Horticultorul.ro

mai 24 2016

Altoirea Trandafirilor- in ochi dormind

Altoirea trandafirilorAltoirea & Butasirea sunt metodele de inmultire vegetativa a soiurilor valoroase de trandafiri.

Altoirea trandafirilor se face frecvent Vara-Toamna in  ‘T’  – in ochi (mugure) dormind.

Altoirea trandafirilor inclusiv a celor cu trunchi si coroana se face vara-toamna (august-septembrie) utilizand metoda de Altoire in T – in ochi (mugure) dormind.

Altoirea la tranfadir este posibila datorita „calusului” (tesut care conduce la vindecarea ranilor plantei).  Calusul apare prin punerea in contact a  zonelor  generative ale plantei si este determinat de catre celulele cambiale  „cambiu„, Vezi fig.

Altoirea la trandafiri se realizeaza din necesitatea de a inmultii soiurile superbe si de a avea in sol un portaltoi care sa controleze vigoarea, rezistenta si viata cat mai lunga a plantei altoite.

Atat portaltoiul (macesul – Rosa canina) cat si altoiul (soiul de trandafir) trebuie sa provina din plante sanatoase (plante libere de viroze sau de cancer bacterian).

Portaltoii cei mai utilizati pentru altoirea trandafirului sunt soiurile si varietatile de Maces (Rosa canina). Pentru altoire se prefera varietati de maces fara spini ca:

 • Rosa canina ‘inermis’ –variatate aproape fara spini, cu restere rapida, vegeteaza bine pe soluri usoare, rezistent la inghet. Portaltoiul este compatibil cu majoritatea soiurilor  (trandafiri cu trunchi si coroana, urcatori, polyanthe, pentru flori taiate, etc.); Unele varietati tind sa produca muguri in zona coletului, lastarind din portaltoi, acestia trebuiesc periodic suprimati;
 • Rosa canina ‘Pfänder’ – portaltoi pentru soluri usoare;
 • Rosa canina ‘Pollmeriana’ – portaltoi fara spini care suporta solurile grele, gerul & seceta;
 • Rosa corymbifera ‘Laxa’; Rosa canina ‘Brögs’, Rosa canina ‘Schmidts Ideal’, Rosa canina ‘Heinsohns Rekord’, etc.

Portaltoii trandafirului se repica in pepiniera la 20 cm intre plante/rand si 60 cm intre randuri. La plantare portaltoiul se pozitioneaza cu coletul mai la suprafata cu 2-3 cm, acest lucru este necesar pentru a usura lucrarea de altoire.

Altoirea in T (altoirea in ochi dormind) la trandafiri

Numele de altoirea in T vine de la taietura ce se face in scoarta portaltoiului, sub forma literei T.

Altoirea in T “altoirea in ochi dormind – prin oculatie”, este o metoda rapida, eficienta si foarte des utilizata.

Pregatirea portaltoiului pentru altoirea trandafirului:

Se utilizeaza portaltoi ce au atins dimensiunea de 1 cm (grosimea unui creion sub colet) in zona coletului (puieti ce au doar 2 ani de la semanat).

Altoirea in T la trandafir se face in plin sezon de vegetatie “crestere activa a plantelor”, teoretic, daca portaltoii sunt irigati, nu exista impedimentul sa nu se desprinda coaja cu usurinta.

Cu doua saptamani inainte de altoire, vom verifica daca se desprinde cu usurinta coaja portaltoiului, daca nu se desprinde, vom lua masuri ce presupun: udarea portaltoiului.

Inainte de altoire, in zona coletului si sub colet se desface musuroiul, se va curata zona de praf ajutandu-ne de o carpa uscata si se trece la executarea lucrarii de altoit.

Perioada de altoire in ochi dormind la trandafir este in intervalul: august-septembrie.

Pregatirea ramurilor altoi:

–        ramurile altoi ideale au o grosime intre 6-9 mm;

–        frunzele de pe ramurile altoi se fasoneaza (scurteaza) – la petiol (codita), de circa 1 cm, Vezi fig.;

–        pastrarea ramurilor altoi de la recoltare la altoire (cateva ore) se face cu baza intr-o galeata cu apa la umbra.

Incepem altoirea cu portaltoiul:

–        se alege locul de pe portaltoi unde vom face altoirea,  este recomandat locul de sub colet, pe radacina. Pentru obtinerea trandafirilor cu trunchi si coroana, altoirea se face pe tulpina preformata la inaltimea dorita (ex. 90-130 cm);

–        se executa intai, incizia transversala pe portaltoi. Incizia se face pana la lemn, cu ajutorul varfului briceagului de altoit universal sau a unui cutter bine ascutit;

–        incizia longitudinala se face sub cea transversala, se pleaca de sub aceasta la 2-3 cm, si se taie pana o intalneste pe cea transversala, Vezi fig.;

–        se foloseste spatula briceagului de altoit pentru desprinderea scoartei pe ambele parti ale inciziei longitudinale – de sus pana jos Vezi fig.

Realizarea scutisorului altoi:

–        se ia ramura altoi (se folosesc ramuri din anul in curs) si se sterge sa nu fie uda (a fost tinuta in galeata cu apa). Realizam cu grija taietura de desprindere pornind de la 1,5 cm sub mugure si ne oprim dupa ce trecem de mugure. Taietura se face astfel incat sa avem o suprafata cat mai mare de cambiu si o mica suprafata de lemn (sub mugure).

Introducerea scutisorului in incizia facuta pe portaltoi se face cu ajutorul spatulei briceagului de altoit, Vezi fig. Dupa introducere, se taie bucatica din scutisor care a ramas deasupra taieturii transversale ‘T’ se preseaza  laturile inciziei pentru a realiza un contact cat mai bun intre altoi si portaltoi.

Legarea se poate face cu: banda de altoit, banda speciala de altoit ‘Parafilm’ (banda biodegradabila si parafinata, lata de 1,2 cm); banda izolatoare (preferabil o banda de izolatii electrice taiata pe jumatate) cu latimea de 10 mm; folie de ambatat  „folie stretch”  (taiata dintr-o rola la latimea de 1,5 cm). Se incepe legarea cu zona de deasupra mugurelui si se finalizeaza cu zona de sub mugure, iar mugurele nu se acopera, sub nici o forma, cu materialul de legat, Vezi fig.

Dupa altoire, se acopera radacinile si altoiul iar toamna se musuroiesc (bilon de 7-8 cm) pentru a nu ingheta peste iarna.

Verificarea prinderii altoiului la cei altoiti pe trunchi se face la 2-3 saptamani de la altoire – apasand usor cu degetul pe petiol (codita), daca aceasta cade usor – altoiul s-a prins. Daca codita nu se desprinde si este uscata si agatata – altoiul nu s-a prins si reluam altoirea anul urmator.

!!! Atentie – Primavara urmatoare se va reteza arbustul atoit  deasupa ochiului altoi. Acest lucru va stimula pornirea in vegetatie a mugurelui altoi.

!!! Atentie – Metoda nu garanteaza o prindere de 100 %  si exista riscul ca planta altoita (portaltoiul) sa fie grav afectata sau se usuce.

De ce altoim trandafirii:

– numeroase soiuri de trandafiri se inmultesc greu prin butasire (inradacineaza foarte greu in conditii speciale) sau deloc (nu inradacineaza), motiv pentru care trebuiesc obligatoriu  altoiti;

– trandafirii cu trunchi si coroana se obtin doar prin altoire;

– portaltoiul permite o dezvoltare armonioasa pe diferite tipuri de sol (usor, greu), in conditii de seceta;

– prin altoire o planta de trandafir poate sa inglobeze mai multe soiuri, deci si flori diferite;

– prin altoire se imprima toleranta la boli si daunatori de sol;

– in functie de portaltoi, putem avea viitoarele plante viguroase sau pitice, astfel, prin altoire este controlata inaltimea-viteza de crestere in functie de necesitati  (trandafiri acoperitori de sol, urcatori, rocarii, pitici, etc.).

Altoirea trandafirilor

Fig. 1 Altoirea trandafirilor, portaltoiul

Altoirea trandafirilor

Fig. 2 Altoirea trandafirilor, fasonarea altoiului

Altoirea trandafirilor

Fig. 3 Altoirea trandafirilor, realizarea scutisorului altoi

Altoirea trandafirilor

Fig. 4 Altoirea trandafirilor, realizarea scutisorului altoi

Altoirea trandafirilor

Fig. 5 Altoirea trandafirilor, 1 – taietura in T, 2 – introducerea scutisorului, 3 – legarea

Altoirea trandafirilor

Fig. 3 Altoirea trandafirilor, A – altoiul s-a prins, B – mugurele din altoi a pornit, C- lastarul a produs flori

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Altoirea Trandafirilor- in ochi dormind

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii