sept. 26 2010
Soiuri de mar „Frumos de Voinesti”
Denumire populara: Mar
Denumire stiintifica: Malus domestica
Denumire soi: Frumos de Voinesti
Origine: soi obtinut in Romania prin incrucisarea soiurilor Ionathan „Jonathan” x Frumos de Boskoop
Vigoarea pomului: supramijlocie
Perioada maturarii fructelor: soi de toamna, dupa 20 septembrie
Marimea fructului: mijlocie, fructe de 150 grame
Culoarea fructului “pielitei”: de un galben-auriu, acoperit in mare parte cu un rosu-carmin aprins.
Forma fructului: sferica sau tronconica usor asimetrica
Gustul: fructul este dulce, armonios acidulat si aromat
Pulpa: galbuie, fina si suculenta
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate circa 30 zile de la recoltare
Utilizare: consum in stare proaspata
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de: YARA.
Boli si daunatori: soi sensibil la rapanul marului (Venturia inaequalis)

Fig. 1 Marul Frumos de Voinesti in sectiune

Fig. 2 Marul Frumos de Voinesti (A-Codita si B-caliciul)
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de mar „Frumos de Voinesti”