aug. 11 2020

Soiuri Romanesti de Cais: descriere, coacere, utilizare

In Romania, in cadrul Institutelor si Statiunilor de Cercetare, au fost obtinute de catre specialistii horticultori amelioratori – numeroase soiuri se cais (caise) romanesti cu calitati si performante deosebite, adaptate conditiilor pedo-climatice din tara noastra.  Acestea satisfac o plaja larga de nevoi privitoare la: esalonarea pe o perioada cat mai lunga a productiei pentru fructe proaspete de consum  (caise de masa); industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri).

Caisele sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice),

Soiurile de Cais  se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (caiselor) astfel:  soiuri  timpurii (iunie-5 iulie), soiuri cu matuare  mijlocie (5-25 iulie), tarzii (25 iulie-august). 

CUPRINS:

 

SOIURI DE CAISE CU MATURARE TIMPURIE (iunie-5 iulie)

Soiul de cais Amiral

Soiul de cais Carmela

Soiul de cais Elmar

Soiul de cais Rares

Soiul de cais Tudor

Soiul de cais Viorica

 

SOIURI DE CAISE CU MATURARE MIJLOCIE (5-25 iulie)

Soiul de cais Andrei

Soiul de cais Dacia

Soiul de cais Mari de Cenad

Soiul de cais Mamaia

Soiul de cais Neptun

Soiul de cais Sulina

Soiul de cais Saturn

Soiul de cais Venus

 

SOIURI DE CAISE CU MATURARE TARZIE (25 iulie-august)

Soiul de cais Adina

Soiul de cais Augustin

Soiul de cais Comandor

Soiul de cais Callatis

Soiul de cais Excelsior

Soiul de cais Favorit

Soiul de cais Olimp

Soiul de cais Ovidius

Soiul de cais Rosii de Baneasa

Soiul de cais Sirena

Soiul de cais Selena

Soiul de cais Silvana

Soiul de cais Steaua Rosie

Soiul de cais Sulmona

Soiul de cais Umberto

Soiul de cais Tarzii de Bucuresti

Soiul de cais Trandafirii tarzii

Soiul de cais Tivoli

 

 

SOIURI DE CAIS CU MATURARE TIMPURIE (iunie-5 iulie)

 

Soiul de cais Amiralorigine Romania; este un soi de cais timpuriu, perioada maturarii fructelor 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare (50-60 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare orange pe partea umbrita si rosu carmin pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri); vigoare pom mare.

 

Soiul de cais Carmela – origine Romania; este un soi de cais timpuriu, perioada maturarii fructelor 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor foarte mare (90-100 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita lucuioasa, de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosu carmin pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (sucuri, nectaruri, piureuri); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais Elmar – origine Romania; este un soi de cais timpuriu, perioada maturarii fructelor 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor mijlocie (40-50 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare portocalie pe partea umbrita si rosu carmin pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, moale, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais Rares – origine Romania; este un soi de cais extratimpuriu, perioada maturarii fructelor 1 iunie-10 iunie; marimea fructelor mare (60-70 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita si cu nuante de roz  pe cea insorita; pulpa de culoare galbena, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mica.

 

Soiul de cais Tudor – origine Romania; este un soi de cais timpuriu, perioada maturarii fructelor 20 iunie-10 iulie; marimea fructelor mijlocie (35-50 g); forma fructelor sferica, usor ovoidala, usor asimetrica, turtita lateral; pielita de culoare orange pe partea umbrita si rosu carmin pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (prepararea dulceturi, gemuri, sucuri sau compot); vigoare pom mare.

 

Soiul de cais Viorica – origine Romania; este un soi de cais timpuriu, perioada maturarii fructelor 20 iunie-5 iulie; marimea fructelor foarte mare (100-120 g); forma fructelor sferica, usor turtita; pielita de culoare orange; pulpa de culoare galbena-portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.

 

 SOIURI DE CAIS CU MATURARE MIJLOCIE (5-25 iulie)

 

Soiul de cais Andrei – origine Romania; este un soi de cais cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 10 iulie-20 iulie; marimea fructelor foarte mare (peste 70 g); forma fructelor sferica; pielita galbena-portocalie pe partea umbrita si rozie pe cea insorita; pulpa de culoare galbena-portocalie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, nectar); vigoare pom mica.

 

Soiul de cais Dacia – origine Romania; este un soi de cais cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 5 iulie-20 iulie; marimea fructelor foarte mare (90-100 g); forma fructelor sferica; pielita catifelata, de culoare orange pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare galbena-portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais Mari de Cenad – origine Romania; este un soi de cais mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor 20 iulie-30 iulie; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 80 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita groasa, pubescenta (cu peri fini), de culoare orange pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita (circa 50% din suprafata), cu puncte rosu-inchis; pulpa de culoare portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, foarte aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri); vigoare pom mare.

 

Soiul de cais Mamaia – origine Romania; este un soi de cais mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor 20 iulie-30 iulie; marimea fructelor mijlocie-mare (50-60 g); forma fructelor sferic-alungita, cordiforma; pielita de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-usor acidulat, aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri); vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de cais Neptun – origine Romania; este un soi de cais mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor 18 iulie-25 iulie; marimea fructelor mijlocie-mare (45-55 g); forma fructelor oviodala, usor alungita, ascutita la varf; pielita pubescenta (cu peri fini), catifelata, de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-usor acidulat, slab aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, nectar); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais Sulina – origine Romania; este un soi de cais cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 15 iulie-25 iulie; marimea fructelor mare (50-60 g); forma fructelor sferic-alungite, usor asimetrice; pielita pubescenta (cu peri fini), catifelata, de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si orange pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais Saturn – origine Romania; este un soi de cais mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor 20 iulie-30 iulie; marimea fructelor mijlocie (40-50 g); forma fructelor sferica-putin turtita, usor asimetrica; pielita catifelata, de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita si cu pete rosii pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele au o rezistenta mare la transport si sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, nectar); vigoare pom mica.

