oct. 22 2023

Soiul de par Monica – descriere, particularitati

Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Monica

Denumire populara soi de par:  Monica

Originar din Romania, obtinut in 1973 la ICPD Pitesti-Maracineni, prin hibridarea soiurilor Santa Maria X Principe di Gonzaga, Autori: Nicolae Braniste, Valentina Amzar, Elena Stoiculescu

Vigoarea pomului este mijlocie, atinge înălțimi de 5 metri in funcție de portaltoi.

Inflorire:  perioada de inflorire este semitarzie-tarzie;

Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Toamna, se recoltează esalonat (maturare esalonata) in intervalul 20 septembrie-10 octombrie.

Productia, Intrarea pe rod: rodeste pe tepuse (ramuri scurte prezente pe ramuri lungi), mladite, nuieluse. Parul Monica intra pe rod la vârsta de 4 ani de la plantare.

Marimea fructului:  mijlocie-mare,  fructe de circa 160-180 grame (si peste, Vezi fig.).

Culoarea fructului “pielitei”-  de culoare verde-galbuie pe partea umbrita si rosu aprins pe cea insorita;

Forma fructului:  acestea sunt piriforme,  aspectuase,  (Vezi fig.).

Gustul –  fructul are aroma moderata si gust bun;

Pulpa: alba, ferma, suculenta, crocanta, semifondanta la maturitate, potrivit de dulce (acumuleaza 10 % zaharuri).

Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate  in conditii de depozitare normala si 3 luni si mult mai mult in conditii de depozitare cu temperatura si atmosfera controlate.

Recoltarea fructelor se face esalonat înainte ca acestea sa ajungă la maturitatea fiziologica.

Utilizare: fruct de desert/masa, industrializare.

Polenizare: soiul de par Monica este autosteril (nu polenizeaza cu propriul polen) si se polenizeaza bine cu polenul altor soiuri ca: Williams, Napoca, etc.

Înmulțire: soiul de par Monica se înmulțește prin altoire direct pe gutui, par franc, par paduret, efectuata primavara sau vara-toamna.

Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizând programele tehnologice specifice culturii parului.

Fig. 1 Soiul de par Monica

Fig. 2 Soiul de par Monica

Fig. 3  Soiul de par Monica

Fig. 4 Soiul de par Monica

Fig. 5 Soiul de par Monica

Fig. 6 Soiul de par Monica

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Monica – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii