Horticultorul.ro

dec. 29 2019

Argyranthemum frutescens: ingrijire, intretinere, inmultire, utilizare

Familia: ASTERACEAE

Demumire populara: Margareta de Paris, Margareta pariziana, Copacelul de margarete, Margareta alba, Crizantema alba cu flori mici

Denumire stiintifica: Argyranthemum frutescens

Origine: Argyranthemum  frutescens este o planta originara din insulele Canare (in partea SV a Spaniei).

Proprietati ornamentale: Argyranthemum  frutescens este o planta erbacee perena, puternic ramificata, cu aspect de tufa,  ajunge la inaltimi de 80-90 cm si o intindere de 30-50 cm.

Argyranthemum  frutescens este cultivata adesea ca planta decorativa prin flori (direct in sol sau in containere – ghivece) in gardini, parcuri sau spatii verzi.

Pentru o crestere cat mai compacta, se recomanda ciupirea ramurilor mai tinere, stimulând astfel ramificarea.

Frunzele sunt persistente, cresc alterne, de forma lanceolata (alungita), subtiri, penat sectate, de culoare gri-verzui, verde-albastrui sau verde.

Inflorirea la Argyranthemum  frutescens are loc de vara pana toamna (iunie – octombrie- noiembrie).

Florile la Margareta de Paris apar in partea superioara a tulpinilor florale, au forma circulara, diametru 5-6 cm, de culoare alba, galbena sau roz.

Se recomanda indepartarea florilor uscate pentru a stimula inflorirea ulterioara.

Temperatura minima pentru Argyranthemum frutescens poate scadea pana la 0 … -1°C. In timpul iernii, necesita amplasarea in spatii ferite de temperaturi negative, acestea se pot amplasa in spatii protejate (sere, solarii, terase sau verande) unde temperatura sa nu scada sub 9-10°C.

Odata cu scaderea temperaturilor exterioare, inainte de transportarea plantelor de spatii ferite de inghet, se recomanda taierea / scurtarea a 1/3 din lungimea lăstarilor anuali.

Substratul / solul se recomanda sa fie bine drenat, reavan si bogat in substante nutritive cu un pH neutru-slab alcalin. Excesul de umiditate in sol (la nivelul radacinilor) afecteaza grav plantele de Argyranthemum  frutescens,  conducand la aparitia bolilor de sol.

Udarea se face regulat, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa nu se usuce niciodata. In perioadele de crestere si inflorire din timpul verii, udarea se poate face folosind cantitati mai mari de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan.

Lumina – este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Argyranthemum frutescens, acestea prefera spatiile insorite sau semi-umbrite, unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante.

Inmultirea se realizeaza prin seminte sau butasi.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna, folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.

Cultivaruri / Varietati: Argyranthemum  frutescens „Madeira White”, etc.

Fig. 1 Margareta de Paris (Argyranthemum frutescens)

Fig. 2 Margareta de Paris (Argyranthemum frutescens)

Fig. 3 Margareta de Paris (Argyranthemum frutescens ‘Madeira White’)

Fig. 4 Margareta de Paris (Argyranthemum frutescens ‘Madeira White’)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Argyranthemum frutescens: ingrijire, intretinere, inmultire, utilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii