iun. 06 2021

Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba)

Familia: RHAMNACEAE

Denumire populara: Curmalul chinezesc, Ziziful, Curmalul de stepa, Maslinul Dobrogean

Denumire populara in engleza: Common jujube, Chinese jujube, Chinese date

Denumire stiintifica: Ziziphus jujuba sin. Ziziphus abyssinica, Ziziphus vulgaris

Specie exotica originara  din China, unde este luat in cultura de peste 3.000 ani.

In Romania, Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba) este prezent pe teritoriul Dobrogean (maslin dobrogean) de foarte mult timp si a fost utilizat in special ca specie pentru uz ornamental.

Incepand din 1996, Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba) a capatat valoare pomicola in Romania, întrucât specialiștii de la facultatea de Horticultura din București, alături de specialiștii Horticultori din China au introdus in tara soiuri valoroase (fructe mari, gust bun – dulce). Dupa aceasta perioada, acestia au  studiat si înmulțit soiuri cu valoare pomicola ridicata, dar odata cu intrarea in Uniunea Europeana s-au si importat in Romania numeroase soiuri de Curmal chinezesc.

Utilizare

Curmalul chinezesc  (Ziziphus jujuba) este o specie arbustiva/arboricola cultivata in scop pomicol (pentru fructe), dar si decorativ in  parcuri si grădini.

Conditii de creștere si fructificare:

  • Curmalul chinezesc  (Ziziphus jujuba) este o specie ce suporta temperaturi scazute de pana la -24 … -30°C.  La soiurile de  Curmal chinezesc (Ziziphus jujuba) ce au coacere mijlocie si tarzie  sunt necesare toamne calduroase si chiar ierni cu temperaturi pozitive pentru ca fructele sa ajunga la maturitate.
  • Planta de Curmal chinezesc  (Ziziphus jujuba) prefera solurile fertile, usoare (nisipoase, luto – nisipoase),  bine drenate, aerate, dar suporta o paleta larga de soluri, inclusiv solurile sărăturate, alcaline. Planta vegeteaza pe soluri cu pH in intervalul  5.5-8.5 si tolerează seceta.
  • Lumina – Curmalul chinezesc  (Ziziphus jujuba)  este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite);
  • Curmal chinezesc  (Ziziphus jujuba) obtinut prim altoire – fructifica rapid,  inca din primii ani de la plantare.

Plantarea se face in perioada de repaus vegetativ (toamna sau primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C.

Proprietati  ornamentale/pomicole:

Curmal chinezesc  (Ziziphus jujuba)  este o planta decorativa prin fructe, frunze, port;

  • Curmal chinezesc  (Ziziphus jujuba)  un arbust/arbore care atinge inaltimi de 3-8 m si diametrul coroanei de 3-7 m;
  • Florile de Ziziphus jujuba sunt complete, mici (3-6 mm diametru), pe tipul 5,  galbene, solitare sau grupate cate 2-3 in cime axilare, scurt pedunculate. Infloreste in intervalul aprilie-mai. Majoritatea soiurilor de Curmal chinezesc  (Ziziphus jujuba) sunt autofertile (polenizarea se poate face si cu propriul polen), dar pentru a avea fructe de calitate superioara (mai mari) este recomandata polenizarea incrucisata cu polen strain (se planteaza in aceeași parcela 2 sau mai multe soiuri). Polenizarea este entomofila (se face cu ajutorul insectelor: albinelor, bondarilor).
  • Fructul de Curmal chinezesc  (Ziziphus jujuba)  este comestibil, oval sau rotund, lucios, de 1,5-5 cm lungime si 0,8-3 cm diametru, cu greutatea ce variaza intre 1,5-11 g; de culoare rosu – inchis sau maro, scurt-pedunculat. Recoltarea fructelor se face toamna tarziu la maturitate, in octombrie.
  • Frunzele  de Curmal chinezesc  (Ziziphus jujuba) sunt caduce (cazatoare), alterne, ovat-oblongi sau ovat -lanceolate, lungi de 2-6 cm, cu 3 nervuri, acute sau obtuze,  cu marginea intreaga sau crenata, glabre, lucioase, rigide, cu pețiolul de 0,1-0,5 cm.
  1. Se utilizeaza ornamental in parcuri si gradini;
  2. Curmal chinezesc  (Ziziphus jujuba) este o specie pomicola valoroasa, fiind cultivata in livezi din numeroase tari: China, SUA, Australia, etc.

Cultivare:

Curmalul chinezesc  (Ziziphus jujuba) se planteaza in funcție de vigoarea soiului la  2-3 m intre plante pe rând si  3 – 5 m intre randuri.

Soiuri de Curmal chinezesc:

♦  Ziziphus jujuba „Li: soiul fructifica abundent, fructele sunt rotunde; diametrul de 3,7-5 cm; dulci si ajung devreme la maturitate (soi precoce) ;

♦   Ziziphus jujuba Lang”: soi mai viguros (creste mai inalt); cu fructe de forma piriforma (forma de para); diametrul fructului este de 2 cm si lungimea de 5 cm; gust dulceag; ramurile sale nu prezinta spini;  etc.

Inmultirea plantelor de Curmal chinezesc  (Ziziphus jujuba):

Inmultirea soiurilor pomicole de Curmal chinezesc  (Ziziphus jujuba)  se face prin altoire. Fructificarea plantelor altoite are loc încă din primii ani de la plantare.

Fig. 1 Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba)

Fig. 2 Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba)

Fig. 3 Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba)

Fig. 4 Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba), flori

Fig. 5 Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba), floare

Fig. 6 Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba), fructe

Fig. 7 Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba), fructe

Fig. 8 Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba)

Fig. 10 Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba)

Fig. 11 Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba)

Fig. 12 Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii