Horticultorul.ro

apr. 06 2014

Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)

Varza rosie de capatana_152Familia: CRUCIFERAE sin. BRASSICACEAE

Varza rosie pentru capatana se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Varza alba pentru capatana, Varza creata, Varza de Bruxelles, Varza de frunze, Varza chinezeasca, Broccoli, Conopida, Gulia, etc.

Denumire populara: Varza rosie pentru capatana

Denumire populara in alte limbi: engleza Red cabbage, Purple cabbage;  italiana – Cavolo rosso; germana – Rotkohl, Rotkraut.

Grupa Legumicola: Legume din grupa VerzeiVarzoase

Denumire stiintifica: Brassica oleracea var. capitata f. rubra

Origine

Specie erbacee bienala a carei origine se presupune a fi in speciile indigene din Zona Atlanticului de Nord-European (Anglia si Franta) sau in zona de coasta a Mediteranei. Cateva dintre speciie salbatice le Brassica  ar  fi: Brassica cretica (specie din zona Marii Egee), Brassica rupestris – incana (din Sicilia, Italia), Brassica oleracea (Nordul Spaniei, Sudul Frantei si Sud-Vestul Angliei). Dupa unii autori se pare ca Brassica montana’s  ar sta la baza verzei pentru capatana din zilele noastre ( Snogerup, 1980). Varza a fost cultivata in Europa inca din antichitate  de catre romani si greci. Varza  a fost raspandita pe continentul European de catre Romani in secolul 14.

Varza rosie a fost descrisa pentru prima data in anul 1570 in Anglia, dar exista informatii ca aceasta s-a cunoscut si cultivat impreuna cu varza alba in special de catre tarani pentru consumul oamenilor dar si al animalelor. Exista informatii ca aristocratii au folosit varza rosie intr-un decor culinar in secolul 18.

Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) pentru Varza rosie pentru capatana:

  • varietati de varza timpurie (se poate recolta la 60-80  zile de la plantare): Reball F1, Kosaro F1, Primero F1, Red Sky F1, Red Dynasty F1, Pretino F1, Ruby Perfection F1, Rookie F1, Rebancca F1, etc;
  • varietati de varza tarzie (de toamna – peste 80-150 de zile de la plantare): Ranchero F1, Maestro F1,  Azzuro F1, Buscaro F1,  Lodero F1, Futurima RZ F1, Redma RZ F1, Rexoma RZ F1, Raissa F1, Rebecca F1, Anoxa F1, Zelox F1, Storoxa F1, Roxy F1, Varna F1, etc.

– Soiuri si hibrizi Romanesti de varza rosie: Pelendava (din 1962).

Bazine legumicole in care se cultiva varza

Varza pentru capatana  se cultiva in tara noastra pe intreg cuprinsul tarii (unde intruneste conditii favorabile) pe suprafete intinse atat in spatii protejate (sere, solarii) cat si direct in camp sau  gradina.

  • Cultura verzei in solar si camp  este puternic dezvoltata in zone ca: Matca -Tecuci, Adunatii Copaceni, Vidra, Izbiceni, Baleni-Sarbi, Seleusi (Arad), Macea – Curtici, Braila, Colibasi (Giurgiu);
  • Cultura verzei in sera se mai regaseste doar in zone ca: Arad, Isalnita, Bucuresti (Popesti-Leordeni).

Utilizare: leguma, planta medicinala

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – varza se incadreaza la plante  putin-pretentioase fata de caldura.

Semintele de varza germineaza incepand cu 5 ºC si au nevoie de 28 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15…25 ºC (germineaza in 10…6 zile).

Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)  prefera temperaturi in intervalul 15…25ºC. Temperatura  minima suportata este de 7ºC iar cea maxima 33ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -10ºC (difera de la varietate la varietate). Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de -1 ºC. Comparativ cu varza alba, varietatile de varza rosie poseda o rezistenta mai crescuta la frig.

Lumina: varza rosie pentru capatana este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi neutra (12-14 ore), zi lunga (>14 ore), cu cerinte moderate fata de lumina (semiumbra – soare), se cultiva tot timpul anului in spatii protejate sau in camp, gradina. Atenie !!! – in conditii de iluminare slaba capatana ramane mai mica si afanata iar rasadul are tendinta de alungire.

Umiditatea (apa):

Varza rosie pentru capatana este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare sau aspersie este aproape obligatorie la cultura de varza. Comparativ cu varza alba, cea rosie este ceva mai rezistenta la seceta.

Atentie !!! –  alternanta perioadelor de seceta cu cele de umiditate  excesiva in sol  atunci cand capatana este deja formata va conduce la craparea capatanii de varza.

Solul  – Varza rosie pentru capatana este o specie cu cerinte moderate  fata de sol, vegeteaza bine pe  soluri mijlocii-usoare,  fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc. Varza de capatana suporta si solurile grele-compacte: argiloase, argilo lutoase, recomandate in special pentru varietatile cu ciclu lung (de toamna).

Reactia solului:  varza rosie  prefera  un  pH intre 6.8-7.2  dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-8. O reactie acida a solului (slab-moderat acid) va crea premizele aparitiei bolii de radacina – Hernia radacinilor de crucifere  (Plasmodiophora brassicae);

Descriere:

Varza rosie de capatana  este o specie erbacee bienala  (traieste doi ani).

  • Frunzele de varza au culoarea rosie-violacee (inca din faza de rasad), sunt carnoase, cu limbul lat, au nervura mediana proeminenta cu suprafata cerata si acoperita de pruina. Frunzele formeaza in primul an un mugure  urias compact – capatana verzei (care se consuma ca leguma). Frunzele aflate la exterior sunt sunt colorate mai intens. Frunzele de pe tulpina florifera sunt alungite;
  • Tulpina verzei din primul an este scurta (15-20 cm) si cilindrica. Tulpina florifera apare in anul al doilea este inalta 1-1.5 m si bine ramificata;
  • Florile de varza  sunt galbene, grupate in inflorescente de tip racem-lung. Varza infloreste in intervalul mai-iunie;
  • Fructul este de tip silicva-cilindrica, usor turtita ce contine 10-15 seminte mici, sferice de culoare maro-inchis.
  • Radacina  este pivotanta si bine ramificata. Sistemul radicular este concentrat in cea mai mare parte in primii 30-35 cm de sol;

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Recoltarea capatanii se face pe masura ce aceasta a atins dimensiunile specifice varietatii.

Utilizare: capatana de varza se utilizeaza in stare cruda sau murata in diverse preparate culinare.

Inmultirea si infiintarea culturii de varza se poate face prin:

  •  seminte semanate pentru producerea de rasad in diferite perioade ale anului – corelat cu tipul de cultura utilizat: spatii protejate, camp sau gradina.

Boli la varza: Caderea plantutelor (Pythium ultimum), Rugina alba (Albugo candida), Mana verzei (Peronospora brassicae), Fainarea cruciferelor  (Erysiphe communis), Patarea neagra (Alternaria brassicae), Putregaiul uscat  (Phoma lingam), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), etc.

Daunatori la varza:  Buha verzei (Mamestra brassicae), Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), Musca verzei (Delia brassicae), Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae), Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)Melcii fara cochilie – Limaxul cenusiuCoropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa),  Cartita, etc.

Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)

Fig. 1 Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra), rasad abia plantat in camp

Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)

Fig. 2 Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)

Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)

Fig. 3 Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra), cultura in camp

Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)

Fig. 4 Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)

Fig. 4 Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)

Fig. 5 Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)

Fig. 4 Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)

Fig. 6 Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)

Fig. 4 Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)

Fig. 7 Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Varza rosie pentru capatana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii