Horticultorul.ro

mart. 31 2010

Taierea la Murul fara spini de gradina

TAIAREA LA MURUL DE GRADINA „Murul fara spini” (Rubus caesius L.)

Este o lucrare sezoniera care se face primavara ( martie-aprilie).

Murul emite anual noi tulpini din zona coletului (zona unde se face trecerea intre radacina si tulpina),  iar in functie de conditiile ecologice de care dispune avand ca factor limitativ (apa),  numarul acestora este intre 2 si 5.

Tulpinile crescute din zona coletului sunt viguroase si ating inaltimi de peste 2,5 m.  Pe tulpinile viguroase pornite de la baza apar noi lastari anticipati (lastari ce cresc pe alti lastari in aceiasi perioada de vegetatie). Lastarii de mur traiesc doi ani (in primul an se dezvolta, in al doilea an fructifica dupa care se usuca).

Particularitatile taierii:

  • Se taie de  la baza toate tulpinile de doi ani care practic s-au uscat (se observa usor intrucat poarta pe ele urmele fructificarii din anul precedent), Vezi fig. 2;
  • Tulpinile pornite de la colet care au 1  an (tulpini care sunt inca verzi), se scurteaza la inaltimea de 2-2,5  metri – de la sol, iar lastarii anticipati aflati pe acestea se scurteaza la 40-50 cm, Vezi Fig. 3;
  • Se elimina ca la orice taiere, toate tulpinile uscate sau slab dezvoltate;
  • Se leaga de spalier tulpinile ramase in urma taierii (maxim 3-5 tulpini). Legarea se face sub forma de evantai (Vezi Fig. 3).
  • Fig.1   Taierea murului  (inainte de taiere)

    Fig. 2 Taiere mur (sageata rosie) tulpinile de 2 ani ce se suprima „taie”

    Fig. 3   Murul fara spini dupa taiere

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Taierea la Murul fara spini de gradina

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.