Horticultorul.ro

dec. 02 2018

Stafidele si soiurile de vita de vie pentru stafide

Stafidele sunt boabe de struguri apireni (fara seminte) deshidratate.

Pentru ca un soi de vita de vie/strugure sa fie utilizat pentru productia de stafide trebuie sa indeplineasca cateva conditii:

♦  Sa fie un soi de vita de vie apiren (fara seminte): partenocarpic (nu formeaza seminte) sau stenospermocarpic (are seminte sistave  – rudimente de semine ce nu se simt la consum in stare proaspata sau in stafide);

♦  Sa acumuleze zaharuri de peste 19 °Brix (190 g/l) si optim de 20-21 °Brix (200-210 g/l);

♦  Sa aiba, preferabil, o pielita cat mai subtire si o pulpa carnoasa;

♦  Strugurii trebuie fie sanatosi (sa nu fie atacati de boli sau insecte, pielita sa nu fie crapata).

Deshidratarea strugurilor se poate face in aer liber (pe vita de vie, la soare, sub copertine din tabla, etc) sau cu ajutorul deshidratoarelor/uscatoarelor de fructe casnice sau industriale.

Prin procesul de deshidratare se reduce conținutul in apa initial al strugurilor de la 70-80 % la un optim pentru stafide de 14-16 %, dar nu mai mare de 18 %. La peste 18 % exista riscul ca stafidele sa mucegăiască, iar la un conținut de apa < 14 % stafidele se întăresc si  începe deprecierea gustului si aromei. Sub 11 % stafidele capata o aroma neplacuta si sunt tari.

Soiurile de vita de vie pentru stafide:

  1. Corinth Negru – este un soi partenocarpic (nu formeaza seminte) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) fara samburi „apiren” pentru struguri pentru stafide: pielita de culoare rosu-inchis la neagru-violaceu, miezul este suculent si moale, gust dulce,  greutatea medie a unui strugure de 190-200 g, boabe foarte mici de 0,4-0,6 g, acumuleaza 200-270 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 4 tone, tara de origine Grecia. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile IV-V (01-30 septembrie);
  2. Perlette – este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de seminte, ce nu se simt la consum) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  fara samburi „apiren” pentru stafide cu: pielita de culoare galben-verzuie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma franc „fara aroma” sau muscat „tamaios”, greutatea medie a unui strugure 400 g, acumuleaza 160-180 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine SUA. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile II-III (01-31 august);
  3. Sultanina alba – este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de semințe) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  fara samburi „apiren” pentru stafide cu: pielita de culoare galben-aurie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a unui strugure 300 g, acumuleaza 220 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 6 tone, tara de origine Turcia, Iran. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile II-III (01-31 august);
  4. Centenar Pietroasa: – este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de semințe) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru stafide cu: pielita subtire de culoare galben-verzuie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma usoara de muscat „tamaioasa”, greutatea medie a unui strugure 170 g, acumuleaza 180-200 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile I-II (16 iulie – 15 august);
  5. Sultanina neagra „Kismis negru”: – este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de semințe) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  fara samburi „apiren” pentru stafide cu: pielita de culoare neagra-rosiatica, miezul este crocant „carnos”, gust dulce si aroma franc „fara aroma”,  greutatea medie a unui strugure 300-450 g, acumuleaza 200 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 11 tone, tara de origine Azerbaidjan. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca III (16-31 august);
  6. Calina – este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de semințe) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  fara samburi „apiren” pentru stafide cu: pielita de culoare roz, miezul este zemos, aroma/gust  franc franc „fara aroma”, greutatea medie a unui strugure 230 g, acumuleaza 200 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile III-IV (16 August -15 Septembrie);
  7. Centennial Seedless – are ca parinti „Emperator x Pirovano” este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de seminte ce nu se simt la consum) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  fara samburi „apiren” pentru stafide: pielita subtire, de culoare galben-verzuie, pulpa este crocanta, acumuleaza 16  ºBrix (160 g/l) zaharuri, greutatea medie a unui strugure 400-500 g, tara de origine SUA (anul 1980). Maturarea strugurilor are  loc in Epocile IV-V (01 – 30 septembrie);
  8. Kismis Moldavski – are ca parinti „Pobeda X Kishmish Rozovyi” este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de seminte ce nu se simt la consum) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  fara samburi „apiren” pentru stafide: pielita subtire, de culoare violet-rosu inchis, pulpa este crocanta, acumuleaza > 20  ºBrix (200 g/l) zaharuri, greutatea medie a unui strugure 600-650 g, tara de origine Moldova (anul 1961). Maturarea strugurilor are  loc in Epocile V-VI (15 septembrie – 15 Octombrie);
  9. Supernova (Kismis Lucistai) – are ca parinti „Cardinal X Kishmish Rozovyi” este un soi stenospermocarpic (are seminte sistave – rudimente de seminte ce nu se simt la consum) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera)  fara samburi „apiren” pentru stafide: de culoare roz-rosu, greutatea medie a unui strugure 500 g, tara de origine Moldova. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca V (16 – 30 Septembrie).

Fig. 1 Stafidele si soiurile de vita de vie – struguri pentru stafide

Fig. 2 Stafidele si soiurile de vita de vie – struguri pentru stafide

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Stafidele si soiurile de vita de vie pentru stafide

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii