Horticultorul.ro

dec. 27 2019

Ajuga reptans: ingrijire, intretinere, inmultire, utilizare, cultivare

Familia: LAMIACEAE

Demumire populara: Vinetica

Denumire stiintifica: Ajuga reptans

Origine: Ajuga reptans este o planta originara din Europa, Nordul Africii si SV Asiei.

Proprietati ornamentale: Vinetica  este o planta erbacee perena, cu aspect de tufa deasa, ce ajunge la inaltimi de 20-25 cm si o intindere de 25-35 cm.

Ajuga reptans este cultivata la noi in tara ca planta de gradina decorativa prin frunze, flori si port. Aceasta este cultivata adesea ca planta acoperitoare de sol (Vezi fig.) sau in aranjamente florale din parcuri.

Frunzele cresc la baza plantelor, au forma obovata (aproape rotunda), usor pubescente (acoperite cu peri fini si mici), colorate in verde inchis sau deschis, purpuriu sau variegate.

Frunzele isi capata un colorit frumos daca plantele sunt pozitionate in spatii semi-umbrite, unde soarele poate ajunge la ele 4 ore pe zi.

Inflorirea la plantele de Ajuga reptans are loc de la sfarsitul primaverii pana vara (mai-iulie).

Florile de Vinetica cresc deasupra frunzelor, in partea superioara a tulpinilor florale. Florile de Vinetica sunt mici de culoare alba, roz, albastru inchis sau violet. Dupa trecerea florilor, se recomanda taierea tuturor tijelor florale.

Substratul / solul se recomanda sa fie bine drenat, reavan, bogat in substante nutritive cu un pH neutru-slab alcalin. Plantele mature de Ajuga reptans  pot tolera si solurile putin uscate, pentru perioade scurte de timp.

Temperatura minima tolerata de catre plantele de Ajuga reptans poate scadea pana la   – 40°C,   aceasta rezistand la noi in tara si pe timpul iernii.

Udarea se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Excesul de umiditate de la nivelul solului poate conduce la putrezirea radacinilor.

Plantele de Ajuga reptans prefera zonele umbrite si semi-umbrite, locuri unde soarele poate ajunge la plante cel putin 3-4 ore pe zi.

Inmultirea plantelor de Ajuga reptans se face prin divizarea tufei sau prin stoloni, formand astfel o patura la nivelul solului.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza o data pe luna, folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.

Cultivaruri / Varietati: Ajuga reptans ‘Elmblut’, Ajuga reptans ‘Black Scallop’, Ajuga reptans ‘Atropurpurea’, Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’,  etc.

Fig. 1 Ajuga reptans ‘Elmblut’

Fig. 2 Ajuga reptans ‘Elmblut’

Fig. 3 Ajuga reptans ‘Black Scallop’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ajuga reptans: ingrijire, intretinere, inmultire, utilizare, cultivare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii