Horticultorul.ro

ian. 31 2022

Mugurii Marului: de rod, vegetativi

Cunoașterea mugurilor de rod la mar este deosebit de importanta intrucat ne ajuta sa identificam ramurile de rod, ramurile de rod in devenire, etc. si sa luam cele mai bune decizii când efectuam lucrările in livada si gradina (taierea pomilor, normarea mugurilor de rod/pom, etc.).

I. Mugurii vegetativi – din aceștia ia naștere o rozeta de frunze sau lăstari, sunt mai mici comparativ cu cei de rod, prezinta solzi acoperiti de  perisori fini (sunt pubescenti). Aceștia pot fi, dupa pozitia pe ramura: terminali, axilari, stipelari, dorminzi, adventivi.

♦   Mugurii vegetativi terminali (muguri de crestere) sunt situați in vârful ramurilor de rod in devenire (pinten, smicea), ramurilor lacome, au forma conica, au vârful ascuțit si baza lărgita, in general sunt ceva mai mici decat cei micsti (de rod), sunt mai mult sau mai putin pubescenti (parosi). Aceștia imprima o putere mai mare de creștere comparativ cu ceilalți muguri vegetativi.

Fig. 1 Mugurii vegetativi terminali si laterali

♦   Mugurii vegetativi axilari/laterali sunt dispuși de-a lungul ramurilor, cate unu (1) la fiecare nod (la subsuoara/axila frunzelor), sunt de forma triunghiulara, au varful alipit de ramura, sunt aplatizati, sunt mai mult sau mai putin pubescenti (parosi). Acestia sunt mugurii ce se formează la axila (subsuara frunzei), ei scad in dimensiuni pe masura ce ne apropiem de baza ramurii.

Fig. 2 Mugurii vegetativi terminali si laterali

♦   Mugurii stipelari (muguri suplimentari) – nu sunt vizibili, sunt in numar de doi (2), dispusi colateral (in jurul mugurelui axilar). Din acestia iau nastere lastari atunci cand mugurii principali (axilari, vegetativi, micsti) sunt distrusi.

♦   Mugurii dorminzi provin din  muguri axilari, care se găsesc la baza ramurilor si nu s-au dezvoltat. Din aceștia, in situația tăierilor puternice sau excesului de hrana si apa, iau naștere frecvent ramurile lacome.

♦   Mugurii adventivi iau naștere din cambiu  (țesut vegetal tânăr care asigura creșterea in grosime) si felogen (strat de celule generatoare care produce suberul si felodermul), pot sa apară in diferite parti ale plantei (zona nodurilor, internodurilor, pe radacini). Sunt ascunsi sub scoarta si evolueaza doar in situatii speciale (accidente, lucrari agrotehnice de stimulare, pomi batrani) dand nastere la lastari.

 

II. Mugurii MicstiMugurii de rod la mar  sunt muguri din care se formează/evoluează  inflorescența (4-8 flori), rozeta de frunze (Vezi fig), sunt mai mult sau mai putin parosi (slab pubescenti sau  paslosi) in functie de soi, sut mai mari decat cei vegetativi. Mugurii micști (de rod) se găsesc pe ramurile de rod ale mărului: țepușe, nuielușe, mlădițe.  Ramurile care nu formeaza rod  la mar (pinteni, smicele) prezinta doar muguri vegetativi (evoluează in rozeta de frunze sau lăstari).

Mugurii de rod la mar sunt solitari (unul) dispusi: mai multi in  partea dinspre  varf a ramurii de rod (mladita) sau unul (1) terminal, la ramurile de rod (nuielusa, tepusa), sunt mai bombati (mai mult sau mai putin bombati), au varful rotunjit, dar poate fi si usor ascutit, sunt mai mari decat cei vegetativi. Pot avea in functie de soiul de mar  diferite forme: ovoizi (are forma unui ou), conici-bombati, ovo-conici sau chiar conici,  conici-aluntiti. Pot fi d.p.d.v al pubescentei (acoperirii cu perisori fini si mici): putin pubescenti, pubescenti.

Fig. 3 Mugurii de rod  – mugurii Micsti

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mugurii Marului: de rod, vegetativi

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii