aug. 29 2016

Recoltarea si pastrarea morcovilor – sfaturi utile

Recoltarea si pastrarea morcovilor_150Morcovii sunt cultivati cu mare usurinta in solurile nisipoase.  Acestia ajung la momentul optim de recoltarea in moment diferite in functie de soiul cultivat. Mini-morcovii ajung la maturitate la 30-40 zile, iar cei cu dimensiuni normale in 80-120 zile de la infiintarea culturii (rasarire).

Recoltarea morcovilor pentru consum se poate face treptat/esalonat (din iunie), acestia ajungand la dimensiunile specific soiurilor dupa mai mult timp (toamna- octombrie), in functie de soiul cultivat.

Recoltarea morcovilor se poate face folosind furca sau cazmaua sau mecanizat. Cu aceste unelte se inlatura/afaneaza  pamantul de langa morcovi, apoi se trag usor din pamant. Se poate uda pamantul cu cateva ore inainte de recoltarea morcovilor, aceasta metoda permite extragerea lor din pamand cu o mai mare usurinta.

O perioada intre  80-120 zile de la rasarire si un diametru al morcovului de 1,5-2 cm (dimensiuni specifice soiului), sunt parametrii care indica momentul optim pentru recoltarea morcovilor.

Morcovii recoltati se pot pastra in frigider timp de 15-30 zile.

Pastrarea morvovilor  pentru o perioada mai lunga de timp, se poate face in nisip in beciuri reci.

Pastrarea morcovilor iarna presupune:

  • identificarea si indepartarea morcovilor bolnavi;
  • curatarea de pamant a morcovilor;
  • inlaturarea frunzelor, altfel, acestea duc la deshidratarea morcovilor. La morcovii recoltati vara comercializați in legaturi pastram frunzele;
  • introducerea morcovilor in nisip, fara a se atinge intre ei;
  • depozitarea morcovilor in spatii reci (4-5 luni).
Recoltarea si pastrarea morcovilor

Fig. 1 Recoltarea  morcovilor

Recoltarea si pastrarea morcovilor

Fig. 2 Recoltarea  morcovilor

Recoltarea si pastrarea morcovilor

Fig. 3 Recoltarea  morcovilor

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Recoltarea si pastrarea morcovilor – sfaturi utile

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii