ian. 19 2020
Cepul Vitei de vie
Cepul este elementul butucului care ia naștere prin scurtarea in perioada de repaus vegetativ (taiere in uscat) a creșterilor anuale (coardelor) la 1-3 ochi (muguri de iarna).
In functie de destinatia / functia pentru care este pastrat pe butuc (rodire, inlocuire, siguranta, rezerva, coborare), intalnim urmatoarele situatii:
1. Cepul de Rod provine dintr-o crestere anuala / coarda situata pe lemn de 2 ani si scurtata la 2-3 ochi de iarna de rod (muguri de rod). Cepul de rod se intalneste in sistemul de taiere scurt (pe butuc sunt prezente doar elemente de rod sub forma de cep de rod) si mixt (pe butuc se intalnesc ca elemente de rod atat cepi de rod cat si elemente mai lungi: cordita, coarda).
2. Cepul de Inlocuire provine din lastari anuali (coarde) ce isi au originea: din muguri dorminzi prezenti in zona dinspre capul butucului sau dintr-un element de rod (cep de rod, cordita). Cepul de inlocuire prezinta 2 ochi (muguri) si are rolul de a înlocui la nevoie verigile de rod.
3. Cepul de Siguranta – se intalneste la vitele de vie conduse pe forme semiînalte si inalte in cultura semiprotejata. Acesta provine din lastari anuali lacomi (coarde lacome, in sezonul de vegetatie acesti lastari se carnesc sub primul etaj de sarme) care pornesc in apropierea solului din mugurii dorminzi, prezenti la baza tulpinii. Cepul de siguranta are 1-2 ochi (muguri) si are rolul de a forma la nevoie (in caz de inghet sau alte evenimente) brațe noi, semitulpina, tulpina.
4. Cepul de Rezerva – se intalneste rar, doar la vitele de vie conduse in forme joase care prezinta brate, cordoane (cordon orizontal tarator). Acesta provine din lastari anuali lacomi (coarde lacome pozitionate sub brate, cordon) care pornesc din mugurii dorminzi prezenti pe scaunul butucului / buturuga. Cepul de rezerva are 1-2 ochi (muguri) si are rolul de a forma la nevoie braț nou, cordon nou, portiune de cordon, cotor care le inlocuiesc pe cele imbatranite.
5. Cepul de Coborâre – se intalneste rar. Acesta provine din lastari anuali lacomi (coarde lacome, in sezonul de vegetatie acesti lastari se carnesc sub primul etaj de sarme), care pornesc in apropierea solului din mugurii dorminzi prezenti la baza tulpinii. Cepul de coborare are 1-2 ochi (muguri) si are rolul de a forma la nevoie o tulpina mai joasa.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cepul Vitei de vie