Horticultorul.ro

apr. 28 2020

Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’: ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Familia: BORAGINACEAE

Demumire populara: Cununita, Falsa Nu-Ma-Uita

Denumire stiintifica: Brunnera macrophylla Jack Frost’

Proprietati ornamentale: Brunnera macrophylla Jack Frost’ este o planta erbacee perena, rizomatoasa, cu crestere compacta, cu inaltimi de 30-45 cm si latimi (intineri) pana la 30-60 cm.

Plantele de Brunnera macrophylla Jack Frost’ sunt cultivate ca plante decorative prin frunze si flori, in gradini, unde pot fi plantate direct in sol (rocarii, borduri, ronduri, planta acoperitoare de sol ) sau in containere (ghivece).

Se recomanda indepartarea/taierea frunzele bazale batrane in perioada de crestere, pentru a  incuraja noi cresteri.

Frunzele sunt ovate, cordate (in forma de inima), cu textura aspra, usor paroase, de culoare verde inchis, acoperite aproape in intregime cu nuante de gri – argintiu, exceptie facand nervurile, care determina un aspect crapat.

Inflorirea plantelor de Brunnera macrophylla Jack Frost’ poate avea loc primavara (aprilie-mai).

Florile apar in partea superioara a tijelor florale care ating 40-45 cm lungime, grupate in inflorescente largi, cu flori mici, formate din 5 petale, de culoare albastru electric. Florile plantelor de Brunnera macrophylla Jack Frost’ pot dura circa 5-8 saptamani.

Substratul/solul se recomanda sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, cu fertilitate moderata si un pH neutru- slab alcalin. Substratul/solul trebuie mentinut reavan, aceste plante nu tolereaza solurile uscate.

Udarea plantelor de Brunnera macrophylla Jack Frost’ se face cu regularitate, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Un substrat uscat poate determina pete maronii pe frunze.

Temperatura optima pentru plantele de Brunnera macrophylla Jack Frost’ variaza intre 18-22°C, minima absoluta fiind de -39°C.

Lumina este importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Brunnera macrophylla Jack Frost’, acestea prefera spatiile semi-umbrite sau umbrite, actiunea directa a razelor de soare pot determina arsuri pe frunze.

Inmultirea  plantelor de Brunnera macrophylla Jack Frost’ se realizeaza prin divizarea tufei (la inceputul primaverii) sau prin butasi de radacina (in perioada de repaus).

Daunatori: Afide.

Fig. 1 Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’

Fig. 2 Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’: ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii