Horticultorul.ro

iul. 26 2020

Cornus florida: descriere, utilizare, taiere

Familia: Cornaceae

Denumirea populara: Corn decorativ

Denumirea stiintifica: Cornus florida, sin. Cornus candidissima, Benthamidia florida, Cynoxylon floridum

Origine: este o specie exotica originara din partea estica a  Americii de Nord.

Proprietati ornamentale: Cornus florida  este un arbust/arbore, ornamentat, cu frunze cazatoare, decorativ prin frunze, flori, fructe, port (coroana rotunda, cu ramuri ce cresc adesea in pozitie orizontala), poate ajunge la inaltimi 4-9 m si diametrul tufei de 4-10 m.

Conditii de crestere:

Temperatura minima suportata iarna poate varia intre -20 … -26°C, sub aceasta temperatura, planta poate fi afectata de inghet.

Prefera solurile nisipoase si lutoase, dar le suporta si pe cele argiloase, calcaroase, bogate in materie organica, bine drenate, reavene, cu un pH slab acid-neutru-slab alcalin.

In verile toride, se impune  irigarea, pentru a preveni aparitia arsurilor pe frunze.

Planta iubitoare de lumina (prefera locurile insorite), dar suporta si semiumbra.

Descriere / Proprietati ornamentale:

Frunzele sunt caduce (cazatoare), opuse, ovat-eliptice,  8-10 cm lungime , acuminate, de culoare verde-inchis. Toamna, frunzele se coloreaza in rosu-purpuriu (rosu-inchis – violet).

Inflorirea la Cornus florida are loc primavara (aprilie-mai).

Inflorescentele sunt de dimensiuni reduse, au culoare verde-galbui si sunt inconjurate de 4 bractee (frunze modificate in jurul inflorescentei) asemanatoare petalelor, de culoare alb-crem sau roz deschis, de forma ovata, cu baza atenuata, varful este stirbit.

Fructele ajung la 2,5-3 cm diametru, o forma globuloasa,  au un aspect asemanator cu cel al capsunilor,  sunt de culoare rosu-roz (deosebit de decorative in perioada de vara-toamna), sunt consumate de pasari.

Dimensiuni: 4-9 m inaltime si diametrul tufei/coroanei de 4-10 m.

Cornus florida  este  intalnit ca arbust/arbore ornamental/decorativ – plantat: solitar sau in grupuri,  in aliniamente stradale sau in parcuri, la liziera masivelor sau pentru ziduri verzi.

Inmultirea se poate realiza vara prin butasi semilemnificati.             

Taierea se efectueaza pentru corectarea formei coroanei/tufei si pentru inlaturarea ramurilor rupte sau afectate. Aceasta se realizeaza iarna primavara, inainte de pornirea in vegetatie (in perioada de repaus vegetativ).

Fig. 1 Cornus florida

Fig. 2 Cornus florida

Fig. 3 Cornus florida

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cornus florida: descriere, utilizare, taiere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii