Horticultorul.ro

iul. 23 2023

Ceapa decorativa – Allium giganteum -ghid ingrijire

Familia: AMARYLLIDACEAE

Demumire populara: Ceapa decorativa, Ceapa gigantica

Denumire stiintifica: Allium giganteum

Origine: Allium giganteum este o planta originara din Centrul si Estul Asiei.

Proprietati ornamentale Allium giganteum este o planta erbacee perena, cu bulbi, fiind cea mai inalta Ceapa decorativa, aceasta ajungand la inaltimi de 130-150 cm.

Allium giganteum este cultivata ca planta decorativa prin  flori, ce poate fi plantata direct in sol in gradina, parcuri, borduri sau in ghivece.

Allium giganteum este o planta decorativa prin flori, cultivata pentru frumusetea florilor ei, ce poate fi plantata direct in sol in gradini, parcuri, borduri sau in ghivece.

Frunzele cresc la baza plantei sub forma de rozeta, au forma lineara, lungimea pana la 40-45 cm si culoare gri-verzui.

Inflorirea la Allium giganteum are loc de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii (mai-iunie).

Florile la Allium giganteum apar in varful pedunculului floral (ce ajunge la inaltimi de 150-170 cm), sunt hermafrodite, au forma de stea, grupate in inflorescente de tip umbela, de culoare violet, forma sferica, cu diametrul de 15-16 cm.

Substratul pentru Allium giganteum trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata, format dintr-un amestec de turba, pamant de funze si nisip, cu un pH neutru.

Udarea se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan-uscat, evitand udarea excesiva, care conduce la putrezirea partii subterane (bulbilor).

Lumina – este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Allium giganteum, acestea necesitand spatii luminoase, insorite. Pentru o inflorire sigura, acestea trebuie amplasate sub actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea plantelor de Allium giganteum se face prin bulbi. Bulbii se scot din pamant in luna noiembrie, se curate si se pastreaza in spatii racoroase si uscate.

Plantarea bulbilor se poate realiza toamna (octombrie-noiembrie) sau primavara deveme, la o adancime de 4-6 cm.

Fig. 1 Allium giganteum

Fig. 2 Allium giganteum

Fig. 3 Allium giganteum

Fig. 4 Allium giganteum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ceapa decorativa – Allium giganteum -ghid ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii