Horticultorul.ro

feb. 25 2018

Mugurele de Iarna al vitei de vie

Mugurele de iarna  / Ochiul de iarna al vitei de  vie este de fapt complexul mugural de iarna (ochiul de iarna) intrucat contine numerosi muguri, diferiți ca importanta. Ochiul de iarna prin mugurul principal  are o importanta majora in dezvoltarea si mai ales fructificarea vitei de vie in anul urmator.

Ochiul de iarna (complexul mugural de iarna) este alcatuit din mai multi muguri protejati (mugur principal, muguri secundari, muguri tertiari) de catafile (frunze reduse sub forma unor solzi cu rol de protectie) rigide,  glabre la exterior si paroase la interior (Vezi fig.).

Mugurele roditor / Ochiul de iarna roditor al vitei de vie se intalneste pe lemn de 1 an (elemente de rod ale butucului ca cep de cod, coarda de rod, cordita de rod, calaras, veriga de rod) prezent pe lemn de 2 ani (la soiurile de vita de vie nobila in special). Acesta trebuie sa contina obligatoriu mugurul principal viabil. Dintr-un ochi de iarna roditor vor vor lua nastere in perioada de vegetatie –  lastarii fertili (prezinta rod) ai vitei de vie.

Mugurele  / Ochiul de iarna / Complexul mugural de iarna se intalneste pe coardele de 1 an caractarizate prin: scoarță aderenta, noduri si internoduri bine evidențiate, prezenta cârceilor, copililor,  măduva normal dezvoltata).

Complexul mugural de iarna este format din:

I. Mugurul principal –  este cel care va da nastere lastarilor cu rod in anul urmator. Observat la lupa sau la binocular se evidentiaza in cadrul acestuia frunze in miniatura-primordii foliare, primordii de inflorescente, internoduri, toate avand culoarea verde-deschis (Vezi fig.). Este important de stiut faptul ca moartea acestuia (culoare maro-inchis) in perioada de iarna va compromite grav recolta si dezvoltarea vitei de vie. Moartea mugurelui principal survine in perioada de iarna sub actiunea inghetului (cateva ore de temperaturi < -16°C, la vita de vie nobila, hibrizi inobilati) sau clocirea „asfixierea” (la coardele ingropate daca zapada stagneaza, sau ploua abundent solul va fi ud  o lunga perioada de timp, acest fenomen face ca o mare parte din muguri sa fie afectati – se clocesc „asfixiaza”). Viabilitatea mugurilor principali de pe butuc este verificata in fiecare an dupa ce a trecut riscul de inghet si inaintea taierilor din primavara.

II. Mugurii secundari „stipelari” (2-3 muguri, Vezi fig.)  sunt ceva mai rezistenti la ger. Din acestia  se dezvolta optim lastari si frunze, iar posibilele inflorescente apar tarziu si sunt foarte mici. Acesti muguri evolueaza doar in situatia cand mugurele principal este distrus;

Exista situatia cand in acelasi timp cu lastarul din mugurele principal porneste din ochiul de iarna un al doilea lastar dintr-un mugure secundar „lastar geaman”. Acest lastar geaman din mugure secundar, fructifica rar, motiv pentru care urmeaza sa fie inlaturat prin lucrarea de plivit.

III. Mugurii tertiari (1-3) sunt foarte mici si ceva mai rezistenti la ger, dar din pacate din acestia evolueaza doar lastari si frunze (Vezi fig.);

Fig. 1 Ochiul de iarna / Complexul mugural de iarna / Mugurele de iarna  al vitei de vie

Fig. 2 Ochiul de iarna / Complexul mugural de iarna / Mugurele de iarna  al vitei de vie in sectiune longitudinala

Fig. 3 Ochiul de iarna / Complexul mugural de iarna / Mugurele de iarna ) al vitei de vie in sectiune longitudinala

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mugurele de Iarna al vitei de vie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii