aug. 30 2018
Soiul de aronia Nero – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Aronia melanocarpa Nero
Denumire populara soi de Aronia: Aronia Nero, Scorus negru Nero
Aronia (Aronia melanocarpa) este o specie originara din America de Nord. Soiul de aronia ‚Nero’ a fost obtinut in Polonia.
Denumire populara in engleza: Black Chokeberry ‚NERO’
Vigoarea arbustului fructifer: Aronia melanocarpa ‚Nero’ atinge 1,5-2 m inaltime si diametrul tufei de 1-2 m.
Perioada maturarii fructelor: sfarsit de iulie-august
Sistem de sustinere: Aronia ‚Nero’ nu necesita sistem de sustinere.
Distante de plantare: se planteaza la 1,5 m intre plante pe rand si 3 m intre randuri.
Fructele (scorusele negre) de tip drupa sunt comestibile, suculente si au culoarea pielitei neagra lucitoare, culoarea pulpei este rosu inchis, diameru de 1,1 cm, greutatea de 1,5 g, gustul este astringent. In conditiile aplicarii unei agrotehnici corespunzatoare se poate ajunge la productii de peste 5 kg fructe / planta.
Utilizare: consum in stare proaspata sau conservate in preparate ca: gem, dulceata, suc presat la rece, sirop, bauturi racoritoare, ceai de scorus (fructe uscate), fructe deshidratate, fructe congelate, etc.
Lumina: vegeteaza in locuri insorite dar tolereaza si semiumbra.
Rezistenta la temperaturi scazute: specie rezistenta la ger – poate suporta temperaturi de pana la -35°C.
Umiditatea solului: pentru a obtine fructe de calitate este recomandata irigarea prin picurare.
Cultivare: gradini, plantatii. Se cultiva direct in sol cu un pH de 5,1-6,5.
Recoltare: manuala sau mecanizata
Fertilizarea la aronia se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii de aronia.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de aronia Nero – descriere, particularitati