nov. 26 2017

Soiul de par japonez Nashi – descriere, particularitati

Denumire stiintifica: Pyrus pyrifolia  Nashi’

Denumire populara  soi de par japonez/asiatic:  Nashi, Parul japonez Nashi

Parul japonez Pyrus pyrifolia  Nashi’ este afectat in perioada rece de temperaturi < -15 … -20°C.

Originar din Asia de Est (Japonia, China).

Vigoarea pomului este medie, atinge inaltimi de 5 metri inaltime si un diametru al coroanei de 4 m.

Inflorire:  perioada de inflorire este tarzie;

Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Vara-Toamna, se coc in august-septembrie.

Productia: parul japonez Nashi rodeste abundent.

Marimea fructului:  mare,  fructe de circa 200-230 grame cu diametru de  7-8 cm.

Culoarea fructului “pielitei”-  de culoare alb-galbuie, acoperite de puncte de rugina sau rugina pe intreaga suprafata. Poate prezenta lenticele proeminente. Pielita este groasa.

Forma fructului:  este de tip Bergamot (bergamotiforma-fara gat), sferica, maliforma (Vezi fig.).

Gustul este dulce-vinuriu,  bine echilibrat zahar/aciditate;

Pulpa: alba, suculenta, cu sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).

Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate  1 luna zile conditii de depozitare normala si 3-6 luni in conditii de temperatura si atmosfera controlate.

Utilizare: fruct de desert/masa, compot.

Polenizare: soiul de par Nashi prezinta autopolenizare dar se polenizeaza bine cu polenul altor soiuri care infloresc in aceiasi perioada ex: Williams, etc.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii parului.

Boli: Soi de par sensibil la Rapanul parului (Venturia pyrina),

Fig. 1 Soiul de par japonez ‘Nashi’

Fig. 2 Soiul de par japonez ‘Nashi’

Fig. 3 Soiul de par japonez ‘Nashi’

Fig. 4 Soiul de par japonez ‘Nashi’

Fig. 5 Soiul de par japonez ‘Nashi’

Fig. 6 Soiul de par japonez ‘Nashi’

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de par japonez Nashi – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii