Horticultorul.ro

mai 11 2020

Bergamot salbatic (Monarda fistulosa): ingrijire, inmultire, udare, intretinere

Familia: LAMIACEAE

Denumire populara: Bergamot salbatic, Bergamot salbatic american

Denumire stiintifica: Monarda fistulosa

Origine: Monarda fistulosa este o planta originara  din America de Nord.

Proprietati ornamentale: Monarda fistulosa este o planta erbacee perena, cu aspect de tufa compacta, cu un miros placut, cu inaltimi de 50-90 cm.

Plantele de Bergamot salbatic sunt cultivate in Romania ca plante decorative prin flori, plantate in gradini, parcuri sau pe terase si balcoane.

Tulpinile plantelor de Monarda fistulosa este de forma patrata in sectiune transversala, usor paroasa, pe ea cresc frunzele opuse.

Frunzele de Bergamot salbatic american sunt ovat-lanceolate, ascutite, cu lungimea de 6-8 cm, petiolate, cordate la baza, serate (dintate pe margine), de culoare verde intens si miros placut.

Inflorirea plantelor de Monarda fistulosa are loc de vara pana la inceputul toamnei (iulie-septembrie), florile pot dura 6- 8 saptamani.

Florile apar grupate in inflorescente solitare, pozitionate in varful tulpinilor florale, au forma tubulara (20-50 flori/inflorescenta), culoare violet si se deschid din partea superioara spre cea inferioara.

Pentru a prelungi cat mai mult sezonul de inflorire, se recomanda inlaturarea florilor ofilite sau uscate (trecute).

Odata cu trecerea pedioadei de inflorite, plantele de Monarda fistulosa se pot taia de deasupra solului, incurajand aparitia de cresteri noi.

Solul/Substratul se recomanda sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, cu fertilitate moderata si un pH neutru.

Udarea la Bergamot salbatic se face la intervale regulate de timp, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat solul sa fie mentinut uscat-reavan. Pe timpul verii, li se va acorda o atentie deosebita la udare plantelor cultivate in ghivece.

Lumina este importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Monarda fistulosa,  aceasta necesita spatii luminoase insorite sau semi-umbrite.

Inmultirea  plantelor de Monarda fistulosa se realizeaza prin seminte, butasi sau prin divizarea tufelor (la 3 ani).

Fertilizarea se poate realiza o data pe luna in perioada de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.

Boli: Fainare, etc.

Fig. 1 Bergamot salbatic (Monarda fistulosa)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bergamot salbatic (Monarda fistulosa): ingrijire, inmultire, udare, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii