feb. 16 2025
Foarfece Horticole Nicovala & Bypass: avantaje/dezavantaje
Foarfeca horticola este nelipsita in relatia cu plantele, atat pentru amatori cat si pentru profesionisti. Foarfeca horticola se utilizeaza frecvent la taierea organelor (lastari, ramuri, tulpini, flori, frunze, etc.) plantelor, recoltarea fructelor si fasonarea rădăcinilor.
Ca si sistem de taiere, se întâlnesc pe scara larga foarfece tip bypass si foarfece tip nicovala.
Daca se utilizeaza modele de foarfece de la producatori consacrați (Felco, Original LÖWE), vom alege foarfeca potrivita (bypass sau nicovala) in funcție de momentul de taiere (in uscat/in repaus vegetativ, in verde) si de avantajele si dezavantajele specifice fiecărui model in parte.
Foarfeca horticola manuala este formata din cele doua brațe, așezate in cruce, unite printr-un șurub. Intre cele doua brațe (in partea de jos) se găsește arcul care face ca foarfeca sa tinda sa stea in poziția deschisa (gata de tăiat).
FOARFECA BYPASS
La modelele de foarfeca tip bypass, pe capatul unuia din brate se gaseste o lama groasa netaietoare (contracutit – partea pasiva/de sprijin a foarfecei), iar la capatul celuilalt brat se gaseste o lama curbata – taiatoare (cutit – partea activa), aceste lame in timpul taierii aluneca una pe langa cealalta, iar in final, se suprapun câțiva milimetri.
Avantaje/Dezavantaje: necesita mentenanta perioadica, sunt modele pentru dreptaci si modele pentru stangaci; sunt modele adaptate dimensiunii mainii; taietura este curata/neteda si precisa; se pot efectua cu usurinta taieturile la inelul de crestere (la inel) aproape de semischelet, schelet, tulpina; permite tăierea in conditii bune atât a organelor plantelor in stare erbacee cat si a celor lignificate; etc.
Foarfeca bypass este versatila si se utilizează la majoritatea lucrarilor, intrucat permite taierea precisa a organelor plantei in toate stadiile: lastari erbacei, lastari semilemnificati, ramuri lemnificate ce prezinta lemn moale sau lemn tare, ramuri uscate.
Modele consacrate de foarfece tip bypass: Felco 7, Felco 8, etc.
FOARFECA NICOVALA
Acest tip de foarfeca tip nicovala (en – anvil) a fost dezvoltat si patentat in 1923 de catre Walther Schröder in Germania. La acest tip de foarfeca, intalnim pe capatul unuia dintre brate o lama taietoare (cutit-partea activa) care poate fi in funcție de model dreapta sau curbata, iar pe capatul celuilalt brat se gaseste nicovala (suportul fix -partea pasiva a foarfecei). Lama taietoare/cutit taie organele lemnificate ale plantei si in final se opreste in nicovala/suportul fix.
Avantaje/Dezavantaje: necesita mentenanta redusa comparativ cu foarfecile tip bypass; pot fi utilizate atat de dreptaci cat si de stangaci; protejeaza mana si incheietura acesteia; taieturile sunt netede si precise; au o constructie robusta; pot fi modele cu lama taietoare curbata sau dreapta; foarfecile nicovala necesită mai puțină forță pentru a tăia ramurile mai groase; foarfeca nicovala zdrobeste tesuturile moi (erbacee, insuficient lemnificate tulpinile goale pe dinauntru, coaja) afectand astfel buna circulatie a sevei (se opreste fluxul de nutrienti) pentru plante si prelungind timpul de cicatrizare a ranilor; foarfeca nicovala adesea zdrobeste coaja moale – provocand ranirea plantelor; foarfeca nicovala nu permite taierea precisa a ramurilor la inelul de crestere (la inel) si adesea ramane un mic ciot; foarfeca nicovala daca nu este de calitate si bine întreținuta nu va efectua taieturile pana la capat.
Foarfeca nicovala se utilizeaza, in general, pentru taieri de ramuri/tulpini lemnificate cu lemn moale/tare inclusiv pentru ramuri uscate, etc.
Modele consacrate de foarfece cu nicovala: : LÖWE 1, LÖWE 6, LÖWE 10, etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Foarfece Horticole Nicovala & Bypass: avantaje/dezavantaje