Horticultorul.ro

feb. 12 2022

Mugurii Parului: de rod, vegetativi

Cunoașterea mugurilor de rod la par este deosebit de importanta întrucât ne ajuta sa identificam ramurile de rod, ramurile de rod in devenire, etc. si sa luam cele mai bune decizii când efectuam lucrările (taiere, altoire, normare muguri de rod, etc.) in livada si gradina.

I. Mugurii vegetativi – din aceștia ia naștere o rozeta de frunze  (3-7 frunze) sau lăstari; sunt acoperiti de solzi glabri (fara perisori) sau pot fi pubescenti (acoperiti de perisori fini); acestia pot fi inserati in functie de soi, direct pe ramura sau pe proeminente „pernițe mici”.

Mugurii vegetativi  pot fi, dupa pozitia pe ramura: terminali, axilari, stipelari, dorminzi, adventivi.

1. Mugurii vegetativi terminali (muguri de creștere) sunt situați in vârful ramurilor de rod in devenire (pinten, smicea), ramurilor lacome, au forma conica, au vârful ascuțit si baza lărgita. Aceștia imprima o putere mai mare de creștere comparativ cu ceilalți muguri vegetativi.

Fig. 1 Muguri vegetativi terminali

Fig. 2 Muguri vegetativi terminali si laterali

 

2. Mugurii vegetativi axilari/laterali sunt dispuși de-a lungul ramurilor, cate unu (1) la fiecare nod (la subsuoara/axila frunzelor); au varful ascutit;  sunt de forma: conica, conic-turtiti, triunghiulara;  au in general vârful îndepărtat (varful poate fi mai mult sau mai puțin depărtat de ramura) de ramura. Aceștia sunt mugurii ce se formează la axila (subsuara frunzei), ei scad in dimensiuni pe măsura ce ne apropiem de baza ramurii.

Fig. 3 Muguri vegetativi laterali si Muguri de rod (micsti)

Fig. 4 Muguri vegetativi laterali

 

3. Mugurii stipelari (muguri suplimentari) – nu sunt vizibili, sunt in numar de doi (2), dispusi colateral (in jurul mugurelui axilar). Din acestia iau nastere lastari atunci cand mugurii principali (axilari, vegetativi, micsti) sunt distrusi.

 

4. Mugurii dorminzi provin din  muguri axilari, care se găsesc la baza ramurilor si nu s-au dezvoltat. Din aceștia in situația tăierilor puternice sau excesului de hrana si apa, iau naștere frecvent ramurile lacome.

 

5. Mugurii adventivi iau naștere din cambiu  (țesut vegetal tânăr care asigura creșterea in grosime) si felogen (strat de celule generatoare care produce suberul si felodermul), pot sa apară in diferite parti ale plantei (zona nodurilor, internodurilor, pe radacini). Sunt ascunsi sub scoarta si evolueaza doar in situatii speciale (accidente, lucrari agrotehnice de stimulare, pomi batrani) dand nastere la lastari.

 

II. Mugurii Micști (mugurii de rod la par) – sunt muguri din care se formează/evoluează  inflorescența (4-10 flori), rozeta de frunze. Mugurii micști (de rod) se găsesc pe ramurile de rod ale parului: țepușe, nuielușe, mlădițe.  Ramurile care nu formează rod  la par (spini, pinteni, smicele) prezinta doar muguri vegetativi (evoluează in rozeta de frunze sau lăstari).

Mugurii de rod la par sunt solitari (unul) dispusi: mai multi in  partea dinspre  varf a ramurii de rod (mladita) sau unul (1) terminal la ramurile de rod (nuielusa, tepusa); sunt de forma: ovoizi (au forma unui ou), ovo-conici, sau chiar conici; varful poate fi usor rotunjit sau ascutit; sunt in general mai mari si bombati (pot fi si mici sau medii, in functie de soi); solzii pot fi glabri (fara perișori) sau pot fi pubescenti (acoperiti de perișori fini); mugurii pot fi inserati direct pe ramura sau pe niste proeminente „pernițe mici”.

Fig. 5 Mugurii de rod terminali

Fig. 6 Mugurii de rod (micsti) terminali si laterali

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mugurii Parului: de rod, vegetativi

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii