feb. 05 2023

Substraturi Gata Pregatite pentru producerea rasadului de legume si flori

Daca utilizam seminte de calitate si asiguram factorii ecologici la parametri optimi, substratul devine una dintre cele mai importante componente utilizate pentru producerea rasadurilor.

Substratul trebuie sa se gaseasca la parametrii optimi pentru cultura respectiva, dintre acestia, foarte important este pH-ul, dar si componenta elementelor nutritive in cantitati ideale pentru cresterea si dezvoltarea optima a rasadurilor.

Desi in trecut s-au utilizat diverse amestecuri pentru prepararea substratului, acum s-au extins si se folosesc pe scara larga substraturi de cultura gata pregatite si optimizate, astfel incat sa ne bucuram la infiintarea culturii in spatii protejate (solar, sera) sau gradina/camp de plante viguroase si sanatoase.

 

SUBSTRATURI GATA PREGATITE

Substraturile gata pregatite sunt puse pe piata de catre producatori specializati si consacrati, ce au efectuat ani de zile numeroase cercetari pentru optimizarea acestora.  Acestea au un pH optim pentru cultivarea rasadurilor, iar unele conțin si fertilizanți cu eliberare prelungita, la dozele optime necesare pentru rasad (aceasta situație trebuie avuta in vedere la primele etape de fertilizare a rasadurilor), sunt sterile,  sunt certificate ca fiind libere de agenți patogeni, daunatori, seminte de buruieni, ajuta la o buna germinare a semintelor, asigura o crestere rapida a plantelor, etc.

In general, exista substraturi gata pregatite ce se utilizeaza: doar la semanat  (doar pentru rasadurile ce urmeaza a se repica); la semanat  si repicat (se utilizeaza la plantele semanate si care nu vor mai fi repicate; se utilizeaza la plantele care urmeaza a fi repicate).

I.  KLASMANN-DEILMANN

Klasmann KTS 3

Sunt substraturi utilizate pentru legume si flori. Acestea contin: 80% turba blonda, 20 % turba neagra, fertilizanti, alte ingrediente.

♦  Klasmann-Deilmann KTS 3 FINE (Turba TS 3 Fin): se utilizeaza doar pentru semanat pana la repicat. Are pH 6, structura=extrafina, granulatie=0-5 mm, 1g/l fertilizanţi, etc. Compozitie: turba blonda descompusa partial (0-5mm), microelemente, agent umidificare.

 

♦  Klasmann-Deilmann KTS 3 STANDARD (Turba TS 3 Medium Basic): se utilizeaza pentru producerea rasadului prin semanare directa in ghivece; pentru rasad repicat. Are pH 6, structura= standard, granulatie=0-25 mm, 1g/l fertilizanţi, etc. Compozitie: turba blonda descompusa partial (0-25mm), microelemente, agent umidificare.

 

II. KEKKILA

Sunt substraturi profesionale utilizate pentru legume, flori, arbori si arbusti.  Au pH-ul controlat si au adaugate fertilizatori tip „starter” sau ingrasaminte cu eliberare controlata.

♦  KEKKILA  DSM 3 W (Turba pentru semanat) pentru legume si flori: se utilizeaza pentru producerea rasadului prin semanat. Are pH 5.9, structura= extrafina, granulatie= 0-6 mm; fertilizatori tip “starter” sau ingrasaminte cu eliberare controlata; materie organica 90%, etc.

 

♦  KEKKILA  025 W (Turba pentru repicat – transplantare) pentru legume, flori arbori arbusti: se utilizeaza pentru repicat – transplantare. Are pH  5.9, structura= standard, granulatie= 0-25 mm; fertilizatori tip “starter” sau ingrasaminte cu eliberare controlata; materie organica 90%, etc.

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Substraturi Gata Pregatite pentru producerea rasadului de legume si flori

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii