nov. 26 2017
Soiul de par japonez Nashi – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Pyrus pyrifolia ‚Nashi’
Denumire populara soi de par japonez/asiatic: Nashi, Parul japonez Nashi
Parul japonez Pyrus pyrifolia ‚Nashi’ este afectat in perioada rece de temperaturi < -15 … -20°C.
Originar din Asia de Est (Japonia, China).
Vigoarea pomului este medie, atinge inaltimi de 5 metri inaltime si un diametru al coroanei de 4 m.
Inflorire: perioada de inflorire este tarzie;
Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Vara-Toamna, se coc in august-septembrie.
Productia: parul japonez Nashi rodeste abundent.
Marimea fructului: mare, fructe de circa 200-230 grame cu diametru de 7-8 cm.
Culoarea fructului “pielitei”- de culoare alb-galbuie, acoperite de puncte de rugina sau rugina pe intreaga suprafata. Poate prezenta lenticele proeminente. Pielita este groasa.
Forma fructului: este de tip Bergamot (bergamotiforma-fara gat), sferica, maliforma (Vezi fig.).
Gustul este dulce-vinuriu, bine echilibrat zahar/aciditate;
Pulpa: alba, suculenta, cu sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 1 luna zile conditii de depozitare normala si 3-6 luni in conditii de temperatura si atmosfera controlate.
Utilizare: fruct de desert/masa, compot.
Polenizare: soiul de par Nashi prezinta autopolenizare dar se polenizeaza bine cu polenul altor soiuri care infloresc in aceiasi perioada ex: Williams, etc.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii parului.
Boli: Soi de par sensibil la Rapanul parului (Venturia pyrina),
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de par japonez Nashi – descriere, particularitati