 

Soiul de cais Venus – origine Romania; este un soi de cais mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor 20 iulie-30 iulie; marimea fructelor mari-foarte mari (peste 80 g); forma fructelor sferica-putin turtita pe lateral, usor asimetrica; pielita catifelata, de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita si rosie pe cea insorita; pulpa de culoare galbena, cu consistenta medie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, slab aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (deshidratate, dulceturi, gemuri, sucuri, nectar); vigoare pom mica.

 

SOIURI DE CAIS CU MATURARE TARZIE (25 iulie-august)

Soiul de cais Adina – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 5 august-10 august; marimea fructelor foarte mare (peste 85 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita, si rosie pe cea insorita; pulpa de culoare galben-deschis, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais Augustin – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 5 august-10 august; marimea fructelor mijlocie (40-50 g); forma fructelor cordiforma; pielita de culoare portocalie pe partea umbrita, si rosu-carmin pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, de consistenta medie, foarte suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, foarte aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mare.

 

Soiul de cais Comandor (Constanta 16)- origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 30 iulie-5 august; marimea fructelor mare (60-70 g); forma fructelor sferica, usor alungita si turtita; pielita de culoare orange pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare galbena-portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soiul de cais Callatis – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 1 august-10 august; marimea fructelor mare (50-60 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita, rosie pe cea insorita; pulpa de culoare galbena-portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, slab aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais Excelsior – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 1 august-10 august; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 70 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita pubescenta (cu peri fini) de culoare galbuie pe partea umbrita, si rosie pe cea insorita (pe circa 40-50 % din suprafata); pulpa de culoare galbena, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, intens aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soiul de cais Favorit – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 10 august-20 august; marimea fructelor mare (50-60 g); forma fructelor ovoidala; pielita subtire, de culoare portocalie pe partea umbrita, si rosie pe cea insorita (pe circa 40-50 % din suprafata); pulpa de culoare portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, intens aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais Olimp – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 10 august-20 august; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 70 g); forma fructelor ovoidala, usor turtita; pielita catifelata, de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita, si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, fin  aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais Ovidius – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 1 august-10 august; marimea fructelor mare (65-75 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare portocalie pe partea umbrita, si rosu-carmin pe cea insorita; pulpa de culoare orange, de consistenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mijlocie-mare.

 

 Soiul de cais Rosii de Baneasa – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 20 iulie; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 80 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare orange pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita (pe cea mai mare parte din suprafata); pulpa de culoare galbena-portocalie, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, fin aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais Sirena – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 30 iulie-5 august; marimea fructelor mijlocie-mare (45-55 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare orange pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, fin aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar); vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soiul de cais Selena – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 30 iulie-10 august; marimea fructelor mare (50-60 g); forma fructelor ovoidala; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosiatica cu pete, pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, care la supracoacere devine fainoasa, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul dulce-usor acidulat, fin aromat (aroma de busuioc); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soiul de cais Silvana – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 1 august-10 august; marimea fructelor mijlocie (40-50 g); forma fructelor ovoidala, usor asimetrica; pielita de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (deshidratate, dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soiul de cais Steaua Rosie – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 25 iulie-1 august; marimea fructelor mica (sub 40 g); forma fructelor sferica, usor turtita la capete, asimetrice; pielita de culoare galben-verzuie pe partea umbrita, si cu nuante rosiatice pe partea insorita; pulpa de culoare galbena, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot);   vigoare pom mare. 

 

Soiul de cais Sulmona – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 1 august-15 august; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 70 g); forma fructelor ovoidala, usor turtita; pielita fin catifelata, de culoare portocalie pe partea umbrita, cu pete rosii pe cea insorita; pulpa de culoare portocalie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot); vigoare pom mica.

 

Soiul de cais Umberto – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 30 iulie-10 august; marimea fructelor mare (60-70 g); forma fructelor ovoidala; pielita groasa, catifelata, de culoare galbena-portocalie pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita (circa 50% din suprafata), cu puncte rosu-inchis; pulpa de culoare portocalie, consistenta, la supracoacere devine fainoasa, suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, slab aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais Tarzii de Bucuresti – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 25 iulie-10 august; marimea fructelor micamijlocie (30-45 g); forma fructelor sferica, simetrica; pielita groasa, catifelata, de culoare galbena pe partea umbrita, si rosu-carmin pe cea insorita; pulpa de culoare galbena, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul potrivit de dulce, slab aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cais Trandafirii tarzii – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 20 iulie-1 august; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor sferica, asimetrica; pielita de culoare galben-portocalie, cu puncte mici rosii; pulpa de culoare galbena, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot);   vigoare pom mare.

 

Soiul de cais Tivoli – origine Romania; este un soi de cais tarziu, perioada maturarii fructelor 25 iulie-1 august; marimea fructelor mica-mijlocie (25-40 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare galben-portocalie, cu puncte mici rosii; pulpa de culoare galbena, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru industrializare (dulceturi, gemuri, nectar, compot);   vigoare pom mijlocie-mare.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri Romanesti de Cais: descriere, coacere, utilizare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii