Horticultorul.ro

sept. 25 2014

TREBON 30 EC – un produs mai putin cunoscut, insa de mare valoare in programele de combatere a daunatorilor

logo-sumi agroDescoperit si patentat de firma japoneza Mitsui Chemicals Agro, insecticidul Trebon 30 EC a fost identificat si promovat de Sumi Agro Europe pe piata din estul Europei. Astfel, Summit Agro Romania a primit acest produs, l-a omologat si l-a importat pentru fermieri.

Succesul in alte tari a fost neasteptat de mare, nu numai datorita efectului sau de combatere, dar si a profilului ecotoxicologic, care-i permite utilizarea si in programe de combatere mai pretentioase. In Romania, din cauza concurentei puternice a unor insecticide generice, fara sustinere cu date si studii corespunzatoare la nivelul UE, Trebon 30 EC a fost pe nedrept pus in umbra. Incepand insa cu 2012, cea mai mare parte a concurentilor sai neloiali au fost interzisi, iar produsul poate avea astfel o arie mai larga de miscare atat in zona preturilor cat si in portofoliile fermierilor.

 Ce este Trebon 30 EC ?

 Este un insecticid complex, avand ca substanta activa Etofenprox. Datorita efectului insecticid, dar cum am mai spus si a profilului ecotoxicologic favorabil, aceasta substanta este utilizata in formularea atat a insecticidelor pentru agricultura, cat si a biocidelor pentru combaterea insectelor de disconfort (se stie ca nu orice substanta poate fi autorizata pentru utilizare in spatiile de locuit ale oamenilor si in habitatele animalelor).

Etofenprox este utilizat mult in combaterea tantarilor care transmit malaria. De asemenea Etofenprox este utilizat si in formularea unor medicamente de uz veterinar.

Pentru agricultura, in Romania, este omologat cu autorizatia nr. 2738/19.12.2007, pe un numar relativ redus de culturi (Pomicultura – mar, Legumicultura – varza, cultura mare – rapita, vita de vie) in comparatie cu alte produse concurente. Timpul scurt nu a permis extinderea sa, insa odata cu finalizarea procesului de re-evaluare si autorizare, aria de utilizare a produsului se va largi considerabil.

 Trebon are actiune rapida, de soc, atat prin contact, cat si prin ingestie. Combate un spectru mare de daunatori, in toate stadiile de dezvoltare, din familii cum ar fi Lepidoptere, Hemiptere, Coleoptere, Ortoptere. Prezinta actiune preventiva si curativa si este persistent pe frunze. Produsul a demonstrat si activitate de inhibare a depunerii oualor, asupra daunatorilor.

 Etofenprox este o substanta unica, mai este numita si substanta CHO, pentru ca in compozitia sa intra numai carbon, oxygen si hidrogen. Impactul asupra mediului este minim, iar pe plante nu produce fitotoxicitate la dozele testate si recomandate. Trebon este stabil la lumina si in contactul cu apa survenita din precipitatii. Este stabil in mediu acid si alcalin, fapt care ii confera o mare compatibilitate in amestecuri cu majoritatea insecticidelor si fungicidelor utilizate in protectia culturilor agricole. Nu afecteaza pradatorii si parazitii naturali, cum ar fi unii acarieni.

In Japonia este pe primul loc in tratamentele efectuate avio. Nu este toxic pentru pasari si animale.

In schemele de combatere se poate utiliza in alternanta cu insecticide organofosforice si carbamice pentru a impiedica crearea formelor rezistente. Intervalul scurt de pauza solicitat dupa aplicare si pana la recoltare, permite ca produsul sa fie aplicat si in preajma recoltarii. De asemenea este excelent pentru culturile unde recoltarea se face esalonat.

 In toamna aceasta, produsul poate fi folosit cu succes la cultura de rapita impotriva larvelor de Athalia rosae (viespea rapitei) in doza de 0,3 litri la hectar. In primavara-vara 2015 se poate folosi pe langa Athalia rosae si la gandacul lucios al rapitei (Melighethes aenneus) in doza de 0,4 litri la hectar.

 Trebon 30 EC este un produs ce va rezolva rapid si eficace problemele cu daunatorii si va ajuta in lupta impotriva aparitiei rezistentei incrucisate.

 Dr.ing. Anastase IORGU

SUMIAGRO_520

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru TREBON 30 EC – un produs mai putin cunoscut, insa de mare valoare in programele de combatere a daunatorilor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii