apr. 01 2014
Varza alba pentru capatana: descriere, cultivare
Familia: CRUCIFERAE sin. BRASSICACEAE
Varza alba pentru capatana se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Varza rosie pentru capatana, Varza creata, Varza de Bruxelles, Varza de frunze, Varza chinezeasca, Broccoli, Conopida, Gulia, etc.
Denumire populara: Varza alba pentru capatana, curechi de iarnă, varză de gradină, varză de iarnă, vearză, varză de toamna, broazde.
Denumire populara in alte limbi: engleza – Shetland cabbage, Cabbage, Savoy cabbage, White cabbage; italiana – Cavolo; germana – Kraut.
Grupa Legumicola: Legume din grupa Verzei – Varzoase
Denumire stiintifica: Brassica oleracea var. capitata f. alba
Origine
Specie erbacee bienala a carei origine se presupune ca a fi in speciile indigene din Zona Atlanticului de Nord-European (Anglia si Franta) sau in zona de coasta a Mediteranei. Cateva dintre speciie salbatice le Brassica ar fi: Brassica cretica (specie din zona Marii Egee), Brassica rupestris – incana (din Sicilia, Italia), Brassica oleracea (Nordul Spaniei, Sudul Frantei si Sud-Vestul Angliei). Dupa unii autori se pare ca Brassica montana’s ar sta la baza verzei pentru capatana din zilele noastre ( Snogerup, 1980). Varza a fost cultivata in Europa inca din antichitate de catre romani si greci. Varza a fost raspandita pe continentul European de catre Romani in secolul 14.
Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) pentru Varza alba pentru capatana:
- varietati de varza extratimpurie (se poate recolta la 50-60 zile de la plantare): Sougetsu F1, Surprise F1, Benson F1, Parel F1, etc;
- varietati de varza timpurie (se poate recolta la 60-80 zile de la plantare): Grepala F1, Rare Ball F1, Reactor F1, Pruktor F1, Bourbon F1, Irodori F1, Farao F1, Gonzales F1, Gazelle F1, Amazon F1, Fieldglory F1, etc;
- varietati de varza tarzie (de toamna – peste 80-150 de zile de la plantare): Escazu F1, Agressor F1, Bucharest F1, Gloria F1, Empire, Hurricane F1, Histona F1, Amtrak F1, Counter F1, etc.
Soiuri si hibrizi romanesti de varza: Buzoiana (din 2008), De Buzău (din 1962), De Işalniţa (din 2005), De Socodor (din 1998), Istriţa (din 2010), Măgura (din 1993), Poiana (din 2009), Timpurie de Amaradia (2005), Timpurie de Vidra (din 1980), Silvania (tarzie), Rovana (de vara), Flavius F1 (extratimpurie), Rolis F1, etc.
Bazine legumicole in care se cultiva varza
Varza pentru capatana se cultiva in tara noastra pe intreg cuprinsul tarii (unde intruneste conditii favorabile) pe suprafete intinse atat in spatii protejate (sere, solarii) cat si direct in camp sau gradina.
- Cultura verzei in solar si camp este puternic dezvoltata in zone ca: Matca -Tecuci, Adunatii Copaceni, Vidra, Izbiceni, Baleni-Sarbi, Seleus (Arad), Macea – Curtici, Braila, Colibasi (Giurgiu); Jud. Teleorman (Peretu); Jud. Bihor (Avram Iancu), etc.
- Cultura verzei in sera se mai regaseste doar in zone ca: Arad, Isalnita, Bucuresti (Popesti-Leordeni).
Utilizare: leguma, planta medicinala
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – varza se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.
Semintele de varza germineaza incepand cu 5 ºC si au nevoie de 28 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15…25 ºC (germineaza in 10…6 zile).
Varza alba pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. alba) prefera temperaturi in intervalul 15…25ºC. Temperatura minima suportata este de 7ºC iar cea maxima 33ºC.
Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de -10ºC (difera de la varietate la varietate). Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de -1 ºC.
Lumina: varza alba pentru capatana este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi neutra (12-14 ore), zi lunga (>14 ore), cu cerinte moderate fata de lumina (semiumbra – soare), se cultiva tot timpul anului in spatii protejate sau in camp, gradina. Atenie !!! – in conditii de iluminare slaba capatana ramane mai mica si afanata iar rasadul are tendinta de alungire.
Umiditatea (apa):
Varza alba pentru capatana este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare sau aspersie este aproape obligatorie la cultura de varza. Atentie !!! – alternanta perioadelor de seceta cu cele de umiditate excesiva in sol atunci cand capatana este deja formata va conduce la craparea capatanii de varza.
Solul – Varza alba pentru capatana este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc. Varza de capatana suporta si solurile grele-compacte: argiloase, argilo lutoase, recomandate in special pentru varietatile cu ciclu lung (de toamna).
Reactia solului: varza alba prefera un pH intre 6.8-7.2 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-8. O reactie acida a solului (slab-moderat acid) va crea premizele aparitiei bolii de radacina – Hernia radacinilor de crucifere (Plasmodiophora brassicae);
Descriere:
Varza alba de capatana este o specie erbacee bienala (traieste doi ani).
- Frunzele de varza sunt carnoase, cu limbul lat, au nervura mediana proeminenta cu suprafata cerata si acoperita de pruina. Frunzele formeaza un mugure urias compact – capatana verzei (care se consuma ca leguma). Frunzele aflate la exterior sunt verzi iar ele de la interior sunt alb-verzui cu rol in depozitarea substantelor de rezerva (Vezi fig.). Frunzele de pe tulpina florifera sunt alungite;
- Tulpina verzei din primul an este scurta (15-20 cm) si cilindrica. Tulpina florifera apare in anul al doilea este inalta 1-1.5 m si bine ramificata;
- Florile de varza sunt galbene, grupate in inflorescente de tip racem-lung. Varza infloreste in intervalul mai-iunie;
- Fructul este de tip silicva-cilindrica, usor turtita ce contine 10-15 seminte mici, sferice de culoare maro-inchis.
- Radacina este pivotanta si bine ramificata;
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii Varza alba de capatana.
Recoltarea capatanii se face pe masura ce aceasta a atins dimensiunile specifice varietatii. Exista varietati (Stanton F1) la care capatana se pastreaza si peste iarna in gradina si se recolteaza la nevoie pentru consum in stare proaspata.
Utilizare: capatana de varza se utilizeaza in stare cruda sau murata in diverse preparate culinare.
Inmultirea si infiintarea culturii de varza se poate face prin:
- seminte semanate pentru producerea de rasad in diferite perioade ale anului – corelat cu tipul de cultura utilizat: spatii protejate, camp sau gradina.
Boli la varza alba: Caderea plantutelor (Pythium ultimum), Rugina alba (Albugo candida), Mana verzei (Peronospora brassicae), Fainarea cruciferelor (Erysiphe communis), Patarea neagra (Alternaria brassicae), Putregaiul uscat (Phoma lingam), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Bacterioza -Nervatiunea neagra (Xanthomonas campestris), etc.
Daunatori la varza alba: Buha verzei (Mamestra brassicae), Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), Musca verzei (Delia brassicae), Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae), Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae), Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Limaxul cenusiu (Deroceras agreste), Limaxul mare (Limax maximus), Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Cartita, Gargarita tulpinilor de varza (Ceutorhynchus quadridens), Musca plantulelor (Delia platura), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Varza alba pentru capatana: descriere, cultivare