mai 17 2018
Carial Star, de la Syngenta – noul fungicid pentru controlul manei şi alternariozei
Carial Star este un fungicid nou cu un spectru larg de combatere, lansat de Syngenta în 2017, care combină excelent activitatea a două substanţe active din grupe chimice diferite: mandipropamidul, specializat în controlul manei, şi difenoconazolul, al cărui ţintă sunt pătări ale frunzelor, precum alternarioza.
Combinarea celor două principii active din clase chimice diferite oferă un control superior asupra manei şi alternariozei la cartof şi la tomate. Doza recomandată este 0.6l/ha atât la cartof, cât şi la tomate.
Cele două boli pot cauza pagube însemnate, ducând la pierderi atât calitative cât și cantitative.
Mana este cauzată de ciuperca Phytophthora infestans și este favorizată de umiditate ridicată menţinută un timp îndelungat şi temperaturi între 15°C și 25°C.Perioada de incubaţie variază de la 4 la 11 zile în funcţie de temperatură. În plus, transmiterea bolii de la un an la altul se face prin tuberculii în care se găseşte miceliul de rezistenţă.
Mana se manifestă pe toate organele plantei, la început pe frunze sub forma unor pete gălbui, neregulate şi nedelimitate. Cu timpul petele confluează, se brunifică, iar ţesăturile se distrug. Pe faţa inferioară a frunzei, în dreptul petelor se formează un puf alb- cenuşiu constituit din conidiofori şi conidiile ciupercii. Pe tulpini apar de asemenea pete brune, care provoacă înnegrirea şi uscarea în întregime şi de timpuriu a tufelor
La tuberculi atacul nu se cunoaşte de la început decât prin secţionarea acestora (prezintă un inel brun ce progresează spre centru sub forma unor dungi brune), iar mai târziu apar acele pete brune adâncite în substrat.
Alternarioza este cauzată de ciuperca Alternaria solani și Alternaria alternata, care se dezvoltă într-o gamă largă de condiții. Boala se manifestă prin apariţia unor pete brune pe frunze. Aceste pete sunt foarte bine delimitate, circulare de circa 1cm diametru prezentând zone concentrice. Ţesuturile frunzei sunt distruse în dreptul petelor. Pe suprafaţa petelor se observă o pâsla fină, brună formată din fructificaţiile ciupercii Frunzele atacate puternic se usucă şi pier înainte de vreme. Alternarioza este în general asociată cu senescența ori stresul la plante. Boala se poate dezvoltă pe toate organele plantei: pe frunze, tuberculi, tulpini, iar la tomate chiar și pe fruct.
Pentru combaterea eficientă a manei şi alternariozei, Syngenta recomandă Carial Star, cu aplicare preventivă, de la stadiul cȃnd ȋncepe iniţierea tuberculilor şi până la ȋnceputul ȋngălbenirii frunzelor pentru cartof, iar la tomate de la apariţia primului lăstar terţiar şi până la coacere deplină. Acţiunea puternică împotriva manei şi alternariozei asigură o protecţie de lungă durată a culturii.
Fiind absorbit rapid prin straturile de ceară ale frunzelor, Carial Star nu poate fi spălat de precipitaţii sau apa de irigaţii. Difuzia treptată oferă protecţia completă a frunzelor, atât a feţei superioare cât şi a celei inferioare, asigurând eficacitate foarte bună chiar şi în condiţii de ploi abundente (peste 100 mm ploaie în decurs de 11 zile).
Carial Star este flexibil şi poate fi inclus în tratamentele cheie la culturile recomandate, se potriveşte bine în programele de tratamente curente.
Din punct de vedere al siguranţei culturii, Carial Star are un profil de mediu favorabil. Este un fungicid modern care, utilizat conform recomandărilor, are un profil rezidual favorabil și răspunde nevoilor actuale şi de viitor ale lanțului alimentar.
Categorie: Agricultura
De la: Parteneri-Advertoriale
Comentariile sunt închise pentru Carial Star, de la Syngenta – noul fungicid pentru controlul manei şi alternariozei