Horticultorul.ro

feb. 07 2019

Kalmia latifolia: ingrijire, inmultire, poze

Familia: ERICACEAE

Denumire stiintifica: Kalmia latifolia

Denumire populara: Dafin de munte, Laur de munte, Dafin/Laur de munte american

Origine: este o planta originara din partea nordica si estica a Statelor Unite ale Americii.

Proprietati ornamentale: Kalmia latifolia este un arbust (arbore pitic) dens, ce poate atinge la inaltimi de 150-350 cm si un diametru al tufei de 100-300 cm.

Kalmia latifolia este o planta decorativa prin flori, cultivata in gardini la container ‚ghiveci’ (iarna se recomanda transferarea ghivecelor cu Kalmia latifolia in spatii protejate de inghet).

Frunzele sunt persistente, eliptice, alterne, pieloase, lucioase, de culoare verde inchis pe partea superioara si verde deschis pe partea inferioara, lungime de 2-10 cm si latimea de 2.5-5 cm..

Inflorirea la Kalmia latifolia are loc la sfarsitul primaverii si inceputul verii (mai-iunie).

Florile superbe de Kalmia latifolia apar grupate in inflorescente, care acopera intreaga planta si dureaza cateva saptamani. Floarea are forma de cupa, cu cinci fete, cu o latime de circa 2.5 cm, de culoare alb, roz sau visiniu, cu marcaje in interior de culoare alb sau roz inchis (Vezi fig.).

Dupa trecerea florilor apar fructele de tip capsula, cu diametru de 4-6 mm, care vor persista pana iarna, in ele gasindu-se semintele. Se recomanda indepartarea/taierea florilor imediat dupa ofilire.

Se recomanda taierea Dafinului de munte dupa perioada de inflorire, pentru a stimula apartitia unor noi lastari, sau pentru a pastra un aspect placut al plantei.

Temperatura optime pe timpul verii pentru plantele de Laur de munte american variaza intre 20-30°C, iar pe timpul iernii temperatura poate sa scada pana ala -12°C.

Udarea la Kalmia latifolia se realizeaza regulat, folosind cantitati suficiente de apa. Chiar daca planta poate tolera pentru perioade scurte seceta, se recomanda verificarea periodica a substratului, si mentinerea acestuia reavan.

Substratul (pamantul) pentru  Dafinul de munte  prefera solurile bine drenate, bogate in substante nutritive cu un pH acid (4,5-5,5).

 pH-ul  substratului sau solului se poate determina usor folosind  hartia de pH.

Fertilizarea se poate realiza o singura data, primavara, folosind ingrasaminte specifice plantelor cu pH acid.

Inmultirea la Kalmia latifolia se realizeaza prin seminte sau butasi realizati din lastari semilemnificati, la mijlocul verii.

Fig. 1 Dafin de munte (Kalmia latifolia)

Fig. 2 Dafin de munte (Kalmia latifolia), DANEMARCA – Copenhaga

Fig. 3 Dafin de munte (Kalmia latifolia)

Fig. 4 Dafin de munte (Kalmia latifolia)

Fig. 5 Dafin de munte (Kalmia latifolia)

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Kalmia latifolia: ingrijire, inmultire, poze

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii