oct. 22 2023
Soiul de par Monica – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Monica’
Denumire populara soi de par: Monica
Originar din Romania, obtinut in 1973 la ICPD Pitesti-Maracineni, prin hibridarea soiurilor Santa Maria X Principe di Gonzaga, Autori: Nicolae Braniste, Valentina Amzar, Elena Stoiculescu
Vigoarea pomului este mijlocie, atinge înălțimi de 5 metri in funcție de portaltoi.
Inflorire: perioada de inflorire este semitarzie-tarzie;
Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Toamna, se recoltează esalonat (maturare esalonata) in intervalul 20 septembrie-10 octombrie.
Productia, Intrarea pe rod: rodeste pe tepuse (ramuri scurte prezente pe ramuri lungi), mladite, nuieluse. Parul Monica intra pe rod la vârsta de 4 ani de la plantare.
Marimea fructului: mijlocie-mare, fructe de circa 160-180 grame (si peste, Vezi fig.).
Culoarea fructului “pielitei”- de culoare verde-galbuie pe partea umbrita si rosu aprins pe cea insorita;
Forma fructului: acestea sunt piriforme, aspectuase, (Vezi fig.).
Gustul – fructul are aroma moderata si gust bun;
Pulpa: alba, ferma, suculenta, crocanta, semifondanta la maturitate, potrivit de dulce (acumuleaza 10 % zaharuri).
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate in conditii de depozitare normala si 3 luni si mult mai mult in conditii de depozitare cu temperatura si atmosfera controlate.
Recoltarea fructelor se face esalonat înainte ca acestea sa ajungă la maturitatea fiziologica.
Utilizare: fruct de desert/masa, industrializare.
Polenizare: soiul de par Monica este autosteril (nu polenizeaza cu propriul polen) si se polenizeaza bine cu polenul altor soiuri ca: Williams, Napoca, etc.
Înmulțire: soiul de par Monica se înmulțește prin altoire direct pe gutui, par franc, par paduret, efectuata primavara sau vara-toamna.
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizând programele tehnologice specifice culturii parului.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Monica – descriere, particularitati