Horticultorul.ro

feb. 09 2020

Coarda la Vita de Vie

Coarda la vita de vie este in general  elementul butucului care ia nastere din lăstarii de 1 an maturati (ajunsi la maturitate). Odată cu intrarea lăstarilor in perioada de repaus vegetativ (toamna la 2-3 saptamani dupa caderea frunzelor, in urma acțiunii brumelor) aceștia pot fi considerați maturi / coarde.

Coardele vitei de vie  pot avea vârsta de 1 – 2 ani.

Coardele sunt formate din noduri (zona mai umflata unde sunt prezente: mugurele de iarna, frunzele, carceii, inflorescentele / ciorchinii) si internoduri / merital / (zona de lastar /coarda dintre doua noduri consecutive), Vezi fig.

Coardele vitei de vie isi au originea (provin) in:

♦  lastarii porniti din muguri / ochii de iarna ai vitei de vie.

♦  lastarii lacomi  porniti din  mugurii dorminzi,  prezenti pe lemn multianual (2 sau mai multi ani). Coardele de 1 an provenite din muguri dorminzi  nu sunt fertile la soiurile de vita de vie nobila, dar poseda si ele muguri de iarna neroditori (la soiurile de vita nobila).

Coardele de 1 an prezinta: muguri / ochi de iarna (care poate fi roditor sau neroditor), cârcei, copili, scoarță aderenta, măduva normal dezvoltata, noduri si internoduri bine evidențiate.

Coardele de 1 an ale vitei de vie ating lungimea de:  0.8-2,5 m la vita de vie nobila, pana la 5-6 m la soiurile de portaltoi.

COARDELE DE ROD LA VITA DE VIE

Sunt elemente de rod deosebit de importante, provin din muguri / ochii de iarna / complex mugural  ai vitei de vie (mugurele principal) si sunt prezente obligatoriu pe lemn de 2 ani (la soiurile de vita de vie nobila).

Coarda de Rod a vitei de vie provine din scurtarea coardei de 1 an, prezente obligatoriu pe lemn de 2 ani la:

COARDELE DE 2 ANI / PUNTI DE ROD  la vita de vie sunt elemente de schelet la care ochii / mugurii de iarna nu sunt prezenti (aceste coarde nu sunt fertile), scoarța se desprinde in fasii lungi, maduva este comprimata, diametru 1,3-2 cm, noduri slab vizibile. Acestea pot reprezenta baza elementelor roditoare (coarda de 1 an – roditoare, cep de rod, cordita de rod, etc.). Pe coardele de 2 ani se intalnesc lastari / coarde de 1 an.

Fig. 1 Coarda la vita de vie (de 1 si 2 ani)

Fig. 2 Coarda la vita de vie (de 1 si 2 ani)

Fig. 3 Coarda la vita de vie

Fig. 4 Coarda la vita de vie

Fig. 5 Coarda la vita de vie

 

Fig. 6 Coarda, Nodul si Internodul la vita de vie

Fig. 7 Coarda la vita de vie – de 1 an

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Coarda la Vita de Vie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii