apr. 29 2011

Foarfece pentru ramuri groase si copaci inalti

Foarfecele de taiat pomi si arbori, arbusti inalti si cu ramuri groase

Foarfeca horticola de taiat pomi,  arbori si arbusti inalti si cu ramuri groase este unealta horticultorului, care ne ajuta sa taiem cu usurinta copacii  (fara sa fie nevoie sa ne cataram). Aceste foarfeci permit taierea de arborii si arbustii cu ramuri de pana la 4 cm si inaltimi de pana la 6 metri. Acest tip de foarfeci se  folosesc frecvent in: pomicultura,  arboricultura, peisagistica, parcuri si gradini, pepiniere, trandafiri, etc.).

I. Alegerea foarfecei horticole: exista pe piata nenumarate tipuri de foarfece  produse de diversi producatori: Felco (Elvetia), Gardena (Germania), Fiskars, etc. Cand alegem o foarfeca, tinem cont de: cat avem de taiat, ce avem de taiat, ce grosime au ramurile, scopul (taiat, recoltat, universal), grosimea maxima a ramurilor taiate, inaltimea copacilor, pretul foarfecelor horticole, fiabilitatea, posibilitatea de a inlocui anumite componente (cutit taietor, contracutit), greutatea foarfecei, usurinta cu care taiem ramurile. In functie de criteriile enumerate si de buget va alegeti foarfeca potrivita.

II. Foarfecile pentru ramuri groase de impart in doua mari categorii: foarfeci pentru ramuri groase si foarfeci si pentru ramuri groase si telescopice.

Pentru a usura taiatul au fost create foarfecile pentru ramuri groase (cu inaltimi de 1-1,5 m) si foarfecile telescopice pentru ramuri groase (cu inaltimi ce variaza intre 2-4,5 m).  Aceste tipuri de foarfeci pot taia ramuri verzi cu un diametru ce variaza intre 3,5-4 cm.

Foarfecile pentru crengi (craci sau ramuri) groase   au capatat o larga raspandire  si sunt populare printre taietori.

Acest tip de foarfeci permit taierea de ramuri vezi cu diametru de pana la 3,5 cm.

Atentie !!!  Nu taiati ramuri uscate cu acest tip de foarfeca (ramurile uscate se taie cu fierastraul horticol).

Atentie !!! Foarfecile lungi telescopice au sisteme de transmisie pe baza de sfoara + lant sau sfoara + cablu. Acestea se pot avaria usor sau rupe daca sunt fortate in ramurile groase de cais, prun.

Exista modele care au interschimbabila lama taietoate (modele ideale, dar ceva mai scumpe) sau modele cu lama taietoare fixa care in cazul deteriorarii presupune inlocuirea completa a foarfecii.

Exista numeroase modele de top atat de la producatorul german Gardena cat si de la cel finlandez Fiskars, (vezi. Fig. 1)

Folositi in permanenta ulei de mecanisme fine in timpul taierii cu foarfecile horticole (lama taietoare se unge periodic).

Curatati ori de cate ori este nevoie foarfeca cu un spray de curatat si uns WD-40 (vezi Fig. 3).

III. Tehnica taierii cu foarfeca horticola si intretinerea  (mentenanta)  acesteia:

Atentie !!! Nu taiati cu foarfeca ramurile uscate, ramurile uscate se taie numai cu fierastraul horticol.

Cand taiem o ramura la baza (la inel), trebuie sa avem lama taietoare la baza, altfel riscam sa lasam in urma taieturii un mic ciot.

Folositi in permanenta ulei pentru mecanisme fine in timpul taiatului (lama taietoare se unge periodic) astfel se usureaza taiatul si tine foarfeca curata.

Curatati ori de cate ori este nevoie (in timpul taiatului si dupa taiat) foarfeca cu un spray de curatat si uns WD-40 (vezi Fig. 3).

Curatati periodic foarfeca horticola de (aderentele vegetale, seva, pamant, rugina, etc.) cu ajutorul pietrei de curatat si uns SANDFLEX MEDIUM (vezi Fig. 2)

IV.  Intretinerea (mentenanta) foarfecilor horticole

Intretinerea foarfecilor horticole se imparte in: intretinea pe parcursul taiatului, intretinerea la finele unei zile de taiat si intretinerea  periodica completa.

1  Intretinea pe parcursul taiatului

Pe intreg parcursul taiatului vom avea grija ca lama taietoare sa fie in permanenta unsa cu ulei pentru mecanisme fine si curatata cu spray de curatat si uns WD-40 (vezi Fig. 3).

2.  Intretinerea la finele unei zile de taiat presupune:

–              curatatea foarfecii cu piatra de curatat si uns SANDFLEX MEDIUM (vezi Fig. 2);

–              ascutirea foarfecii cu pila diamantata FELCO 903 , (vezi Fig. 2);

–              ungerea cu spray de curatat si uns WD-40 (vezi Fig. 3).

3.  Intretinerea  periodica completa:

Aceasta intretinere presupune: curatare, ascutire, ungere completa (mecanism taietor, maner, arc) si demontarea in vederea calibrarii lamei taietoare.

Ascutirea foarfecilor:  Foarfecile  horticole trebuie ascutite dupa fiecare folosire. Ascutirea  lamei taietoare se face cu ajutorul pilei diamantate FELCO 903 (vezi Fig. 2). Procedura de ascutire este descrisa pe larg in Fig. 4.

Curatarea (de aderentele vegetale, seva, pamant, rugina, etc.) se face cu ajutorul pietrei de curatat si uns SANDFLEX MEDIUM (vezi Fig. 2).

Ungerea se face cu ajutorul uleiului de mecanisme fine si spray de curatat si uns WD-40 (vezi Fig. 3).

V. Dezinfectia uneltelor pentru taiat „foarfecilor horticole”:

Dezinfectia este necesara intrucat putem taia pomi infectati cu diverse organisme patogene ca (bacterii, virusuri, ciuperci), organisme ce produc boli foarte grave plantelor.

Pentru dezinfectie (foarfeci, fierastraie, briceag de altoit)  se folosesc urmatoarele substante: Alcool etilic 99%, Hipoclorit de sodiu 10% “Domestos” (timp de 3 secunde) sau Virkon® S.

Fig. 1 Foarfeca telescopica si foarfece pentru ramuri groase

Fig.2 Pila diamantata si piatra de curatat „SANDFLEX”

Fig. 3 Spray de curatat si uns (WD-40) si ulei de uns

Fig. 4 Procedura de ascut foarfecele horticole

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Foarfece pentru ramuri groase si copaci inalti

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii