aug. 25 2021

Soiuri de capsun care fructifica o data pe an (neremontante)

In Romania se cultiva un sortiment variat de soiuri de capsun care fructifica (1) o data pe an (neremontante, unifere, anuale). Soiurile de capsun sunt foarte diferite si au fost create sa satisfaca numeroase cerinte (impuse de fermieri, piata si consumator) ca: esalonarea perioadei de maturare a fructelor; marimea, forma, culoarea, gustul si aroma fructelor; prezenta sau absenta in pulpa fructului a golului central; etc.

Soiul de capsun Elegance – soi de capsun extratimpuriu-timpuriu, foarte productiv, rezistent la ger, care ajunge la maturitate intre 20 mai – 5 iunie; frunzele au crestere erecta, marimea fructelor este mare (14-15 g), cu diametrul peste 35 mm; forma fructelor conic usor turtita, uniforme; epiderma de culoare rosu aprins; gustul aromat; vigoare mijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Premial – origine Romania, soi de capsun extratimpuriu, care ajunge la maturitate dupa 15 mai;  frunzele sunt mari, lucioase, putin gofrate, de culoare verde deschis; marimea fructelor este mijlocie-mare, cu o greutate peste 14-15 g,  diametrul 30-35 mm; forma fructelor conica-globuroasa; epiderma de culoare rosie, cu achene adancite, pulpa rosu deschis, cu fermitate medie, gust echilibrat, aromat, vigoare mare, cu putini stoloni, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata sau industrializare.

Soiul de capsun Regina (Brandenburg) – soi de capsun extratimpuriu, care ajunge la maturitate intre 1-10 mai; frunzele cu foliola mediana obovat-eliptica, de culoare verde-galbui-deschis, marimea fructelor este mica, sub 11g si diametrul sub 25 mm; forma fructelor conic alungita, ingusta, cu gat, de culoare rosu aprins, fructele sunt lucioase cu o pubescenta fina si achene mici de culoare galbena, pulpa rosie-portocalie spre exterior si roz in centru, consistenta, cu suculenta medie, gust acidulat, intens aromat – asemanator cu cel al fragilor, vigoare mare, cu multi stoloni.

Soiul de capsun Surprise des Halles – origine Franta, soi de capsun extratimpuriu, care ajunge la maturitate intre 20-30 mai;  frunzele cu foliola mediana mica, rotund-eliptica, de culoare verde  deschis, marimea fructelor este mica-mijlocie, greutatea intre 11-14 g si diametrul 25-30 mm; forma fructelor sfero-conica, larga, cu varful rotund, de culoare rosu aprins, achenele de culoare rosie, pulpa rosie-portocalie, cu consistenta medie, suculenta, gust acidulat-dulce, intens aromat, vigoare mijlocie, cu multi stoloni, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata sau industrializare.

Soiul de capsun Vibrant – origine Anglia, soi de capsun extratimpuriu, care ajunge la maturitate intre 15-25 mai;  frunzele sunt mari, de culoare verde  inchis, cu petiolul foarte lung; marimea fructelor este mare-foarte mare, greutatea peste 14 g si diametrul peste 35 mm; forma fructelor este conica, uniforma; epiderma de culoare rosu aprins, cu consistenta medie, gust dulce, intens aromat, vigoare mijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata sau industrializare.

Soiul de capsun Alba– origine Italia, soi de capsun timpuriu; frunzele sunt mari, de culoare verde, marimea fructelor este mare, cu diametrul de peste 25 mm; forma fructelor conica-alungita, uniforme; epiderma de culoare rosu deschis, pulpa de consistenta medie, vigoare mica, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Camarosaorigine California, soi de capsun timpuriu, foarte productiv; frunzele sunt mari, de culoare verde, formeaza o tufa compacta; marimea fructelor mare-foarte mare, cu o greutate peste 14-15 g, diametrul de 35 mm; forma fructelor conic-alungita, uniforma; epiderma de culoare rosu aprins, lucioasa; pulpa are consistenta medie, culoare rosie; gust dulce, foarte aromat, vigoare mare, fructele sunt utilizate in special pentru consum, dar si congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Coral– origine Romania, soi de capsun timpuriu, care ajunge la maturitate intre 1-10 iunie; marimea fructelor este mijlocie (10-15 g), cu diametrul de 20-25 mm; forma fructelor conic alungita; epiderma de culoare rosie, pulpa rosie, cu consistenta medie, gust dulce, aromat, vigoare mare, cu multi stoloni, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Clery– origine Italia, soi de capsun timpuriu; frunzele sunt mari, de culoare verde, marimea fructelor mare, cu diametrul peste 25 mm; forma fructelor conic-alungita, uniforma; epiderma de culoare rosie, pulpa rosie, cu consistenta medie, gust dulce – aromat, vigoare mare, soi foarte productiv, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Darselect – soi de capsun timpuriu; frunzele sunt mari, de culoare verde, marimea fructelor este mare, cu diametrul de peste 25 mm; forma fructelor conica-alungita; epiderma de culoare rosie; pulpa de consistenta medie, suculenta; gust dulce, foarte aromat;  vigoare mijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Gariguetteorigine Franta, soi de capsun timpuriu, productiv; frunzele sunt mari, de culoare verde deschis, formeaza o tufa compacta, marimea fructelor mare-foarte mare, cu o greutate peste 14-15 g, diametrul de 35 mm; forma fructelor conica, cu varful usor ascutit; epiderma de culoare rosu intens, lucioasa; pulpa este rosie la interior si la mijloc alba, gust dulce, foarte aromat, vigoare mare, fructele sunt utilizate in spefial pentru consum, dar si congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Elsanta – origine Olanda, soi de capsun timpuriu, care ajunge la maturitate intre 1-10 iunie, foarte productiv si rezistent la boli; frunzele sunt mari, lung petiolate, de culoare verde inchis, marimea fructelor este mare, cu o greutate de 14-15 g, diametrul de 35 mm; forma fructelor conica-rotunjita; epiderma de culoare rosu aprins; pulpa de culoare rosiu-portocalie si ferma; vigoare mijlocie-mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata si industrializare

Soiul de capsun Honeoye – origine SUA, soi de capsun timpuriu, care ajunge la maturitate dupa 25 mai – 5iunie;  frunzele sunt de dimensiuni medii, de culoare verde  inchis; marimea fructelor este mijlocie-mare, cu diametrul peste 25 mm si o greutate de 12-14 g; forma fructelor este conica; epiderma de culoare rosu inchis; pulpa cu fermitate medie, de culoare rosu deschis; gust dulce – aromat, vigoare mare, fructele sunt excelente pentru consum in stare proaspata, dar pot fi si preparate.

Soiul de capsun Korona – origine Franta, soi de capsun timpuriu, care ajunge la maturitate dupa 25 mai – 5iunie; soi foarte productiv; marimea fructelor mare, cu diametrul peste 25 mm si o greutate de peste 25 g; forma fructelor este conica; epiderma de culoare rosie; gust dulce-acrisor, foarte aromat, vigoare mare, fructele sunt excelente pentru consum in stare proaspata, dar pot fi si preparate.

Soiul de capsun Magnum– origine Franta, soi de capsun timpuriu, care ajunge la maturitate dupa 25 mai – 5 iunie; marimea fructelor este mare-foarte mare, cu diametrul peste 35 mm si o greutate de peste 14 g; forma fructelor este conica, uniforma; epiderma de culoare rosie, lucioasa; pulpa ferma; gust dulce –  aromat, vigoare mijlocie, fructele sunt excelente pentru consum in stare proaspata.

Soiul de capsun Mermoladaorigine Italia, soi de capsun timpuriu, productiv; frunzele formeaza o tufa compacta, marimea fructelor mare-foarte mare, peste 35 mm diametrul; forma fructelor conica, cu varful usor ascutit; epiderma de culoare rosu inchis, lucioasa, gust dulce, foarte aromat, vigoare mica, fructele sunt rezistente la transport, utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Mira – origine Canada, soi de capsun timpuriu, rezistent la ger; frunzele sunt mari, de culoare verde, marimea fructelor mijlocie, cu diametrul de 20 mm; forma fructelor conica, uniforma; epiderma de culoare rosie, lucioasa, gust foarte aromat, vigoare mijlocie, soi foarte productiv, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare. Acest soi este tolerant  la putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea).

Soiul de capsun Pacahontas – origine SUA, soi de capsun timpuriu, care ajunge la maturitate intre 1-10 iunie; frunzele cu foliola mediana rotunda, marimea fructelor este mare (14 g), cu diametrul peste 35 mm; forma fructelor conic alungita, cu gat, varful ascutit sau retezat, de culoare rosu inchis, achene mici de culoare galben-verzui, pulpa rosu intens, consistenta, suculenta, gust acidulat, aromat, vigoare mare, cu multi stoloni, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Profusion– origine Franta, soi de capsun timpuriu, care ajunge la maturitate intre 1-10 iunie; frunzele sunt mici, de culoare verde, cu foliola mediana obovat-rotunjita, marimea fructelor este mijlocie-mare, cu diametrul de 25-30 mm; forma fructelor globuroasa, scurt-conica sau aproape reniforma; epiderma de culoare rosu deschis, pulpa roz-rosiatica la exterior si roz pal la interior, cu consistenta medie, gust acidulat-dulce, slab aromat, vigoare mijlocie,fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Red Rich– origine SUA, soi de capsun timpuriu, care ajunge la maturitate intre 1-10 iunie; frunzele sunt de culoare verde inchis, cu foliola mediana mare, rotunjita, marimea fructelor este mijlocie, cu diametrul de 20-25 mm; forma fructelor conica sau sfero-conica, neuniforma; epiderma de culoare rosu inchis, pulpa rosie, consistenta, gust acidulat-dulce, aromat, vigoare mijlocie,fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Rumba – origine Olanda, soi de capsun timpuriu, care ajunge la maturitate dupa 25 mai – 5 iunie; soi de capsun rezistent la ger;  marimea fructelor este mare, cu diametrul de peste 35 mm si o greutate de 14 g; forma fructelor este conica; epiderma de culoare rosu aprins, lucioasa; pulpa ferma, suculenta; gust dulce – foarte aromat, vigoare mare, fructele sunt excelente pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare.

Soiul de capsun Symphony – origine Scotia, soi de capsun timpuriu, care ajunge la maturitate dupa 1 -10 iunie;  frunzele sunt mari, de culoare verde; marimea fructelor este mare, cu diametrul peste 35 mm si o greutate de peste 14 g; forma fructelor este conica; epiderma de culoare rosu aprins; pulpa carnoasa, suculenta; gust dulce; vigoare mare, fructele sunt sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau pentru industrializare.

Soiul de capsun Gorela – origine Olanda, soi de capsun cu maturitate mijlocie, care ajunge la maturitate intre 10-15 iunie; frunzele de culoare verde deschis, cu foliola mediana romboidal-rotunjita, marimea fructelor este mare (14 g), cu diametrul peste 35 mm; forma fructelor conica usor alungita, cu varful tesit sau retezat; epiderma de culoare rosu aprins lucios, achene mici si dese de culoare galben-verzui, pulpa rosie-portocalie, consistenta, gust dulce-vinuriu, intens aromat, vigoare mare, cu multi stoloni, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, industrializare.

Soiul de capsun Senga Sengana– origine Germania, soi de capsun cu maturitate mijlocie, care ajunge la maturitate intre 10-15 iunie; frunzele sunt inalte, de culoare verde inchis, cu foliola mediana mica, aproape rotunda, marimea fructelor este mica-mijlocie, cu diametrul de 20-25 mm; forma fructelor sfero-conica, cu varful lat; epiderma de culoare rosu inchis lucios, achene de culoare rosiatica, pulpa rosu intens, consistenta, suculenta, gust slab acidulat, intens aromat, vigoare mijlocie-mare, cu putini stoloni, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare. Acest soi este sensibil la atacul de putrgai  (Botrytis cinerea).

Soiul de capsun Aiko– origine SUA, soi de capsun cu maturitate mijlocie, care ajunge la maturitate intre 10-15 iunie; frunzele sunt mari, de culoare verde aprins, cu foliola mediana mare, oval-alungita, marimea fructelor este mijlocie-mare, cu diametrul de 25-35 mm; forma fructelor conica; epiderma de culoare rosu aprins, pulpa de culoare roz pal, consistenta, gust mediocru, slab aromat, vigoare mijlocie, cu multi  stoloni, fructele sunt utilizate pentru industrializare.

