Horticultorul.ro

mai 03 2010

Cand se planteaza pomii fructiferi-arborii-arbustii & trandafirii ?

I. Plantarea pomilor in repaus vegetativ (Toamna-Iarna-Primavara)

Plantarea pomilor se face in perioada de repaus vegetativ. Repausul vegetativ incepe odata cu primele brume de toamna  care vor conduce la (ingalbenirea – inrosirea frunzelor dupa caz) si in final caderea frunzelor. Caderea frunzelor  ne indica intrarea pomilor in repaus vegetativ si inceperea sezonului de plantare.

Momentul intrarii in repaus vegetativ si cel al pornirii in vegetatie este  diferit in functie de specie.

Repausul vegetativ este semnalat de inceputul caderii frunzelor (luna octombrie – toamna) iar pornirea in vegetatie este semnalata de  umflarea mugurilor si pornirea cresterilor (luna aprilie – primavara).

1. Plantarea de toamna

Plantarea este bine sa se faca toamna pentru majoritatea  speciilor de: pomi, arbori si arbusti.

Momentul inceperii plantarii este echivalent cu inceputul desfrunzitului (sfarsit de septambrie, inceput de octombrie), mai exact dupa ce au cazut cateva  brume (pentru a avea siguranta ca vegetatia este oprita).

Plantarea de toamna ofera avantajul  unei mai bune prinderi intrucat radacinile pomilor isi incep cresterea primavara devreme sau chiar iarna in ferestrele cu temperaturi pozitive. Avantajul vine din faptul ca aceste radacini vor hranii planta inca de le inceputul primaverii (radacinile cresc si  si hranesc planta inainte de a observa pornirea in vegetatie).

Perioada de plantare de toamna este bine sa se incheie inaintea ingheturilor de la finele toamnei.

2. Plantarea de iarna

Pe perioada iernii  se poate planta in ferestrele iernii (perioade cu temperaturi pozitive „peste + 5°C” in aer si lipsa inghetului la sol „sol dezghetat”).

3. Plantarea de primavara

Mai putin eficienta pentru majoritatea speciilor, din punct de vedere al procentului de prindere, dar si al traumelor la care este supus sistemul radicular al plantei.

Plantarea de primavara, se poate face atata timp cat materialul plantat (pomii) nu sunt porniti in vegetatie (sunt tinuti la rece). Ca si perioada, plantarea de primavara  se poate face pana la sfarsitul lunii aprilie.

II. Plantarea pomilor in timpul vegetatiei (Primavara-Vara-Toamna)

Plantarea in timpul vegetatiei se poate face numai la exemplarele de: pomi, arbori si arbusti crescute in containere (ghivece, saci de polietilena, etc.).  Plantele ce se planteaza in timpul vegetatiei trebuiesc udate bine inainte de plantare. Plantarea se face fie dimineata devreme, fie seara.  La plantare – planta se scoate cu grija din container, astfel incat radacinile si pamantul de pe acestea sa ramana intacte.

Plantele, plantate in timpul vegetatiei se vor uda la doua zile  (in functie si de conditiile meteo – „daca ploua-nu se uda”) – o lunga perioada de timp, circa o luna. Udarea plantelor se face astfel incat pamantul sa ramana in permanenta reavan. Evitati udarea excesiva a plantelor „a nu se trece in extrema cealalta” – apa nu trebuie sa balteasca, in functie de marimea plantei se uda cu: o jumatate de galeata  (plantele mai mici) si o galeata (arborii, pomii, etc.).

Cand se planteaza pomii fructiferi

Fig. 1 Pom repartizat pentru a fi plantat

Cand se planteaza pomii fructiferi

Fig. 2 Plantatie in anul I

Cand se planteaza pomii fructiferi

Fig. 3 Pomi ce asteapta sa fie plantati

Cand se planteaza pomii fructiferi

Fig. 4 Cazmaua potrivita pentru sapat si plantat

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cand se planteaza pomii fructiferi-arborii-arbustii & trandafirii ?

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii