Horticultorul.ro

oct. 22 2022

Caryopteris mongholica

Familia: LAMIACEAE

Denumire stiintifica: Caryopteris mongholica

Origine: Caryopteris mongholica este o planta perena originara din Vestul Chinei si Mongolia.

Proprietati ornamentale: Caryopteris mongholica este un arbust  cu cresteri erecte, cu aspect de tufa deasa, ce ajunge la inaltimi de 70-75 cm.

Caryopteris mongholica este cultivata adesea ca planta decorativa prin port, frunze si flori (direct in sol sau in containere – ghivece) in gardini sau parcuri.

Pentru a asigura o crestere compacta, se recomanda ciupirea ramurilor mai tinere, stimulând astfel ramificarea.

Frunzele sunt cazatoare, opuse, lanceolate (alungite), intregi, petiolate, de culoare gri-verzui.

Inflorirea la Caryopteris mongholica are loc  vara (iulie– august).

Florile la Caryopteris mongholica apar grupate in inflorescente de tip cime, aflate la subsuara frunzelor, cu lungime de 3,5-3,8 cm, alcatuite de 6-9 flori, fiecare cu diametrul de 1,3 cm de culoare albastra.

Temperatura minima pentru Caryopteris mongholica poate scadea pana la -18°C. In timpul iernii, plantele pot fi lasate in spatii deschise, daca temperatura minima inregistata nu va scadea sub -18°C. Daca ne dorim ca plantele noastre sa reziste si anul urmator, acestea se pot amplasa pentru perioada de repaus in spatii, unde temperatura sa nu scada sub 10°C.

Substratul / solul se recomanda sa fie bine drenat, reavan si bogat in substante nutritive cu un pH neutru.

Udarea se face regulat in perioada de crestere si inflorire, folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul fie mentinut uscat-reavan, fara exces de umiditate la nivelul radacinilor. In peioada de repaus, plantele de Caryopteris mongholica vor fi udate cu cantitati mai reduse de apa si la intervale mai mari de timp.

Lumina – este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Caryopteris mongholica, acestea prefera spatiile insorite sau semi-umbrite, unde razele soarelui pot ajunge cu usurinta la plante.

Inmultirea la Caryopteris mongholica se realizeaza prin butasi fara flori (vara) sau prin despartirea (divizarea) tufei.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna, folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.

Fig. 1 Caryopteris mongholica

Fig. 2 Caryopteris mongholica

Fig. 3 Caryopteris mongholica

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Caryopteris mongholica

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii