aug. 29 2016
Recoltarea si pastrarea morcovilor – sfaturi utile
Morcovii sunt cultivati cu mare usurinta in solurile nisipoase. Acestia ajung la momentul optim de recoltarea in moment diferite in functie de soiul cultivat. Mini-morcovii ajung la maturitate la 30-40 zile, iar cei cu dimensiuni normale in 80-120 zile de la infiintarea culturii (rasarire).
Recoltarea morcovilor pentru consum se poate face treptat/esalonat (din iunie), acestia ajungand la dimensiunile specific soiurilor dupa mai mult timp (toamna- octombrie), in functie de soiul cultivat.
Recoltarea morcovilor se poate face folosind furca sau cazmaua sau mecanizat. Cu aceste unelte se inlatura/afaneaza pamantul de langa morcovi, apoi se trag usor din pamant. Se poate uda pamantul cu cateva ore inainte de recoltarea morcovilor, aceasta metoda permite extragerea lor din pamand cu o mai mare usurinta.
O perioada intre 80-120 zile de la rasarire si un diametru al morcovului de 1,5-2 cm (dimensiuni specifice soiului), sunt parametrii care indica momentul optim pentru recoltarea morcovilor.
Morcovii recoltati se pot pastra in frigider timp de 15-30 zile.
Pastrarea morvovilor pentru o perioada mai lunga de timp, se poate face in nisip in beciuri reci.
Pastrarea morcovilor iarna presupune:
- identificarea si indepartarea morcovilor bolnavi;
- curatarea de pamant a morcovilor;
- inlaturarea frunzelor, altfel, acestea duc la deshidratarea morcovilor. La morcovii recoltati vara comercializați in legaturi pastram frunzele;
- introducerea morcovilor in nisip, fara a se atinge intre ei;
- depozitarea morcovilor in spatii reci (4-5 luni).
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Recoltarea si pastrarea morcovilor – sfaturi utile