aug. 11 2016

Recoltarea fructelor de castravete amar

Recoltarea fructelor de castravete amar_150Recoltarea fructelor de castravete amar (Momordica charantia)  se face la maturitate comerciala (de consum) – inainte ca acestia sa fie prea batrani. Cu cat castravetele este mai mare, cu atat gustul va fi mai amar. Fructul pe deplin dezvoltat trebuie sa fie verde, carnos, suculent, cu seminte albe si moi.

Primele fructele de castravete amar pot fi recoltate la aproximativ 70-90 zile de la plantarea rasadurilor in gradina.

Pentru recoltarea castravetilor amari putem folosi foarfeca horticola, taierea acestora se face cu o mare atentie pentru a nu se deteriora vrejii plantei mama.

Recoltarea fructelor de castravete amar pentru consumul zilnic se face dimineata, la fiecare 2-4 zile, daca acestea sunt lasate prea mult pe planta se maturizeaza rapid (culoarea vireaza in portocaliu – incepand de la varf, se deschid si elibereaza semintele rosii, Vezi fig.).

Fructele proaspat recoltate se pot pastra timp de 4-6 zile la temperatura ambientala (20-25 ºC) sau 14-16 zile la o temperatura de 12 ºC si o umiditate relativa de 85-90%.

Fructele de castravete amar au postmaturare (se matureaza dupa recoltare – fructe climacterice), iar la temperaturi de peste 13 ºC isi continua maturarea degradandu-se si devenind improprii pentru consum.

Se recomanda pastrarea castravetilor amari departe de mere, banane sau ananans, acestea elimina etilena si produc coacerea rapida a castravetilor.

Castravetele amar se poate pastra pe timpul iernii taiat in felii si pus in borcane cu apa cu sare (conservati in saramura) sau taiat in felii si deshidratate.

Recoltarea fructelor de castravete amar_1

Fig. 1 Recoltarea fructelor de castravete amar

Recoltarea fructelor de castravete amar_1

Fig. 2 Recoltarea fructelor de castravete amar

Recoltarea fructelor de castravete amar_1

Fig. 3 Recoltarea fructelor de castravete amar

Recoltarea fructelor de castravete amar_1

Fig. 4 Recoltarea fructelor de castravete amar

Recoltarea fructelor de castravete amar_1

Fig. 5 Recoltarea fructelor de castravete amar, fruct ajuns la maturitate fiziologica

Recoltarea fructelor de castravete amar_1

Fig. 6 Recoltarea fructelor de castravete amar

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Recoltarea fructelor de castravete amar

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii