feb. 20 2022

Ramuri de rod la Cais

Cunoașterea ramurilor de rod la Cais (Prunus armeniaca) este  deosebit de importanta pentru a estima producția viitoare; pentru a stabilii tipul de fructificare (spur – fructifica predominant pe ramuri scurte de tip „buchet”; fructifica predominant pe ramuri mijlocii; fructifica predominant atat pe ramuri scurte de tip „buchet” cat si pe ramuri mijlocii; etc.)  specific fiecărui soi de cais;  pentru a efectua corect tăierile de producție/fructificare; etc.

Pe pomi putem întâlnii:  ramuri vegetative (macroblaste, ramuri viguroase garnisite cu muguri vegetativi), ramuri de rod (majoritatea sunt microblaste, sunt de dimensiuni mai mici-mijlocii, prezinta muguri floriferi), etc.

Ramurile de rod la cais

I. Ramurile de rod in devenire la cais

Ramurile de rod in devenire  (ramuri neflorifere) la cais nu vor prezenta decât: muguri vegetativi (rozeta de frunze/sau un lastar), muguri stipelari (nu sunt vizibili, din ei iau nastere lastari atunci cand mugurii principali sunt distrusi), muguri axilari (mugure ce se formeaza la axila „subsuara” frunzei).

♦   Pintenul – este o ramura de rod in devenire, specifica in general pomilor tineri; este anuala;  foarte scurta (lung de 0,5-4 cm); prezintă in vârf un mugure vegetativ (rozeta de frunze/sau un lastar).  Pintenul ia naștere dintr-un mugure axilar (mugure ce se formează la axila „subsuara” frunzei) sau terminal. Pintenul poate prezenta si câțiva muguri vegetativi laterali-axilari (la subsuoara frunzelor).  Pintenul va evolua in 1-3 ani către o ramura de rod propriu-zisa de tip buchet sau in  pinteni.

Fig. 1 Ramuri de rod la cais: Pintenul

 

II. Ramurile de rod propriu-zise la cais

Ramurile de rod la cais sunt ramuri ce vor prezenta obligatoriu muguri de rod floriferi (dintr-un mugure florifer ia naștere o (1) floare la Cais – Prunus armeniaca). Odată cu observarea prezentei ramurilor de rod pe un pom tânăr, va începe si fructificarea pomilor de cais, aceasta se poate declanșa la cca. 3-4 ani de la plantare, iar la 7-8 ani rodirea pomului de cais va fi optima si devine economica. Intrarea pe rod si rodirea maxima depind si de soi, condiții pedoclimatice, etc.

♦   Buchet (buchete de mai)  – este o ramura de rod scurta „spur” ,de 0,5-4 cm lungime; provine dintr-un mugure axilar; pe aceasta  se intalnesc: lateral grupuri de muguri (la un grup întâlnim frecvent 2-5 muguri: majoritatea mugurilor  floriferi si un „1” mugure vegetativ), muguri floriferi solitari,  muguri vegetativi solitari; iar in varf un (1) mugure vegetativ. După câțiva ani, buchetele pot evolua in buchete ramificate (acestea apar din mugurii vegetativi laterali). După 3-4 fructificări, de-a lungul a 3-4 ani, ramura buchet se epuizează. Ramura buchet este principala ramura de rod a caisului, ce oferă producții maxime cu fructe de calitate superioara. Exista soiuri de cais care fructifica preponderent pe ramuri scurte de tip buchet.

Fig. 2 Ramuri de rod la cais:  Buchet

Fig. 3 Ramuri de rod la cais:  Buchet

Fig. 4 Ramuri de rod la cais:  Buchet

 

♦   Mijlocie  – este o ramura de rod lunga, de 15-40 cm lungime, pe care se intalnesc lateral grupuri de muguri (la un grup întâlnim frecvent 3-10 muguri: majoritatea mugurilor  floriferi si un „1” mugure vegetativ), muguri floriferi solitari,  muguri vegetativi solitari; iar in varf un (1) mugure vegetativ. Ramurile mijlocii pot evolua  in ramuri mijlocii ramificate  (aceasta evoluție apare prin mugurii vegetativi laterali). Ramura mijlocie evolueaza in buchete si ramuri mjlocii. După 4-5 fructificări de-a lungul a 4-5 ani, ramura mijlocie se epuizează. Exista soiuri de cais care fructifica preponderent pe ramuri mijlocii.

Fig. 5 Ramuri de rod la cais:  Mijlocie

 

♦   Lunga  – este o ramura de rod lunga de cca.  40-120 cm lungime, apare frecvent la pomii tineri sau reintineriti, in general provine din mugurii vegetativi terminali (prezenți spre varf); pe ramura lunga se intalnesc lateral grupuri de muguri (la un grup întâlnim frecvent 2-10 muguri: majoritatea mugurilor  floriferi si un „1” mugure vegetativ), muguri floriferi solitari,  muguri vegetativi solitari;  iar in varf un (1) mugure vegetativ. Ramura lunga evoluează in pinteni,  buchete si ramuri mujlocii.

Fig. 6 Ramuri de rod la cais: Lunga

 

♦   Anticipate –  sunt ramuri care iau naștere in același sezon de vegetație cu ramura mama-suport, acestea apar mai frecvent la pomii tineri sau la pomii reîntineriți. Pe ramurile anticipate se întâlnesc lateral grupuri de muguri (la un grup întâlnim frecvent 2-10 muguri: majoritatea mugurilor  floriferi si un „1” mugure vegetativ), muguri floriferi solitari,  muguri vegetativi solitari; iar in varf un (1) mugure vegetativ.  Mugurii floriferi formați in valul 2-3 sunt prezenți pe ramurile anticipate, aceștia vor înflori  cu 4-6 zile mai târziu decât cei din valul 1, fapt ce ii poate feri de un eventual îngheț de revenire (îngheț pentru o perioada scurta, de cateva zile). Efectuarea tăierilor astfel încât sa favorizam apariția de numeroși lăstarii anticipați ne poate ajuta in zonele cu risc de îngheț.

Fig. 7 Ramuri de rod la cais:  Anticipata

Fig. 8 Ramuri de rod la cais:  Anticipata

 

♦   Spinul – este o ramura de 4-7 cm lungime, care nu prezinta muguri in zona vârfului (după 1-2 ani in care si rodește, partea din vârf a spinului  se usucă). La baza spinul poate prezenta: muguri solitari floriferi, muguri vegetativi solitari, grupuri de muguri (la un grup întâlnim frecvent 2-4 muguri: 2 sau mai multi  muguri floriferi si 1 mugure vegetativ).  Spinul evoluează formând ramuri de tip:  pinteni, buchete.

Fig. 9 Ramuri de rod la cais: Spinul

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ramuri de rod la Cais

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii