ceapa de capatana & ceapa verde se utilizeaza arpagic din categoria I (0,7-1,4 cm diametru) & II (1,4-2 cm diametru);
Pentru a obtine doar ceapa verde, se poate utiliza si arpagic din categoria a III-a (2-2,5 cm diametru).
Plantatul bulbilor „arpagicului” se face in martie, dupa ce terenul s-a zvantat (apa s-a scurs in profunzime) si se poate lucra cu scule de gradina sau mecanizat.
Plantarea cepei se poate face si pe straturi inaltate.
Norma de plantat este de 600 kg arpagic/ha.
Adancimea de plantat primavara este de 2-3 cm (soluri mijlocii-grele) si 4-5 cm (pe soluri nisipoase); distanta intre randuri 25 cm; iar distanta intre plante pe rand 6-15 cm (in functie de productie si varietate). Plantatul arpagicului se face manual, pe suprafete mici (Vezi fig.) sau cu masini de plantat usturoi/arpagic pentru camp.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Plantarea arpagicului primavara in gradina si camp