Soiul de capsun Talisman– origine Anglia, soi de capsun cu maturitate mijlocie, care ajunge la maturitate intre 15-20 iunie; frunzele sunt de dimensiune medie, de culoare verde, cu foliola mediana rotunda, usor gofrata, marimea fructelor este mijlocie-mare, cu diametrul de 25-35 mm; forma fructelor conica, cu varful ascutit sau retezat; epiderma de culoare rosie-portocalie, cu achene de culoare orange, pulpa rosie-portocalie, consistenta, suculenta, gust acidulat-dulce, intens aromat, vigoare mijlocie, cu multi stoloni, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Real– origine Romania, soi de capsun cu maturitate mijlocie, care ajunge la maturitate intre 10-15 iunie; marimea fructelor este mijlocie-mare, greutate 14 g, cu diametrul de 25 mm; forma fructelor conic-alungita; epiderma de culoare rosie, pulpa rosu-deschis, cu fermitate medie, gust mediocru, slab aromat, vigoare mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Magic– origine Romania, soi de capsun cu maturitate mijlocie, care ajunge la maturitate intre 10-15 iunie; frunzele sunt mari, putin gofrate, de culoare verde deschis, putin lucioase, cu marginea serata; marimea fructelor este mijlocie-mare, greutate de 14-15 g, cu diametrul de 25 mm; forma fructelor globuroasa; epiderma de culoare rosie, pulpa rosu- deschis, cu fermitate medie; vigoare mare, fructele sunt utilizate in special pentru consum in stare proaspata, dar si  congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Roxana– origine Romania, soi de capsun cu maturitate mijlocie, care ajunge la maturitate intre 10-15 iunie, productiv si rezistent la ger; frunzele sunt mari, de culoare verde; marimea fructelor este mare, greutate peste 14 g, cu diametrul de 35 mm; forma fructelor conic-alungita; epiderma de culoare rosu aprins, pulpa rosie, cu fermitate medie; vigoare mare, fructele sunt utilizate in special pentru consum in stare proaspata, dar si  congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Benton– origine SUA, soi de capsun tarziu, care ajunge la maturitate intre 20 -25 iunie; frunzele sunt mari, erecte,  de culoare verde inchis, marimea fructelor este mijlocie, cu diametrul de 20-25 mm; forma fructelor conica-alungita, cu varful ascutit sau tesit; epiderma de culoare rosie, pulpa intens colorata, cu consistenta medie, vigoare mare, cu un numar mediu de stoloni, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata si industrializare.

Soiul de capsun Fenella–soi de capsun tarziu, care ajunge la maturitate dupa 20 iunie;  rezistent la ger, tolerează vremea umedă; soi productiv; marimea fructelor este mare-foarte mare, greutatea peste 14 g; epiderma de culoare rosie; pulpa rosu intens, suculenta, vigoare mare, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Soiul de capsun Florence – origine Anglia, soi de capsun tarziu, care ajunge la maturitate dupa 20- 25 iunie; soi de capsun rezistent la ger;  frunzele sunt mari, de culoare verde inchis; marimea fructelor este mare-foarte mare, cu diametrul peste 30 mm si o greutate de peste 35 g; forma fructelor este conica, uniforma; epiderma de culoare rosu aprins, lucioasa; pulpa ferma; gust dulce – foarte aromat, vigoare mare, fructele sunt excelente pentru consum in stare proaspata.

Soiul de capsun Matis – origine Franta, soi de capsun tarziu, care ajunge la maturitate dupa 20- 25 iunie; soi de capsun foarte productiv, rezistent la ger;  frunzele sunt mari, lucioase, de culoare verde inchis; marimea fructelor este mare-foarte mare, cu diametrul peste 35 mm si o greutate de peste 14-15 g; forma fructelor este conica; epiderma de culoare rosu aprins, lucioasa; pulpa ferma; gust dulce – aromat, vigoare mare, fructele sunt excelente pentru consum in stare proaspata, dar pot fi si preparate.

Soiul de capsun Red Guantlet– origine Anglia, soi de capsun tarziu, care ajunge la maturitate dupa 20 iunie, foarte productiv; frunzele au foliola mediana romboidal-rotunjita, marimea fructelor este mijlocie-mare, cu diametrul de 25-35 mm; forma fructelor scurt-conica, cu varful tesit; epiderma de culoare rosu intens, cu achene mici, pulpa rosu aprins la exterior si roz la interior, consistenta, cu suculenta medie, gust acidulat-dulce, aromat, vigoare mijlocie, fructele sunt utilizate pentru consum in stare proaspata, congelate sau industrializare.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de capsun care fructifica o data pe an (neremontante)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii