iun. 19 2017

Kiwi paros (Actinidia deliciosa): descriere

Familia: ACTINIDIACEAE

Denumire stiintifica: Actinidia deliciosa

Denumire populara: Kiwi paros

Origine este o specie de planta originara din China.

Proprietati ornamentale: este o planta exotica, cataratoare, cu frunze cazatoare, care poate ajunge la inaltimea de 9-11 m. Cultivarea plantei de kiwi se face in scop ornamental (parcuri, gradini) sau ca specie pomicola, cultivata in livezi.

Frunzele au forma ovala sau rotunda, asemanatoare unei inimi, cu un diametru pana la 20 cm si culoarea verde.

Florile apar la inceputul verii (mai-iunie), inflorescentele contin 2-3 flori, de culoare alb-crem.

Intrucat kiwi este o planta dioica, exemplare cu flori mascule si exemplare cu flori femele, fructele, apar doar la plantele cu flori femele – polenizate (se planteaza o planta cu flori mascule – la 8 plante cu flori femele). Pentru a evita inconvenientul plantelor dioice s-au creat soiuri autofertile (ex. Actinidia deliciosa ‘Jenny’).

Fructul este oval-ovoid-oblong, cu pielita groasa cu peri, de culoare maronie, ce poate ajunge la 6 cm lungime.

Lumina este un factor important in buna dezvoltare a plantei de kiwi, aceasta necesitand locuri insorite, cu expozitie sudica sau vestica.

Temperatura reprezinta un factor limitativ pentru plantele de kiwi, acestea necesita toamne lungi si calduroase, pentru ca fructul sa poata ajunge la maturitate.

Kiwi paros (Actinidia deliciosa) este o specie sensibila  la ger, motiv pentru care se planteaza in locuri adapostite in zone din tara unde riscul de inghet este redus. Specia de  Actinidia deliciosa este afectata iarna (in stare de repaus) de temperaturi sub -9°C … – 15°C, adeseori plantele necesita protectie pentru a fi ferite de inghet. Planta de kiwi (Actinidia deliciosa) se poate cultiva acolo unde riscul de inghet este mai redus: partea de Sud-Vest si Vest a tarii (Oradea, Arad, Timisoara, etc.), Bucuresti, Ostrov, etc.

Substratul Kiwi trebuie sa fie bine drenat, reavan, cu fertilitate ridicata si un pH de la slab acid-neutru la alcalin.

Inmultirea se realizeaza prin butasi (semilignificati, sau lignificati), sau prin altoire.

Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii de kiwi.

Daunatori: Plosnita verde (Nezara viridula); Musculita cu aripi patate (Drosophila suzukii); etc.

Fig. 1 Kiwi paros (Actinidia deliciosa)

Fig. 2 Kiwi paros (Actinidia deliciosa)

Fig. 3 Kiwi paros (Actinidia deliciosa)

Fig. 4 Kiwi paros (Actinidia deliciosa)

Fig. 5 Kiwi paros (Actinidia deliciosa), floare

Fig. 6 Kiwi paros (Actinidia deliciosa), floare

Fig. 7 Kiwi paros (Actinidia deliciosa), floare

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Kiwi paros (Actinidia deliciosa): descriere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii