Horticultorul.ro

mai 11 2019

Banana Nordului-Paw Paw (Asimina triloba): descriere, recoltare, inmultire, soiuri

Familia: ANNONACEAE

Denumire populara: Banana Nordului, Paw Paw, banana de prerie, banana Ozark

Denumire populara in  engleza: Papaw, Paw Paw

Denumire stiintifica: Asimina triloba

Origine, raspandire:

Banana Nordului (Asimina triloba) este o specie originara din Sud-Estul  SUA – Carolina de Nord.

Utilizare

Pomicola, Ornamentala, Medicinala

Conditii de crestere si fructificare:

Banana Nordului (Asimina triloba)  prefera solurile fertile, profunde, bine drenate si reavene. Banana Nordului (Asimina triloba)  vegeteaza bine pe solurile mijlocii: lutoase, luto-nisipoase. Banana Nordului prefera un pH de 6-7, dar suporta o reactie a solului – pH in intervalul 5.5-7.3.

Banana Nordului (Asimina triloba)  prefera temperaturi in intervalul 13-23ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 9ºC, iar cea maxima absoluta de 33ºC. Cresterile tinere pot fi afectate de inghet la tempeaturi < 0 ºC. Temperatura minima de la care plantele  pot fi afectate de ger in perioada de repaus este de -25 … -27 ºC.

Lumina: banana Nordului (Asimina triloba) este un pom fructifer cu temperament de lumina (prefera locurile insorite), suporta si semiumbra; iar in primii 3-4 ani de la infiintarea culturii este recomadata umbra. Plantele tinere au nevoie de umbra in primii 3-4 ani de la plantare (se poate utiliza pentru umbrire un zid verde/perdele din 2-3 randuri de porumb; plasa de umbrire, etc.).

Plantarea plantelor de banana Nordului (Asimina triloba)  se face utilizand plante de 0,5- 0,8 m, la container-ghiveci (plante de 2-3 ani cu pamant pe radacini, fara a deranja balotul) in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara), daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi de peste 5°C. La plantare se va lasa un spatiu de 4 metri intre plante pe rand si 5 metri intre randuri.

Proprietati pomicole:

Banana Nordului (Asimina triloba) va intra pe rod la 4-5 ani de la plantare.

Fructele sunt lungi de 5-18 cm si 4-6 cm diametrul, de forma oblonga „alungita” (mai mult lungi decat late), greutatea este de 30-600 g (variaza in functie de soi), cu numeroase seminte mari de culoare maron-inchis. Culoarea fructelor este verde, iar la maturitate vireaza in galben. Pulpa este de culoare galbena, moale, are textura fina, asemanatoare cu cea de avocado, gust dulceag si aroma de banana si crema de ciocolata. Dintr-o singura floare  evolueaza grupat numeroase fructe cca. 1-8.

Recoltarea fructelor banana Nordului (Asimina triloba) se face in august-septembrie, cand acestea  vireaza in galben.

Fructele se consuma in stare proaspata, sau in preparate ca: sucuri, inghetata etc.

Fructele de banana Nordului (Asimina triloba) contin  la 100 g de pulpa: „valoare energetica – 80 kcal; carbohidrati 18,8 g; proteine 1,2 g; vitamina C 18,3 mg;”  Sursa – Kentucky State University.

Descriere:

Banana Nordului (Asimina triloba)  este un pom fructifer;

Florile apar inaintea frunzelor (dar in momentul infloririi avem si primele frunze, Vezi fig.), au forma de cupa, diametrul de cca. 5 cm; solitare; apar primavara (sfarsit de aprilie-inceput de mai, momentul difera in functie de soi), au culoare purpurie-maron, prezinta: 6 petale pe 2 niveluri si 3 sepale verzi. Dintr-o floare pot lega (apar) unul sau mai multe fructe (o floare contine numeroase carpele „ovare” care poarta ovule);

Frunzele sunt caduce (cazatoare), alterne,  de forma obovata (latimea mai mare este in treimea superioara), lungi de 18-27 cm, cu marginile intregi, varf acuminat (scurt-acuminat), de culoare verde-inchis (toamna se ingalbenesc si cad), netede, (Vezi fig.), cand sunt zdrobite emana un miros neplacut.

Dimensiuni:

Paw Paw este un pom fructifer a carui inaltime poate ajunge la 4-7  metri, iar diametrul coroanei plantei de 4-5 m.

Soiuri / Biotipuri  de Banana Nordului (Asimina triloba): Zimmerman, Prolific, Davis, Sweet Alice, etc.

Soiuri / Biotipuri autofertile (polenizarea se poate face si cu propriul polen): Prima 1216, Sunflower.

 

Polenizarea

♦ autosterile (polenizarea nu se poate realiza cu polenul propriu, necesita polen strain); Majoritatea soiurilor / biotipurilor de Banana Nordului sunt  autosterile si necesita pentru polenizare polen strain de la alte biotipuri / soiuri. Se recomanda cultivarea a 2 sau mai multe biotipuri / soiuri in randuri alternative intr-o parcela pentru polenizare si fructificare.

♦ autofertile (polenizarea se poate face si cu propriul polen;  pot poleniza alte soiuri).  Chiar daca soiurile / biotipurile de Banana Nordului sunt autofertile este recomandat pentru a creste procentul de legare a fructelor cultivarea mai multor soiuri in aceiași parcela (3-4 soiuri compatibile si cu aceiasi perioada de inflorire într-o parcela).

Inmultirea plantelor de Banana Nordului (Asimina triloba) se face prin seminte stratificate la rece (3-4 luni)  o lunga perioada de timp. Pentru soiuri  / biotipuri este necesara altoirea.

La plantele tinere in primii ani de la infiintarea plantatiei  este obligatorie umbrirea (se poate face cu perdele din cateva randuri de porumb).

Fertilizarea se face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Fig. 1 Banana Nordului – Paw Paw (Asimina triloba)

Fig. 2 Banana Nordului – Paw Paw (Asimina triloba)

Fig. 3 Banana Nordului – Paw Paw (Asimina triloba)

Fig. 4 Banana Nordului – Paw Paw (Asimina triloba)

Fig. 4 Banana Nordului – Paw Paw (Asimina triloba)

Fig. 5 Banana Nordului – Paw Paw (Asimina triloba)

Fig. 6 Banana Nordului – Paw Paw (Asimina triloba)

Fig. 7 Banana Nordului – Paw Paw (Asimina triloba)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Banana Nordului-Paw Paw (Asimina triloba): descriere, recoltare, inmultire, soiuri

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii