Horticultorul.ro

mart. 23 2018

Producerea rasadurilor de ardei in gospodarie

Intrucat  fiecare dintre noi prefera un anumit soi sau hibrid de ardei (gras, gogosar, iute, etc.) este bine sa ne producem singuri rasadurile pentru cultura in gradina, spatii protejate (sere, solarii) sau cultura in ghivece.

Ardeii sunt legume ale caror seminte germineaza relativ usor (daca sunt mai vechi le ajutam sa germineze cu Atonik), dar necesita anumite conditii si o ingrijire adecvata, pana la obtinerea  rasadurilor bune de plantat.

Pentru a obtine rasaduri de ardei bune de plantat le semanam cu 70 zile inainte de momentul plantarii.

Materiale necesare:

  • Seminte de ardei – certificate (libere de agenti patogeni) sau recoltate de la plante mama sanatoase;
  • Substrat:  Turba pentru semanat KEKKILA;  Klasmann-Deilmann (KTS 3 STANDARD), acesta trebuie sa aiba un pH intre 6-6,8;
  • Stimulator de germinareAtonik;
  • Fertilizant rasaduri: Cropmax;
  • Fungicide:   Proplant 72,2 SL (propamocarb 722 g/l).
  • Vase de cultura: pet de 5 l taiat la 25 cm inaltime (Vezi fig.), ghivece, jardiniere, tăvițe alveolate, etc;
  • Folie stretch.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Semanatul semintelor de ardei:

Pregatirea vaselor cu substrat:  presupune gaurirea la baza a sticlelor – Pet; adaugarea de 1 cm nisip pentru drenaj si completarea cu substrat de cultura (Vezi fig.);

Se taseaza usor cu palma substratul de cultura si cu ajutorul unui creion (neascutit) se face o mica gaurica  adanca de 0,6 cm (adancimea de semanat la ardei, Vezi fig.); distanta intre seminte trebuie sa fie de cca. 3 cm sau 6-7 cm daca nu aplicam repicatul;

Se  seamănă 1 samanta la fiecare gaurica (ne putem ajuta de o penseta, Vezi fig.) si se acopera usor cu degetele prin tasare usoara;

Se uda utilizand o sticla cu capacul gaurit fin sau cu ajutorul unui pulverizator.  Prima udare (1) se poate face cu o  solutie de de  Atonik (1 ml / 1 l apa, stimuleaza germinarea semintelor) +  Proplant 72,2 SL  (1,5 ml / 1 l apa, acesta previne aparitia bolii caderea plantutelor „rasadurilor” – Pythium spp.). Putem repeta tratamentul cu   Proplant 72,2 SL  la substrat dupa 15 zile sau imediat dupa repicat. Urmatorile udari se fac cu apa astfel incat substratul sa fie in permanenta reavan.

Se acopera fiecare ghiveci cu folie stretch si se amplaseaza in locuri luminoase (dar nu cu soare direct), cu temperaturi de 23-24ºC (germineaza in 7-8 zile);

Monitorizarea si ingrijirea rasadurilor

In permanenta monitorizam ghivecele, iar cand primele plantute isi fac aparitia „rasar”  indepartam total folia stretch.

Plasam ghivecele in locuri cat mai luminoase, dar Atentie !!! fara lumina directa a razelor solare care pot provoca arsuri grave.

Repicarea la rasadurile de ardei se poate face (daca dorim) cand plantutele au 2 frunze  adevarate (la cca. 10-15 zile de la rasarire).  Plantutele de ardei se pot repica putin mai adanc (1-1,5 cm mai adanc) decat adancimea initiala din semănătura,  dar nu mai adanc de nivelul cotiledoanelor.

Fertilizarea rasadurilor de ardei

Fertilizarea foliara si radiculara a rasadurilor de ardei se face doar in anumite fenofaze si numai cu fertilizanti omologati si standardizati. Exista situatii cand substratul contine deja adaos de fertilizant, atunci vom fertiliza cu doze mici si adaptate.

Fertilizarea foliara

Dupa ce apar  si se dezvolta complet primele frunze adevarate, putem fertiliza foliar cu Cropmax;

Fertilizarea substratului

Prima (1) fertilizare la substrat (radiculara) se face la cca. 30 zile de la rasarirea plantutelor, cand la acestea s-a dezvoltat complet prima pereche de frunze adevarate  si apare urmatoarea pereche de frunze adevarate.  A doua (2) fertilizare la substrat se poate face la cca. 25-30 zile de la prima (1).

Putem fertiliza ardeiul la substrat prin udare cu soluție de îngrășăminte hidrosolubile fără clor de tip NPK + microelemente ce contin mult fosfor  cu doza de 0,5 g / 1 litru apa, se uda normal.

Mai multe informatii despre fertilizarea rasadurilor puteti afla din articolul dedicat …  Fertilizarea rasadurilor la culturile horticole.

“Intotdeauna cititi si utilizati fertilizantul  conform recomandarilor  de pe eticheta”

Ingrijirea rasadurilor de ardei

In zilele si intervalele cand temperaturile de afara (exterioare) trec de 15 ºC putem scoate pentru cateva ore rasadurile afara, acest lucru contribuie la o mai buna dezvoltare si calire (obisnuire) la conditiile de afara.

Răsadurile trebuie adaptate treptat la conditiile de afara cu 1-2 saptamani inainte de plantare. Acest lucru presupune scoaterea acestora (pe o perioada de 1-2 saptamani) afara in conditii de semiumbra – urmate de un soare slab si plin soare (inainte de plantat).

Daca adaptarea din apartament la exterior nu se va face treptat exista riscul ca in  gradina soarele arzator sa le arda total dupa plantare.

Plantarea in gradina se face dupa 15 Mai, atunci cand s-au inregistrat constant mai multe zile temperaturi de peste +15 ºC noaptea.

Fig. 1 Producerea rasadurilor de ardei in gospodarie, semanatul

Fig. 2 Producerea rasadurilor de ardei in gospodarie, semanatul

Fig. 3 Producerea rasadurilor de ardei in gospodarie, acoperim ghiveciul cu folie stretch

Fig. 4 Producerea rasadurilor de ardei in gospodarie, fenofaza – cotiledoane

Fig. 5 Producerea rasadurilor de ardei in gospodarie, fenofaza – prima pereche de frunze adevarate

Fig. 6 Producerea rasadurilor de ardei in gospodarie

Fig. 7 Producerea rasadurilor de ardei in gospodarie

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Producerea rasadurilor de ardei in gospodarie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii