Horticultorul.ro

dec. 06 2013

Kaki – Diospyros kaki: descriere, inmultire, soiuri

Diospyros kakiFamilia: EBENACEAE

Denumire populara: Kaki, Abanos kaki

Denumire populara in engleza: Kaki, Persimmon, Chinese persimmon, Japanese persimmon

Denumire stiintifica: Diospyros kaki

Specie exotica originara  din China.

In Romania kaki se poate cultiva in scop pomicol dar si ornamental in parcuri si gradini, acolo unde temperaturile o permit.

La Oradea, pomii de Kaki de peste 6 ani  fructifica.  Recoltarea fructelor a avut loc in noiembrie (dupa prima bruma), o parte din fructe au ajuns la maturitate in pom, iar cele care nu au ajuns la maturitate isi continua maturarea in depozit (fructe climacterice – post maturare).

Utilizare

Specie arboricola cultivata in scop pomicol (pentru fructe) dar si decorativ in  parcuri si gradini.

Conditii de crestere si fructificare:

  • Kaki este o specie sensibila  la ger, motiv pentru care se planteaza in locuri adapostite in zone din tara unde riscul de inghet este redus. Plantele de kaki sunt afectate de temperaturile scazute: sub – 18°C. Planta de kaki se poate cultiva acolo unde riscul de inghet este mai redus: partea de Sud-Vest si Vest a tarii (Oradea, Arad, Timisoara, etc.), Bucuresti, Litoral, Terasele Dunarii, etc. Gerurile din timpul iernii afecteaza in primul rand lastarii (lujerii) anuali. Totusi s-au creat si varietati de KAKI tolerante la ger ca: Kaki ROSSEYANKA (Diospyros kakiDiospyros virginiana) care suporta temperaturi de pana la -32°C; Kaki Nikita care suporta temperaturi de pana la -28°C.
  • Temperaturile reprezinta un factor limitativ pentru plantele de kaki (necesita toamne lungi si calduroase) existand adesea riscul ca fructele sa nu ajunga la maturitatea de recoltare.
  • Planta de Kaki (Diospyros kaki) prefera solurile fertile, bogate in humus, bine drenate, aerate, reavene, luto-nisipoase si un interval optim de pH 5.5-6.5 (dar suporta un interval mult mai larg: 5-8.3) dar suporta bine si solurile cu fertilitate medie (argiloase sau lutoase). Kaki nu suporta solurile cu umiditate ridicata si prezenta orizontului gleizat;
  • Planta de Kaki (Diospyros kaki) este o specie care necesita taiere (tundere). Taierea plantelor de kaki se face la finele iernii sau primavara devreme;
  • Lumina – Kaki (Diospyros kaki) este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite);
  • Kaki – fructifica la aproximtiv 4 ani de la plantare.

Plantarea se face in perioada de repaus vegetativ (toamna sau primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C.

Proprietati  ornamentale/pomicole:

Kaki (Diospyros kaki)  este o planta decorativa prin fructe, frunze, flori si port;

  • Kaki  este un arbore (atinge inaltimi de pana la 14 metri) cu coroana rotunda (Vezi fig.);
  • Florile de kaki sunt albe-galbui, cele mascule au 1 cm iar cele femele 1.5-1.8 cm, Vezi fig. Infloreste in intervalul 20 mai – iunie. La kaki gasim frecvent separat exemplare cu flori barbatesti si exemplare cu flori femeiesti (planta dioica), dar se poate intampla ca pe aceiasi planta sa existe si ambele tipuri de flori.
  • Fructul de Kaki este comestibil, obovoid pana la turtit-globulos (asemanator cu cel de tomate) de culoare rosie-portocalie sau galben-auriu, lucitor. Recoltarea fructelor se face toamna tarziu-iarna la maturitate (fructele ajung la maturitate la cca. 7 luni de la inflorire) sau inainte de a ajunge la maturitate – fructe climacterice (isi continua maturarea dupa recoltare). In conditiile climatului din Romania fructele ajung foarte greu la maturitate. Fructele de kaki sunt bogate in vitamina C (11 mg/100 g fruct);
  • Frunzele  de Kaki (Diospyros kaki)  sunt caduce (cazatoare),  eliptic-ovate, sau obovate lungi de 5-25 cm,  partea superioara este de culoare verde-inchis, lucioasa iar partea inferioara este pubescenta (cu perisori).
  1. Se utilizeaza ornamental in parcuri si gradini (Vezi fig.).
  2. Kaki este o specie pomicola valoroasa, fiind cultivata in livezi (Vezi fig) in tari ca SUA, Grecia, Italia, Spania, Franta, Israel, etc.

 

Varietati-Cultivaruri-Soiuri: in China sunt cunoscute peste 2.000 cultivaruri.

  • Diospyros kaki ‘Fuyu’varietate cu fructul aplatizat, de culoare portocaliu-deschis, cu fermitate buna, pulpa de culoare portocalie, non-astringent, cu seminte putine sau deloc, cu rezistenta buna la pastrare;
  • Diospyros kaki Tsuru ‘varietate cu fructul conic-alungit, 8 cm lungime si 6 cm diametru, culoarea la maturitate este rosu-portocaliu cu pulpa galben-portocalie, gust astringent pana la maturitatea deplina cu seminte putine sau deloc, coacere tarzie, etc.

Specii:

  • Diospyros lotus;
  • Diospyros virginiana.

Inmultirea plantelor de kaki:

1. Inmultirea plantelor de kaki prin seminte, stratificate peste iarna si semanate in rasadnita;

2. Inmultirea plantelor de kaki prin altoire pe portaltoi de 2 ani de Diospyros virginiana.

 

Fertilizarea se face utilizand tehnologii si produse dezvoltate de: YARA.

Daunatori:  Afide, Paduchi lanosi, Paduchi testosi.

Fig. 1 Kaki (Diospyros kaki), floare

Fig. 2 Kaki (Diospyros kaki), floare

Kaki - fruct la maturitate

Fig. 3 Kaki (Diospyros kaki), fructe si frunze

Kaki - fruct la maturitate

Fig. 4 Kaki (Diospyros kaki), pom fructifer si arbore decorativ

Kaki - fruct la maturitate

Fig. 5 Kaki (Diospyros kaki), fruct aplatizat

Kaki - fruct la maturitate

Fig. 6 Kaki (Diospyros kaki), frunza – partea superioara

Kaki - fruct la maturitate

Fig. 7 Kaki (Diospyros kaki), pom fructifer

Kaki - fruct la maturitate

Fig. 8 Kaki (Diospyros kaki), fruct in sectiune

Fig. 8 Kaki (Diospyros kaki),

Fig. 9 Kaki (Diospyros kaki), pom cu fructe coapte

Fig. 8 Kaki (Diospyros kaki),

Fig. 10 Kaki (Diospyros kaki), fructe coapte

Fig. 8 Kaki (Diospyros kaki),

Fig. 11 Kaki (Diospyros kaki), fructe coapte

Fig. 8 Kaki (Diospyros kaki),

Fig. 12 Kaki (Diospyros kaki)

Fig. 8 Kaki (Diospyros kaki),

Fig. 13 Kaki (Diospyros kaki)

Fig. 8 Kaki (Diospyros kaki),

Fig. 14 Kaki (Diospyros kaki)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Kaki – Diospyros kaki: descriere, inmultire, soiuri

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii