Horticultorul.ro

apr. 20 2014

Broccoli (Brassica oleracea var. italica)

BrocoliFamilia: CRUCIFERAE sin. BRASSICACEAE

Broccoli se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Varza alba pentru capatana, Varza rosie pentru capatana, Varza creata, Varza de Bruxelles, Varza de frunze, Varza chinezeasca, Conopida, Gulia, etc.

Denumire populara: Broccoli

Denumire populara in alte limbi: engleza – Broccoli, Winter broccoli, Asparagus broccoli; italiana – i broccoli, broccolo; germana – Brokkoli.

Grupa Legumicola: Legume din grupa VerzeiVarzoase

Denumire stiintifica: Brassica oleracea var. italica sin. Brassica oleracae convar. botrytis var. cymosa

Origine

Specie erbacee anuala (in Romania) a carei origine se presupune ca a fi in speciile indigene din Zona Atlanticului de Nord-European (Anglia si Franta) sau in zona de coasta a Mediteranei. Cateva dintre speciie salbatice le Brassica ar fi: Brassica cretica (specie din zona Marii Egee), Brassica rupestris – incana (din Sicilia, Italia), Brassica oleracea (Nordul Spaniei, Sudul Frantei si Sud-Vestul Angliei). Dupa unii autori se pare ca Brassica cretica ar sta la originea varietatilor de broccoli si conopida din zilele noastre ( Snogerup, 1980). Romanii au cunoscut si cultivat planta de broccoli inca din secolul al doilea dupa Hristos. Se pare ca Broccoli s-a extins din Italia in toata Europa (Belgia-Anvers, Anglia, etc.) dupa secolul XVII.

In Romania broccoli este cultivat alaturi de conopida, dar pe suprafete mai reduse in gradinile populatiei si in marile bazine legumicole.

Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) pentru Broccoli:

  • varietati de broccoli: Belstar F1, Fiesta F1, Lucky F1, Agassi RZ F1, Monaco F1, Green Magic F1, Naxos F1, Marathon F1, Milady F1, Lord F1, Chevalier F1, Ironman F1, Sirtaki F1, Karos F1, Cumbal F1, Calabrese, etc.

Utilizare: leguma, medicinala

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – broccoli se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.

Semintele de broccoli germineaza incepand cu 10 ºC si au nevoie de 21 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15…25 ºC (germineaza in 10…5 zile).

Broccoli (Brassica oleracea var. italica) prefera temperaturi in intervalul 15…25ºC. Temperatura minima suportata este de 4ºC iar cea maxima 34ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -5 (pentru perioade scurte). Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de -1ºC.

Lumina: broccoli este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi scurta (<12 ore), zi neutra (12-14 ore), zi lunga (>14 ore), cu cerinte ridicate fata de lumina (prefera locuri  insorite).

Umiditatea (apa):

Broccoli este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare este aproape obligatorie la cultura de broccoli.

Solul – Broccoli este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc. Broccoli suporta solurile grele-compacte: argiloase, argilo lutoase.

Reactia solului: broccoli prefera un pH intre 6-6.8 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-8. O reactie acida a solului (slab-moderat acid) va crea premizele aparitiei bolii de radacina – Hernia radacinilor de crucifere (Plasmodiophora brassicae);

Descriere:

Broccoli este o specie erbacee bienala (traieste doi ani) dar in conditiile tarii noastre este cultivata ca si planta anuala. Planta de broccoli ajunge la inaltimea de 0.9 metri.

  • Pedunculul (codita) florilor poarta inflorescenta de culoare verde, partile comestibile la planta de broccoli(Vezi fig.). Intr-o etapa urmatoare inflorescenta dezvolta tulpinile florifere care vor inflorii si fructifica. Dupa recoltarea inflorescentei de broccoli planta poate emite un nou val de inflorescente.
  • Florile sunt hermafrodite de culoare galbena, sunt autofertile si au o polenizare entomofila (cu ajutorul albinelor, bondarilor), Vezi fig. Infloreste in iulie-august;
  • Frunzele de broccoli sunt asezate in rozeta, mari, ovat-alungite, netede, acoperite de pruina, usor ondulate, lirat-penat-sectate (Vezi fig.);
  • Semintele sunt sferice de culoare maro-inchis (Vezi fig.).

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Broccoli se utilizeaza ca specie legumicola de la care se consuma inflorescenta.

Recoltarea inflorescentei de broccoli se face pe masura ce aceasta a atins caracteristicile de consum: culoarea verde-inchis, inflorescenta compacta de 10-20 cm diametru, la aproximativ 60-90 zile de la plantarea rasadului in camp. Inflorescenta se va recolta impreuna cu o portiune de 15-20 cm din codita (Vezi fig.). Atentie !!! – intarzierea o perioada mai lunga a recoltarii va conduce la degradarea partii comestibile prin: alungirea tulpinilor florifere si declansarea infloririi (Vezi fig.).

Utilizare: inflorescenta de broccoli se utilizeaza in stare cruda sau in diverse preparate culinare.

Inmultirea si infiintarea culturii de broccoli se poate face prin:

  •  seminte semanate in rasadnita (la jumatatea lunii martie) pentru producerea de rasad ce urmeaza a fi plantat in camp sau gradina.

Boli la broccoli: Caderea plantutelor (Pythium ultimum), Rugina alba (Albugo candida), Mana verzei (Peronospora brassicae), Fainarea cruciferelor (Erysiphe communis), Patarea neagra (Alternaria brassicae), Putregaiul uscat (Phoma lingam), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), etc.

Daunatori la broccoli: Buha verzei (Mamestra brassicae), Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), Musca verzei (Delia brassicae), Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae), Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae), Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Cartita, etc.

Broccoli

Fig. 1 Broccoli (Brassica oleracea var. italica)

Broccoli

Fig. 2 Broccoli (Brassica oleracea var. italica)

Broccoli

Fig. 3 Broccoli (Brassica oleracea var. italica), tulpini florifere si flori

Broccoli

Fig. 4 Broccoli (Brassica oleracea var. italica)

Broccoli

Fig. 5 Broccoli (Brassica oleracea var. italica), floare si prezenta albinelor

Broccoli

Fig. 6 Broccoli (Brassica oleracea var. italica), floare

Broccoli

Fig. 7 Broccoli (Brassica oleracea var. italica)

Broccoli

Fig. 8 Broccoli (Brassica oleracea var. italica)

Broccoli

Fig. 9 Broccoli (Brassica oleracea var. italica), seminte

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Broccoli (Brassica oleracea var. italica)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii