Horticultorul.ro

apr. 09 2014

Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera)

Varza de Bruxelles-legumaFamilia: CRUCIFERAE sin. BRASSICACEAE

Varza de Bruxelles se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Varza alba pentru capatana, Varza rosie pentru capatana, Varza creata,  Varza de frunze, Varza chinezeasca, Broccoli, Conopida, Gulia, etc.

Denumire populara: Varza de Bruxelles

Denumire populara in alte limbi: engleza – Brussels sprouts;  italiana – Cavolini di Bruxelles; franceza – Chou de Bruxelles.

Grupa Legumicola: Legume din grupa VerzeiVarzoase

Denumire stiintifica: Brassica oleracea var. gemmifera

Origine

Specie erbacee bienala a carei origine se presupune a fi in speciile indigene din Zona Atlanticului de Nord-European (Anglia si Franta) sau in zona de coasta a Mediteranei. Cateva dintre speciie salbatice le Brassica  ar  fi: Brassica cretica (specie din zona Marii Egee), Brassica rupestris – incana (din Sicilia, Italia), Brassica oleracea (Nordul Spaniei, Sudul Frantei si Sud-Vestul Angliei). Dupa unii autori se pare ca Brassica montana’s  ar sta la baza verzei pentru capatana din zilele noastre (Snogerup, 1980). Varza a fost cultivata in Europa inca din antichitate  de catre romani si greci. Varza  a fost raspandita pe continentul European de catre Romani in secolul 14.

Varza de Bruxelles are aceeași origine ca si varza alba pentru capatana si a fost cultivata inca din Evul Mediu. Varza de Bruxelles a fost cunoscuta si deosebit de apreciata in forma sa actuala inca din secolul 18 in Bruxelles – Belgia.

Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) pentru Varza de Bruxelles:

Franklin F1, Diablo F1, Brilliant F1, etc.

Utilizare: leguma

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – varza se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.

Semintele de varza germineaza incepand cu 5 ºC si au nevoie de 28 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15…25 ºC (germineaza in 10…6 zile).

Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera)  prefera temperaturi in intervalul 12…20ºC. Temperatura  minima suportata este de 7ºC iar cea maxima 25ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -5ºC. Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de -4 ºC.

Lumina: Varza de Bruxelles este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi neutra (12-14 ore), zi lunga (>14 ore), cu cerinte ridicate fata de lumina (soare), se cultiva in  camp si gradina.

Umiditatea (apa):

Varza de Bruxelles este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare sau aspersie este aproape obligatorie la cultura de varza.

Solul  – Varza de Bruxelles este o specie cu cerinte moderate  fata de sol, vegeteaza bine pe  soluri mijlocii,  fertile (bogate in materie organica). Vegeteaza pe solurile lutoase, luto-argiloase. Solurile nisipoase nu sunt indicate intrucat plantele inalte pot fi usor culcate la pamant de vant.

Reactia solului:  Varza de Bruxelles prefera  un  pH intre 6-7  dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-7.5. O reactie acida a solului (slab-moderat acid) va crea premizele aparitiei bolii de radacina – Hernia radacinilor de crucifere  (Plasmodiophora brassicae);

Descriere:

Varza de Bruxelles este o specie erbacee bienala  (traieste doi ani).

  • Mugurii axilari prezenti la subsuara frunzelor, devin activi, au o crestere rapida dand nastere la micile verzisoare – comestibile, de forma sferica sau ovala. Verzisoarele formate (50-60/planta)  imbraca tulpina de Varza de Bruxelles de jur imprejur;
  • Frunzele de varza de Bruxelles  au culoarea verde, sunt carnoase, au codita lunga, cu limbul lat, suprafata este putin gofrata, cerata si acoperita de pruina cu marginile indoite in sus (formeaza o cupa, Vezi fig.). Pe masura dezvoltarii verzisoarelor frunzele imbatranesc si cad de la baza spre varf;
  • Tulpina creste si se dezvolta prin mugurele terminal ajungand la 60-100 cm inaltime;
  • Florile de varza  de Bruxelles  sunt galbene si apar in anul al 2-lea din verzisoare. Varza infloreste in intervalul mai-iunie;
  • Fructul este de tip silicva-cilindrica, usor turtita ce contine 10-15 seminte mici, sferice de culoare maro-inchis;
  • Radacina  este pivotanta si bine ramificata.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Recoltarea capataniilor se face esalonat pe masura ce aceasta a atins dimensiunile specifice varietatii (la 4-6 luni de la plantarea rasadului in camp sau gradina).

Conservarea: Varza de Bruxelles se poate conserva prin congelare.

Utilizare: Varza de Bruxelles in diverse preparate culinare.

Inmultirea si infiintarea culturii de varza de Bruxelles se poate face prin:

  •  seminte semanate pentru producerea de rasad (rasadul este bun de plantat la cca. 5-6 saptamani de la rasarire).

Boli: Caderea plantutelor (Pythium ultimum), Rugina alba (Albugo candida), Mana verzei (Peronospora brassicae), Fainarea cruciferelor  (Erysiphe communis), Patarea neagra (Alternaria brassicae), Putregaiul uscat  (Phoma lingam), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), etc.

Daunatori:  Buha verzei (Mamestra brassicae), Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), Musca verzei (Delia brassicae), Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae), Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae), Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Melcii fara cochilie – Limaxul cenusiu,   Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa),  Cartita, etc.

Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera)

Fig. 1 Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera)

Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera)

Fig. 2 Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera)

Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera)

Fig. 3 Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera)

Varza de Bruxelles

Fig. 4 Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera)

Varza de Bruxelles

Fig. 5 Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera), cultivata ornamental

Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera)

Fig. 6 Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera)

Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera)

Fig. 7 Varza de Bruxelles rosie (Brassica oleracea var. gemmifera)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii