Horticultorul.ro

iun. 27 2016

Mulcirea capsunilor cu folie, paie & agrotextil

mulcirea capsunilor_1

Mulcirea reprezinta o lucrarea de acoperire a solului cu un strat protector din diverse materiale. La culturile de caspuni, mulcirea este aproape obligatorie si se face odata cu infiintarea culturii (primavara, toamna, etc.)  folosind: paie, folie de plastic (neagra, alb-negru) sau agrotextil.

Inainte de a efectua lucrarea de mulcire cu folie, se recomanda instalarea sistemului de irigare prin picurare. Urmatoarea etapa este plantarea capsunului.

In tara noastra, mulcirea capsunilor cu folie si paie se face toamna in zonele mai reci, pentru a proteja plantele (mai ales cele noi plantate) impotriva inghetului din timpul iernii. Daca temperatura pe timpul iernii scade sub -12°C, exista riscul ca unele plante de capsun sa nu mai infloreasca in primavara viitoare, de aceea se impune mulcirea acestora.

In locul de plantare, folia de mulci se taie cu grija in forma de cruce. La straturile de mulci din folie sau agrotexil sau folie (neagra sau alb-negru) se recomanda fixarea foliei dupa intindere prin acoperirea acesteia pe margine cu pamant (Vezi fig.).

Solutia pentru mulcire la capsun –  frecvent folosita de fermieri presupune doua straturi de mulcire primul reprezentat din: folie neagra sau folie alb-negru sau agrotextil peste care se aplica un strat de paie.

Utilizarea doar a unui strat de paie nu asigura o combatere eficienta a buruienilor.

Mulcirea capsunilor ofera mai multe Avantaje:

  • mulciul de paie ajuta la o prevenire inghetului plantelor pe perioada iernii;
  • folia de plastic neagra si alb-negru determina cresterea temperaturii solului din zona unde se afla radacinile active ale capsunilor, generand astfel o dezvoltare mai timpurie a plantelor;
  • impiedica cresterea buruienilor;
  • reduce cantitatea de apa folosita pentru udare/irigarea capsunului;
  • mentine solul reavan o perioada mai lunga de timp;
  • solurile mulcite cu folie de plastic se incalzesc mai repede si vor produce recolte mai timpurii.
  • recoltarea fructelor curate, acestea neavand contact direct cu solul;
  • previne putrezirea fructelor, acestea neavand contact direct cu solul.

Dezavantajele mulcirii:

La plantele mulcite cu folie, in conditii de umiditate excesiva (precipitatii abundente, irigare excesiva, cultura infiintata la nivelul solului, nu pe biloane) si drenaj deficitar, mulcirea cu folie sau chiar agrotextil poate influenta aparitia bolilor de sol la capsun.

Materiale utilizate la mulcirea capsunului

Mulcirea cu agrotextil  asigura protectia solului impotriva eroziunii de suprafata (prin siroire) cauzata de ploi puternice pe terenuri in panta, rezista o perioada lunga ca si strat de mulcire, previne aparitia buruienilor, impiedica contactul fructelor direct cu solul, este permeabil pentru aer si apa. Peste aceasta se aplica un strat de paie de 2-5 cm.

Mulcirea capsunilor cu paie se face incepand cu selectarea paielor folosite pentru mulcire. Se pot utiliza paiele de la ovaz, grau sau secara. Paiele prezinta avantajul (fata de iarba cosita) de a nu contine seminte de buruieni, ele sunt usoare si permit patrunderea aerului in sol.

Mulcirea capsunilor se poate face doar cu un strat de paie sau stratul de paie se aplica peste agrotextil (care este permeabil pentru aer si apa) sau folie (Vezi fig.).

Mulcirea capsunilor cu paie pentru protejarea impotriva inghetului, se face in momentul cand temperaturile au ajuns la -6… -7°C (noiembrie-decembrie), cateva zile consecutiv (4-5 zile) si plantele au intrat intr-o stare latenta (frunzele mature capata culoarea maro, iar cele tinere gri). Aceasta metoda trebuie folosita mai ales la culturile tinere de capsuni.

Stratul de mulci din paie se poate aplica la grosimi ce variaza intre 8-15 cm. Un strat prea gros de mulci, iarna sub greutatea zapezii, poate afecta plantele de capsun.

Stratul de mulci protector impotriva inghetului trebuie eliminat primavara (cu atentie sa nu afectam plantele),  cand primii 5-10 cm de sol au 4-5°C, inainte ca plantele de capsun sa inceapa sa creasca.

Mulcirea capsunilor cu paie se face si in timpul perioadei de vegetatie sau in perioada infloririi. Pentru aceasta, se poate lasa un strat foarte subtire de paie (2-5 cm) din mulciul de toamna, acesta ajutand la pastrarea capsunilor curate, ele neluând contact direct cu solul.

Mulcirea capsunilor cu folie neagra se realizeaza in momentul plantarii capsunilor (la infiintarea plantatiei de capsuni), sau pe arealele unde exista deja plantele de capsun. Mulciul din folie neagra  ajuta la cresterea temperaturii solului si la combaterea buruienilor. Peste aceasta se aplica un strat de paie de 2-5 cm.

Mulcirea capsunilor cu folie alb-negru este realizata cu folia alb-negru, cu rezistenta la UV, prezinta mai multe straturi, are grosimi intre 60-160 microni si poate fi folosita mai multi ani (culturi in camp – 2 ani, culturi in spatii protejate 3 ani). Folia alb-negru se intinde pe sol cu partea alba in sus. Peste aceasta se poate  aplica un strat de paie de 2-5 cm.

Mulcirea capsunilor cu folie & paie

Fig. 1 Mulcirea capsunilor cu folie & paie

Mulcirea capsunilor cu folie & paie

Fig. 2 Mulcirea capsunilor cu folie & paie

Mulcirea capsunilor cu folie & paie

Fig. 3 Mulcirea capsunilor cu folie & paie

Mulcirea capsunilor cu folie & paie

Fig. 4 Mulcirea capsunilor cu folie

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mulcirea capsunilor cu folie, paie & agrotextil

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii