apr. 28 2020

Brunnera macrophylla: ghid de ingrijire, inmultire

Familia: BORAGINACEAE

Demumire populara: Cununita, Nu-Ma-Uita falsa

Denumire stiintifica: Brunnera macrophylla

Origine: Brunnera macrophylla este o planta originara din partea estica a Europei (Turcia).

Proprietati ornamentale: Brunnera macrophylla este o planta erbacee perena, rizomatoasa, cu aspect de tufa compacta, ce ajunge la inaltimi de 30-45 cm si se intinde circa 30-60 cm.

Plantele de Brunnera macrophylla sunt cultivate ca plante decorative prin frunze si flori, in gradini, plantate direct in sol (rocarii, borduri, ronduri, planta acoperitoare de sol ) sau in containere (ghivece).

In perioada de crestere, frunzele bazale batrane pot fi taiate, incurajand astfel noi cresteri.

Frunzele care apar primele au forma eliptica, iar cele mature sunt ovate, cordate (in forma de inima), cu textura aspra, acoperite cu peri fini, de culoare verde inchis.

Inflorirea plantelor de Brunnera macrophylla  poate avea loc primavara (aprilie-mai).

Florile apar in partea superioara a tijelor florale lungi de circa 40-45 cm, grupate in inflorescente ramificate, cu flori mici, formate din 5 petale, de culoare albastru electric. La varietatea Brunnera macrophylla ’Starry Eyes’ petalele sunt albe cu o margine exterioara de culoare albastra.

Florile plantelor de Brunnera macrophylla  pot dura circa 5-8 saptamani. Daca nu se doreste autoinsamantarea, se recomanda indepartarea florilor uscate.

Substratul/solul se recomanda sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, cu fertilitate moderata si un pH neutru- slab alcalin. Substratul/solul trebuie mentinut reavan, aceste plante nu tolereaza solurile uscate.

Udarea plantelor de Brunnera macrophylla se face cu regularitate, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan.

Temperatura optima pentru plantele de Brunnera macrophylla variaza intre 18-22°C, minima absoluta fiind de -38°C.

Lumina este importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Brunnera macrophylla, acestea prefera spatiile semi-umbrite sau umbrite, actiunea directa a razelor de soare pot determina arsuri pe frunze.

Inmultirea  plantelor de Brunnera macrophylla  se realizeaza prin seminte (semanate toamna) divizarea tufei (la inceputul primaverii) sau prin butasi de radacina (in perioada de repaus).

Daunatori: Afide.

Fig. 1 Brunnera macrophylla

Fig. 2 Brunnera macrophylla

Fig. 3 Brunnera macrophylla

Fig. 4 Brunnera macrophylla

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Brunnera macrophylla: ghid de ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii