iun. 19 2017

Kiwi rezistent – Baby Kiwi (Actinidia arguta): descriere

Familia: ACTINIDIACEAE

Denumire stiintifica: Actinidia arguta

Denumire populara: Baby Kiwi, Kiwi rezistent, Kiwi de desert, Kiwi de cocktail

Denumire in engleza: Hardy kiwi, Cocktail kiwi, Bower vine, Dessert kiwi

Origine este o specie de planta originara din estul Asiei (Japonia).

Proprietati ornamentale: este o planta cataratoare perena, cu frunze cazatoare, care poate ajunge la inaltimea de 9-14 m.

Inflorirea la Actinidia arguta are loc in luna mai.

Florile apar dupa 15 mai, avand culoare alb-crem (Vezi fig.). Plantele de kiwi sunt dioice (plante cu flori de sex masculin si plante cu flori de sex feminin), se impune astfel cultivarea plantelor femele cat si a celor mascule.

Pentru a elimina acest inconvenient s-au creat plante soiuri autofertile ca: Actinidia argutaISSAIvarietate de kiwi cu fructe mici (de marimea bobului strugurilor de masa), ce se coc in intervalul iulie-august. Fructele nu sunt paroase (Vezi fig.) si se consuma intregi, iar plantele sunt autofertile.

Fructul se formeaza pe lemnul de doi ani, acesta avand dimensiunea mai mica (2-2,5 cm lungime) si cantitatea de zaharuri mai mare decat cel de Actinidia deliciosa, pielita este neteda si se poate consuma. Fructele se pot consuma crude, fierte sau uscate.

Pentru o fructificare sigura, se recomanda executarea taierilor primavara devreme. Se pot executa taieri si in timpul sezonului de vegetatie, cand se recomanda reducerea lastarilor.

Lumina este un factor important in buna dezvoltare a plantei de kiwi, aceasta necesitand locuri insorite, dar poate tolera si zonele semiumbrite.

Temperatura reprezinta un factor limitativ pentru plantele de kiwi, acestea necesita toamne lungi si calduroase, pentru ca fructul sa poata ajunge la maturitate. Temperatura optima variaza intre 15-25 °C, plantele de kiwi suporta in vegetatie temperaturi minime absolute de 5°C si maxime de 30°C.

Specia de kiwi (Actinidia arguta) este mai toleranta la ger suportand pe perioada iernii (in stare de repaus) temperaturi de pana la  -30°C;

Udarea plantelor de kiwi se face folosind cantitati suficiente de apa, mai ales in timpul sezonului de vegetatie, fara a lasa planta sa sufere de lipsa apei. O cantitate de apa insuficienta, poate provoca caderea frunzelor si, brunificarea acestora.

Substratul/Solul  la Kiwi trebuie sa fie bine drenat, reavan, cu fertilitate ridicata si un pH de la slab acid-neutru la alcalin.

Inmultirea se realizeaza prin  seminte sau prin butasi (semilignificati, sau lignificati).

Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii de kiwi.

Fig. 1 Kiwi rezistent (Actinidia arguta)

Fig. 2 Kiwi rezistent (Actinidia arguta)

Fig. 3 Kiwi rezistent (Actinidia arguta)

Fig. 4 Kiwi rezistent (Actinidia arguta)

Fig. 5 Kiwi rezistent (Actinidia arguta)

Fig. 6 Kiwi rezistent (Actinidia arguta)

Fig. 7  Kiwi rezistent (Actinidia arguta)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Kiwi rezistent – Baby Kiwi (Actinidia arguta): descriere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii