Horticultorul.ro

feb. 08 2019

Porumbul de Floricele – Popcorn (Zea mays everta): descriere, poze

Familia: GRAMINEAE

Denumire populara: Porumbul de floricele, Porumb pentru Popcorn, Porumb Popcorn

Denumire populara in alte limbi: engleza – Popcorn, etc.

Utilizare: leguma – floricele de porumb ‚Popcorn’

Denumire stiintifica: Zea mays everta sin. Zea mays praecox

Origine

Porumbul a fost luat in cultura in partea de Sud a Mexicului inca din anii 4.000 i.Hr. Cultivarea porumbului s-a extins pe intreg continentul American.  Cand europenii au ajuns in America porumbul se cultiva pe intreg continentul American pana in Canada. In Europa porumbul a fost adus de catre Cristofor Columb si cultivat la inceput in Spania si Italia.

Porumbul pentru floricele – popcorn (Zea mays everta)   a aparut  conform A.T. Erwin (1949) printr-o mutatie a varietatii de porumb Zea mays indurata.

Este foarte probabil ca porumbul de popcorn sa fi aparut pentru prima data in Mexic. Au fost gasite urme de  popcorn vechi de 5600 ani intr-o pestera (Bat Cave) din SUA (New Mexico) iar in Peru au fost gasite boabe de popcorn vechi de cca. 1000 ani.

Boabele porumbului de popcorn contin un endosperm dur care contine amidon si are umiditatea de 14 %, acesta  se expandeaza (se maresc puternic de  peste 20-40 ori) sub actiunea temperaturilor ridicate (205 ºC), expandarea este zgomotoasa (acestea practic explodeaza) luand astfel nastere floricelele de porumb.

Zone in care se cultiva porumbul pentru Floricele – Popcorn

Arealul de cultura este identic cu cel al porubului: Campia Romana, Dobrogea, Podisul Moldovei – partea Sudica, Campia de Vest, Depresiunea Transilvaniei, etc. Porumbul pentru Floricele – Popcorn se cultiva in camp sau gradina.

Utilizare: leguma

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – porumbul de floricele-popcorn (Zea mays everta) se incadreaza la plante pretentioase fata de caldura.

Porumbul de floricele-popcorn (Zea mays everta) germineaza incepand cu 10 ºC si au nevoie de 20 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 20-24 ºC (germineaza in cca. 7  zile).

Porumbul de floricele-popcorn (Zea mays everta)  prefera temperaturi in intervalul 16 …  24ºC. Temperatura minima suportata este de 12ºC iar cea maxima 37ºC.

In perioada infloritului porumbului de popcorn  sunt necesare temperaturi de 18-24 ºC pentru o buna viabilitate a polenului.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   – 4ºC.

Lumina: porumbul de floricele-popcorn (Zea mays everta) este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite). Este o planta de zi scurta (< 12 ore/zi) si zi neutra (12-14 ore/zi).

Umiditatea (apa):

Porumbul de floricele-popcorn (Zea mays everta) este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea este aproape obligatorie la cultura porumb de floricele mai ales in perioadele critice/secetoase (iunie – august)  fenofaza de aparitie a paniculelor.

Solul – Porumbul de floricele-popcorn (Zea mays everta) este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri variate dar le prefera pe cele fertile (bogate in materie organica), reavene, afanate, profunde. Planta prefera solurile luto-nisipoase, lutoase, luto-argiloase, nisipoase, etc.

Reactia solului: porumbul de floricele-popcorn (Zea mays everta)  prefera un pH intre 5.5-6.8 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4.5-7.5;

Descriere:

Porumbul de floricele-popcorn (Zea mays everta)  este o specie erbacee anuala monocotiledonata (dintr-o samanta la rasarire apare o singura frunza).

  • Boabele de porumb de floricele-popcorn sunt utilizate ca leguma din care se obtin floricelele de porumb. Endospermul semintelor – care contine cantitati mari de amidon si umiditate cca. 14 % (daca umiditatea scade < 13,5 % expandarea boabelor nu mai este posibila). La  temperaturi ridicate (>205 ºC) apa din endosperm se transforma in abur si determina expandarea amidonului printr-o explozie in urma careia rezulta gustoasele floricele de porumb care se consuma cu placere. Fructul este o cariopsa, bobul este prins in inflorescenta (tip spadice) ce poarta numele de stiulete de porumb, ciocalau, panusa, ciocan, cucuruz, druga, papusoi, drugalau, etc. Invelisul experior al bolului de popcorn este format dintr-o coaja tare, lucioasa care protejeaza samanta;
  • Tulpina la porumb are 1.5-3 metri, prezinta 7-15 internoduri pline cu maduva. Din nodurile bazale apar frecvent cresteri – lastari denumiti copili, care se pot indeparta manual (Vezi fig.).
  • Frunzele de porumb sunt lungi de 50-80 cm si late de 5-12 cm cu marginile ondulate (Vezi fig.), de culoare verde;
  • Florile de porumb (planta unisexuat-monoica) mascule sunt grupate in inflorescenta de tip panicul mare (30-40 cm) situata in partea de varf a plantei (Vezi fig.). Florile femele se gasesc grupate in inflorescenta tip spadice, apar 1-3 la subsuara frunzelor si sunt acoperite-protejate de frunze-modificate „panusi” (Vezi fig.). Polenizarea este alogama si anemofila (polenul este purtat de vant).
  • Porumbul dezvolta: o radacina embrionara, mai multe radacini seminale si 8-20 radacini adventive permanente.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Recoltarea stiuletilor de porumb de floricele-popcorn (Zea mays everta) se face in Octombrie, manual sau mecanizat la maturitatee deplina. Dupa recoltare stiuletii se pun la uscat (natural sau artificial) pana ating o umiditate de 13,5-14%.

Inmultirea si infiintarea culturii de porumb de floricele-popcorn (Zea mays everta):

  • Semanat in intervalul 15. Aprilie – Mai.

Boli la porumb de floricele-popcorn: Fuzarioza (Fusarium spp.), Caderea plantutelor (Pythium aphanidermatum), Penicillium spp., Aspergillus spp., Taciunele stiuletilor si paniculelor (Sorosporium holci-sorghi), etc.

Daunatori la porumb de floricele-popcorn: Viermi sarma (Agriotes spp.), Ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticolis), Viermele vestic (Diabrotica virgifera virgifera), Sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis)Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera), Musca plantulelor (Delia platura), etc.

Fig. 1 Porumbul de Floricele – Popcorn (Zea mays everta)

Fig. 2 Porumbul de Floricele – Popcorn (Zea mays everta)

Fig. 3 Porumbul de Floricele – Popcorn (Zea mays everta)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Porumbul de Floricele – Popcorn (Zea mays everta): descriere, poze

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii