Horticultorul.ro

dec. 27 2019

Cum alegem Bradul Natural Taiat pentru Craciun ?

Pomul de Craciun sau Bradul de Craciun Taiat este reprezentat de specii/cultivaruri  de rasinoase, conifere cu port piramidal sau conic, dintre aceste cel mai des utilizate sunt: Bradul Alb (Abies alba), Bradul Nordmann sau de Caucaz (Abies nordmanniana), Molidul (Picea abies), Duglas verde (Pseudotsuga menziesii), Molidul intepator argintiu (Picea pungens ‚Argentea’), Bradul argintiu (Abies concolor), Molidul Canadian (Picea glauca),  Picea pungens ‚Glauca’, Molidul intepator (Picea pungens), Molidul intepator albastru (Picea pungens ‚Super Blue’), Molidul Sarbesc (Picea omorika), etc.

Atentie !!!  Este foarte important de mentionat faptul ca plantele ce au ca destinatie finala Bradul de Craciun / Pomul de Craciun sunt crescute in general  pentru aceasta destinatie si se comercializeaza ca:  plante taiate, plante cu balot,  plante la ghiveci.

Ce luam in calcul pentru a face o alegere corecta a Bradului de Craciun ?

  1. Dimensiunea acestuia trebuie sa fie adaptata locului unde urmeaza a fi pozitionat cu ocazia sarbatorilor. Nu recomandam locurile din apropierea caloriferelor intrucat acestea vor conduce la o uscare rapida a acestuia si caderea acelor.
  2. Forma, coloritul, coroana rara sau deasa, mirosul specificsunt date de specia / cultivarul ales, pentru aceasta trebuie sa ne documentam din timp intrucat oferta este varita si generoasa;
  3. Este foarte important ca Bradul de Craciun achizitionat sa fie cat mai proaspat (recent taiat);
  4. Daca observati o cantitate mare de ace cazute pe jos este semn ca plantele nu sunt proaspete (s-au deshidratat / uscat si isi perd acele) si este bine sa intrebam comerciantul despre vechimea plantelor;
  5. Bradul de Craciun trebuie sa fie pastrat de catre comercianti in locuri racoroase  (afara – la exterior sau din depozite special amenajate „racoroase”) pentru a evita deshidratarea rapida si implicit uscarea;
  6. Acele trebuie sa fie turgescente, sa nu cada la atingere, sa aiba colarea specifica speciei, sa fie verzi si nu uscate sau deshidratate.
  7. Dimensiune bazei tulpinii trebuie sa se potriveasca cu cele ale suportului pentru brad (este important sa folosin un suport care sa permita udarea Bradului de Craciun taiat); etc.

Fig. 1 Brad Natural Taiat pentru Craciun

Fig. 2 Brad Natural Taiat pentru Craciun

Fig. 3  Brad Natural Taiat pentru Craciun

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cum alegem Bradul Natural Taiat pentru Craciun ?

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii