Horticultorul.ro

feb. 16 2019

Soiuri de vita de vie Romanesti  pentru vinuri rosii de consum curent

In Romania in cadrul Facultatilor de Horticultura si al Institutelor si Statiunilor de Cercetare  au fost obtinute de catre specialistii horticultori amelioratori – numeroase soiuri romanesti de vita de vie pentru vinuri rosii de consum curent vin de masa’.

Soiurile de vita de vie romanesti pentru obtinerea de vinuri rosii de consum curent vin de masa’ sunt soiurile ai caror struguri acumuleaza: cantitati mari de compusi fenolici – antociani (pigment/colorant care da culoarea violet, rosu, albastru) in pielita si in miez (la soiurile tinctoriale); zaharuri in intervalul 145-190 g/l (14,44 – 18,92 °Bx‚ Brix’) iar vinurile au intre 8,5-10  % vol.  tarie alcoolica dobandita (la un continut de zaharuri de 17 g/l se obtine aproximativ 1° tarie alcoolica – 10 ml alcool la 100 ml vin).

Pentru ca soiuri de vita de vie romanesti pentru vinuri rosii de consum curent vin de masa’ sa isi atinga potențialul trebuiesc cultivate in zone cu resurse heliotermice (lumina si caldura) optime si este important sa efectuam la timp lucrările specifice fiecărui soi.

Soiurile de strugurii pentru vinurile rosii de consum curent ‚vin de masa’ sunt soiuri de vita de vie nobila care au pielita de culoare: albastru-negru, rosu-inchis pana la negru, rosu-violet,  negru intens, negru-violaceu, negru-albastrui, etc.

  1. Balada – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de de consum curent / superior cu:  pielita este subtire de culoare neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 150-190 g, acumulează 197-200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 17 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie).  Vinul este rosu de consum curent ‚vin de masa’, dar poate si si un vin rosu superior.
  2. Haiduc – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de de consum curent cu:  pielita este de culoare neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 130-160 g, acumulează 175-190 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5-5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 24 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie).   Vinul este rosu de consum curent ‚vin de masa’.
  3. Babeasca Neagra – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de de consum curent cu:  pielita este subtire de culoare rosu-inchis, pulpa ‚miezul’ este semizemos,  greutatea medie a strugurelui 170-220 g, acumulează 180-200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5,5-7 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VI (01-15 octombrie). Vinul este rosu de consum curent ‚vin de masa’.
  4. Cristina – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de de consum curent cu:  pielita este groasa de culoare rosu-violet inchis, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 170-190 g, acumulează 180-190 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 16 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie).  Vinul este rosu de consum curent ‚vin de masa’.
  5. Arcas – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de de consum curent cu:  pielita este groasa de culoare rosu inchis-negru, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 110-120 g, acumulează 170-180 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  6-7 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este rosu de consum curent ‚vin de masa’.
  6. Codana – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de de consum curent cu:  pielita este groasa de culoare neagra-albastruie, greutatea medie a strugurelui 130-150 g, acumulează 170-180 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie). Vinul este rosu de consum curent ‚vin de masa’.
  7. Pandur – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de de consum curent cu:  pielita este groasa de culoare neagra-albastruie, greutatea medie a strugurelui 120-140 g, acumulează 170-195 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5-5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 21 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie).  Vinul este rosu de consum curent ‚vin de masa’.
  8. Amurg – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de de consum curent cu:  pielita este subtire de culoare neagra-albastruie, greutatea medie a strugurelui 230-250 g, acumulează 175-195 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5-5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie).   Vinurile obtinute sunt: rosu de consum curent ‚vin de masa’, vin rosu superior, vinuri spumante (sampanie).

Fig. 1 Soiuri de vita de vie Romanesti  pentru vinuri rosii de consum curent

Fig. 2 Soiuri de vita de vie Romanesti  pentru vinuri rosii de consum curent

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de vita de vie Romanesti  pentru vinuri rosii de consum curent

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii