iun. 10 2015
Pomelo (Citrus maxima): ingrijire, inmultire, cultivare
Demumire populara: Pomelo
Denumire stiintifica: Citrus maxima sin. Citrus grandis
Origine: Citrus maxima este o planta originara din partea Sud-Estica a Asiei (Tailanda), cultivat apoi si in America (California, Florida). Pomelo este un fruct delicios care se consuma in stare proaspata, salata sau diverse bauturi.
Proprietati ornamentale: Citrus maxima este un pom slab ramificat care poate ajunge pana la 15 m inaltime (Vezi fig.). Acest copac este cultivat in zonele tropicale si subtropicale pentru fructele sale.
La noi in tara Citrus maxima poate fi crescut in ghivece-containere, amplasat afara pana cand temperaturile scad pana la limita de inghet. In perioada rece din an, planta trebuie mutata in spatii adapostite, luminoase si calde (sere calde, holuri, verande, etc.).
Frunzele sunt alterne, ovate, oval-alungite sau eliptice (5-20 cm), lucioase, de culoare verde inchis.
Florile cresc solitare sau grupate, au culoarea alba si sunt placut parfumate. Florile de Pomelo sunt placut aromate, ele sunt folosite in industria produselor alimentare (ceai) si cosmetice. Pomelo poate inflori daca are conditii optime (in zonele calde), chiar si de 4 ori pe an, determinand prezenta fructelor pe pom pe tot parcursul anului.
Fructul are forma unei pere, cu diametrul intre 10-25 cm (cel mai mare fruct de citric), gustul este asemanator cu cel al grapefruit-ului dar nu este amar, ci dulce. Primele fructe apar dupa 2-8 ani. Coaja este groasa (1-2 cm), de culoare galben-verzuie si poate fi folosita confiata in prepararea prajiturilor sau in prepararea gemurilor. Pulpa fructului este acida, dar dulce, gustoasa, de culoare alba, galbena sau roz. In partea centrala a fructului se pot gasi semintele mari, de culoare alb-galbuie.
Taierea la Citrus maxima este necesara pentru a indeparta ramurile uscate, pentru a determina aparitia de cresteri noi, a stimula inflorirea si pentru a mentine o forma armonioasa si o inaltime optima a plantei.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie reavan si bine drenat, cu un pH intre 5,5-7. Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 3-4 ani), inlociund vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari.
Udarea este foarte importanta pentru plantele de Citrus maxima. Udarea se face de doua ori pe saptamana (mai ales in perioadele calduroase) cand substratul de la suprafata ghiveciului este uscat (in primii 5-8 cm adancime).
Se recomanda pentru udat apa de ploaie, sau apa de la robinet la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).
Temperatura optima pentru Citrus maxima se situeaza in intervalul 23-32ºC, temperatura minima nu ar trebui sa scada sub 12ºC. Temperaturile mai mici de 12 ºC si peste 40 ºC influenteaza negativ cresterea plantei; iar temperaturi sub -7 … -10 ºC o pot conduce la uscarea plantelor afectate de inghet.
Lumina este un factor important pentru Citrus maxima acestea prefera spatiile insorite, mai ales cele cu expozitie sudica, ferite de curenti de aer. Soarele direct incurajeaza noile cresteri si inflorirea.
Inmultirea se face prin altoire (frucifica dupa 2-3 ani) si prin seminte (fructifica dupa mai multi ani 8-9 ani).
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda la Citrus maxima de doua ori pe an. Se pot folosi ingrasaminte cu eliberare prelungita, granulate, hidrosolubile sau lichide pentru citrice.
Daunatori:
- Afidele (paduchi mici de diverse culori) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori;
- Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii);
- Paduchele testos (cititi articolul specific);
- Paduchele lanos (cititi articolul specific);
- Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Pomelo (Citrus maxima): ingrijire, inmultire, cultivare