aug. 20 2020
Soiuri de Nectarine Plate: descriere, caracteristici
Nectarinele plate-turtite (Prunus persica nucipersica) (en. Donut nectarines) au luat nastere in urma unei mutatii naturale a unui soi de piersic cu fructe plate-turtite (Prunus persica var. platycarpa).
Nectarinele plate – turtite (Prunus persica nucipersica) au forma fructelor este puternic aplatizata (larg aplatizata, plata, turtita, sferica trunchiata) au coaja exterioara glabra (fara perisori), lucioasa iar pulpa este neaderenta la sambure.
Denumirile nectarinelor plate sunt: in romana (nectarina aplatizata, nectarine turtite, nectarina larg aplatizata, nectarina plata, nectarina turtita, nectarina sferica trunchiata, nectarina gogoașă, nectarina gogoșar, nectarina sandwich, etc.) sau in engleza (Donut nectarines, Flat nectarines).
Soiurile de Nectarine plate-turtite (Prunus persica nucipersica) se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (nectarinelor) astfel: soiuri extratimpurii (15 iunie-10 iulie), soiuri timpurii (10-31 iulie), soiuri cu matuare mijlocie (1-25 august), tarzii (25 august – 15 septembrie), foarte tarzii (15 septembrie – 15 octombrie).
Soiul de nectarin cu fruct plat – origine Romania; este un soi de nectarin cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 1 august-10 august; marimea fructelor mijlocie (170-190 g); forma fructelor aplatizata (turtita); pielita lucioasa, glabra (fara peri), de culoare orange, acoperita cu rosu inchis pe circa 75% din suprafata fructului; pulpa de culoare galbena, suculenta; gustul dulce-acrisor, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau in preparearea compotului, gemului; vigoare pom mare.
Soiul de nectarin Creola – origine Romania; este un soi de nectarin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 15 iulie-30 iulie; marimea fructelor mica (70-90 g); forma fructelor aplatizata (turtita); pielita lucioasa, glabra (fara peri), de culoare orange, acoperita in proportie de 80-90% cu rosu carmin; pulpa de culoare galben-orange; gustul dulce-acrisor, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau in preparearea compotului, gemului, nectarului; vigoare pom mijlocie.
Soiul de nectarin Liana – origine Romania – primul nectarin cu fruct aplatizat si pulpa alba; este un soi de nectarin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 15 iulie-30 iulie; marimea fructelor mica (60-70 g); forma fructelor aplatizata (turtita); pielita lucioasa, glabra (fara peri), de culoare orange, acoperita in proportie de 80-90% cu rosu carmin; pulpa de culoare alba, fina; gustul dulce-acrisor, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau in preparearea compotului, gemului, nectarului; vigoare pom mica-mijlocie.
Soiul de nectarin Marina – origine Romania; este un soi de nectarin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 10 iulie-20 iulie; marimea fructelor mica (55-80 g); forma fructelor aplatizata (turtita); pielita lucioasa, glabra (fara peri), de culoare orange; pulpa de culoare galben-orange; gustul dulce-acrisor, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau in preparearea compotului; vigoare pom mijlocie-mare.
Soiul de nectarin Platimoon – este un soi de nectarin tarziu, cu perioada maturarii fructelor intre 25 august-5 septembrie; marimea fructelor mijlocie(150-190 g); forma fructelor aplatizata (turtita); pielita lucioasa, glabra (fara peri), de culoare galbena pe partea umbrita si rosu grena pe cea insorita (circa 75% din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, fina, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat si aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau in divers preparate ca: dulceata, compot, sucuri; vigoare pom miojlocie-mare.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Nectarine Plate: descriere, caracteristici