Horticultorul.ro

ian. 16 2016

Plantarea capsunilor primavara in camp si gradina

Plantarea capsunilor primavara in gradinaPlantarea  capsunilor primavara  in camp si gradina se face in intervalul 15 Martie-15 Aprilie.

Plantele de capsun utilizate la infiintarea culturilor trebuie sa fie certificate ca sunt libere de agenti patogeni (virusi, bacterii, ciuperci, fitoplasme).

La plantare  se foloseste teren ce a fost arat la 30 cm, sau sapat la o cazma, urmat de o maruntire  corespunzatoare cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Distantele si sistemele de  plantare la capsuni in camp sau gradina sunt diverse.

Plantele de capsun utilizate la plantare  pot fi recoltate in aceeasi zi sau cu cateva zile inainte. Pana in momentul plantarii plantele se pastreaza ingropate provizoriu la umbra,  se uda  si se pulverizeaza cu apa  periodic, dar nu excesiv, pentru a evita deshidratarea.

Pregatirea plantelor de capsuni  in vederea plantarii presupune:

Fasonarea radacinilor  stolonilor de capsun la 10 cm si inlaturarea eventualelor  frunze uscate, bolnave, afectate, rupte, sau radacini rupte (Vezi fig.).

Prepararea mocirlei si mocirlirea capsunilor

Inainte de plantare  radacinile plantelor se mocirlesc (planta se scufunda cu radacina in mocirla preparata).

Mocirla se prepara intr-o galeata utilizand un amestec de:  pamant galben sau pamant  si apa, se amesteca pana cand se obtine un amestec omogen  de consistenta unei smantanii subtiri. Pentru a dezvolta un sistem radicular sanatos si viguros se poate adauga in compozitia mocirlei Algaren .

Plantele odata fasonate si  mocirlite se planteaza imediat, pentru a evita uscarea mocirlei care va compromite planta si prinderea acesteia.

Inainte de plantare  se instaleaza sistemul de irigare prin picurare, se uda cu cateva ore inainte de plantare, astfel incat in momentul plantarii solul sa fie reavan.

Plantarea manuala propriu-zisa se face cel mai frecvent cu ajutorul unui plantator conic (Vezi fig.) sau cu sapa.

In momentul plantarii, planta de capsuni trebuie sa fie pozitionata  astfel incat coletul sa ramana  la suprafata solului (Vezi fig),dupa care, pentru fixare plantatorul se înfige oblic la o adancime sub nivelul radacinilor (Vezi fig) pentru a pune radacinile in contact intim cu solul.

Atentie !!! Daca planta de capsun va fi ingropata prea adanc (pamant peste mugurele central) aceasta  putrezeste iar daca o parte din radacini raman la suprafata planta se usuca.

Plantarea se face:

  • in randuri simple la 30-33 cm intre plante/rand si 90 cm intre randuri;
  • in randurile duble, astfel avem grupate 2 randuri mai apropiate (40 cm) si un spatiu intre randurile grupate de 90 cm, iar distanta intre plante/rand este de 30-33 cm;

In general in camp  este utilizata cultura pe biloane, biloanele sunt mulcite cu folie neagra, pe bilon avem randuri duble iar intre biloane se mulceste cu paie.

Imediat dupa plantare se face udarea prin picurare a plantelor.

Plantarea in ferme mari se face mecanizat, cu ajutorul masinilor de plantat stoloni de capsuni.

Atentie !!!  La plantele de capsun plantate primavara, in anul plantarii nu se vor lasa inflorescente, acestea se vor inlatura odata ce apar, iar prima fructificare va fi in anul urmator.

Plantarea capsunilor primavara in gradina-camp

Fig. 1 Plantarea capsunului: A) Plantarea la adancimea corecta si fasonarea radacinilor    B) Plantarea prea sus. Aceasta planta se va usca     C) Plantarea prea adanca. Aceasta planta va putrezi

Plantarea capsunilor primavara cu plantatorul

Fig. 2 Plantarea capsunului cu plantatorul conic:   A) Plantatorul conic este introdus in pozitia corecta;     B) Plantatorul conic este introdus gresit

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea capsunilor primavara in camp si gradina

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii